Аз знам какво е власт. Моят стремеж не е към концентрацията на власт

Аз знам какво е власт. Моят стремеж не е към концентрацията на власт

"Моят стремеж не е към власт, към концентрация на власт. Аз знам какво е власт. Девет години съм заемала ръководна длъжност – бях председател на отделение преди да стана заместник-председател на ВКС. Има нещо, което знаете, но хората не знаят. Казва се съдия №1, но председателят на ВКС не е началник на съдиите, той не им нарежда, той има друга мисия – доброто управление на ВКС." Това заяви съдия Таня Райковска по време на днешното си изслушване пред Висшия съдебен съвет, който избира председател на ВКС.

Повече от три часа кадровиците на Темида изслушваха акцентите в концепцията на съдия Райковска и ѝ задаваха въпроси.

Тя обясни, че има самочувствие да се кандидатира за този пост, защото има 33 години стаж като съдия, като 13 от тях са във ВКС. Добави, че не е доктор по право (другият кандидат за поста – съдия Павлина Панова е доктор по право), но съпругът ѝ – адвокат Румен Райковски е. "Смятам, че в едно семейство не трябва да има научни съвети, затова отстъпих", обясни съдия Райковска.

И още: "За мен, ако прецените, че съм подходяща за председател на Върховния касационен съд, седят две основни цели. Първата е ВКС да се доближи в максимална степен до подобен върховен съд на развита страна - член на Европейския съюз. И на второ място: правораздаването в тази страна трябва да убеди общността, че ще бъде максимално прозрачно, от компетентни съдии, от знаещи и можещи съдии и материалите по делото ще бъдат прочетени, а решението  - основаващо се на закона."

Добави, че от откриване на процедурата за избор на председател на ВКС на бюрото ѝ има седем предложения за образуване на тълкувателни дела – от търговски дружества, от граждани и едно от адвокати. И това ще бъде решено в бъдеще.

Според нея ВКС трябва да засили дейността си по преюдициалните запитвания и сам да отправя такива. Обясни, че Търговската колегия е била сезирана с три искания от по-долни съдилища за отправяне на преюдициални запитвания. Едно е прието за основателно, а другите две са били отклонени. В тази връзка съдия Райковска смята, че съдиите от ВКС трябва да се обучават за това каква е практиката на СЕС, за да могат по-добре да мотивират преюдициалните си запитвания.

След изложението на концепцията ѝ, председателят на Бюджетната комисия Михаил Кожарев най-напред изясни на коя сричка е ударението на фамилията на съдия Райковска (първата), после пък стана дума за ударението в неговата фамилия. Едва тогава той зададе и въпроса за един абзац от нейната концепция - идеята за един вид самоиздръжка на Съдебната палата във връзка с отварянето на кафенето в нея.

Съдия Райковска посочи, че в Съдебната палата има т.нар. социални помещения – банков салон, помещение за  кафене и други, които се ползват за стопанска дейност. Кафенето обаче е празно – провежда се търг, явяват се кандидати, въпреки че началните цени са много високи, първоначално те се съгласяват и подписват договори. Кафенето се намира на в сърцето на сградата - красива и ремонтирана, но с пропускателен режим до пет часа. И дружеството, наемател на помещението, няма възможност за реална печалба. След месец-два договорът се преустановява и кафенето се затваря. "Съдебните служители в свободното си време нямат възможност да ползват тези помещения, каквито възможности имат съдии от други европейски страни. Социалният елемент трябва да се намеси, дали с разговори с министъра на правосъдието или с ВСС. Същият проблем седи и за банковия салон. Предстои банката да се изнесе, договорът е преустановен", каза съдия Райковска.

Мнението ѝ за процедурата по атестиране и провеждането на конкурсите за повишаване съвпадна с това на другия кандидат – Павлина Панова. Съдия Райковска също смята, че върховните магитсрати трябва да бъдат атестирани, но по специфични критерии. Изтъкна, че събеседването е по-добрият начин за провеждане на конкурси, а не административният ръководител да има основна роля при оценката на дейността.

По темата за бюджета на съдебната система съдия Райковска заяви, че той трябва да осигурява нормални условия на работа, за да има качествено правосъдие.

Попитана как ще отстоява независимостта на съда, съдия Райковска заяви, че един от начините е именно по линия на бюджета. Освен това всеки магистрат трябва да има чувство за лична независимост. И тя посочи, че в момента се обсъжда въвеждането на европейски стандарти за определяне на независимостта на магистратите.

