Австрийски съд отхвърли жалбата срещу Фейсбук за следене на потребители


Австрийски граждански съд отхвърли колективната жалба на 25 000 потребители, които обвиняват социалната мрежа Фейсбук, че използва незаконно личните им данни, предаде Франс прес в сряда.

Процедурата бе задействана през август 2014 г. от потребители от редица европейски страни, Азия, Латинска Америка и Австралия. Това е една от най-мащабните жалби до момента срещу американската социална мрежа, която наброява близо 1.4 милиард активни потребители.

Сезираният във Виена първоинстанционен съд прецени, че жалбата е недопустима като форма, а по съдържанието обяви, че няма компетенция.

"Малко съм разочарован, но очаквахме нещата да се попроточат", заяви австрийският юрист Макс Шремс, който поде инициативата за тази жалба. Той подчерта, че ще обжалва това

решение.

В становището си съдът заяви, че жалбата не е допустима, защото ищецът използвал акаунта си във Фейсбук за професионални цели и поради това не може да бъде смятан за потребител.

Адвокатът на Шремс Волфрам Прокш заяви в отговор, че клиентът му е ползвал акаунта си във Фейсбук за активистки цели, но никога с цел извличане на финансова изгода.

Според Прокш гражданският съд във Виена "създава впечатлението, че иска да прехвърли горещия картоф на по-горна инстанция". Шремс пък заяви, че е "юридически относително ясно", че това съдебно решение ще се отхвърли при обжалването.

Всеки от 25-те хиляди ищци иска по 500 евро от Фейсбук заради участие в програмата за следене Призма на американската Агенция за национална сигурност.

Още над 55 000 души вече са изявили намерение да се присъединят към колективната жалба.

Масовият убиец Андерш Брайвик обвини Норвегия в нарушаване на правата му

Предишна новина

Кметът на Перник: Проблемът е, че незаконният добив на вълища не е инкриминиран

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.