Тя заяви, че в Търговската колегия няма много тълкувателни дела, но пък съдиите редовно се събирали и обсъждали проблемите във връзка с прилагането на законите. Добави, че Търговската колегия е най-натоварената във ВКС и трябва да се измисли вариант как вътре в съда да се справят с този проблем.

Галина Карагьозова попита съдия Райковска във връзка с преюдициално питане от холандски съд до Съда в Люксембург за тълкувателно дело на Търговската колегия, което противоречи на правото на ЕС. Тези дни в някои медии се появиха публикации, че Европейската комисия  е открила производство срещу България за неизпълнение на задължения заради тълкувателно дело на Търговската колегия на Върховния касационен съд. Холандският съд е отправил до СЕС преюдициално запитване за възможността да бъде отказано признаването и изпълнението в Холандия на решение на български съд, защото български съд е решил дело, позовавайки се на тълкувателно решение на ТК на ВКС, което според холандските съдии явно противоречи на правото на съюза. Съдия Райковска е била сред съдиите, които са подкрепили решението от Търговската колегия, няколко съдии от колегията са били на особено мнение, на особено мнение е останал и председателстващият проф. Лазар Груев.

Днес съдия Райковска обясни, че става дума за две последователни тълкувателни дела на Търговската колегия на ВКС, чиито решения са такива, каквито е определила волята на мнозинството. "Не мога да държа отговорни съдиите за това защо са гласували по този начин. А какво преценява друг съд и това, че той си позволява да коментира решение на върховен съд, аз нямам обяснение в момента", каза съдия Райковска. И добави: "Тълкувателните дела са ясни, точни и не противоречат на европейското право."

Калин Калпакчиев ѝ зададе въпроса дали някога е защитавала независимостта на някой съдия. "Не мога да се сетя дали съм защитавала публично, по телевизията и т.н. Но съм защитавала колеги в отговор по множество жалби, както и пред ИВСС.

Някога в годините, по едно известно дело постанових съдебен акт, макар да знаете каква беше ситуацията, натиска... Разгледах делото публично в петък следобед. В понеделник го обявих. Мотивите бяха на 10 страници. Тогава съществуваше натиск, крясъци под прозорците, телефонни обаждания, заплахи към майка ми. Ръководството беше в провинцията на конференция. Бях сама в съда. Тогава имаше ВСС, имаше председател на съда, никой не ме защити. Изпитала съм това на гърба си.

Мисля си, че ако нещо се случи с мен, в първия ред на некролога ще пише: "Това е съдията, който...". Мислите ли, че това е най-важното", коментира съдия Райковска по повод много цитираното напоследък нейно решение делото за регистрацията на НДСВ.

Още по темата

Внезапна проверка на затворите в София, Варна и Бобов дол е била извършена късно вечерта в сряда, съобщиха от МВР. В нея са участвали и служители на ГД "Изпълнение на наказанията". При извършените претърсвания в килиите и лични обиски на затворници са изз

Предишна новина

ВСС не избра председател на ВКС

Следваща новина

Коментари

10 Коментара

 1. 10
  Твоят стремеж БЕ | нерегистриран
  1
  0

  единствено да седнеш в стола на Лазар Груев.  Останалото са подробности.

 2. 9
  хипо | нерегистриран
  2
  -1

  ало това да не е комсомолска дъска на отличника на випуска. Какво Ви става бе хора. Ако ще прави промяна , то няма как това да се случи с хората, участвали в съсипията.

 3. 8
  еми | нерегистриран
  4
  -7  Браво Таня-беше великолепна

 4. 7
  хол | нерегистриран
  7
  -9

  Таня Райковска ми върна доверието в съдиите.Браво ,много достойно представяне.Тя е победителя в този конкурс независимо,че не получи пазарните 17 гласа.

 5. 6
  | нерегистриран
  4
  -3

  До коментар [#5] от "": Ей сега се сетих за главната прокурорка на Крим. Па защо не? Друго като не прави, поне да радва окото на старците във ВКС. 6. 5
  | нерегистриран
  5
  -2

  2/на базата на твоите съждения може жби трябва някоя плеймеидка да застане на чело на ВКС :))))))

 7. 4
  ! | нерегистриран
  7
  -1

  Sega razbra li zasto te predlojiha?

 8. 3
  | нерегистриран
  9
  -8

  Отично представяне !!! Поздравления и даи боже повече такива достойни съдии !

 9. 2
  | нерегистриран
  11
  -9

  ФОТОТО казва всичко и изпразва от съдържание всички високопарни приказки!!!

 10. 1
  Минувач | нерегистриран
  12
  -16

  Много достойно представяне.

  Адмирации!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.