Атентаторът от Бостън живее в пълна изолация


На 15 април се навършва една година от атентата на Бостънския маратон, в резултат на който загинаха 3 души и 264 бяха ранени. Тамерлан Царнаев беше убит при престрелка с полицията няколко дни по-късно, а брат му Джохар беше арестуван след преследване, при което беше блокирана голяма част от Бостън. Двамата братя, етнически чеченци, са заподозрени в поставянето на бомби по маршрута на Бостънския маратон. Ако вината му бъде доказана, той може да получи доживотен затвор или смъртна присъда.

Единственият оцелял атентатор Джохар Царнаев очаква съдебния процес в строго охраняван затвор. Повдигнато му е обвинение в тероризъм и го очаква смъртна присъда или в най-добрия случай доживотен затвор. Но преди още да е осъден за 20-годишния етнически чеченец животът е свършил.

Процесът не е стартирал, но целта му е формулирана ясно: "След изследване и анализ на фактите, на действащите закони и предоставените от адвоката на обвиняемия документи взех решение, че САЩ в този казус трябва да настояват за смъртна присъда" - заяви министърът на правосъдието Ерик Холдър в навечерието на трагичната дата. Самият Царнаев не признава вината си и на предварителното заседание на съда на 10 юли пледира "невинен".

Една година след атентата е известно, че Джохар Царнаев ще бъде получи обвинителен акт с 30 обвинения, сред които за убийството на четирима души и поставяне на експлозиви с цел причиняване смъртта на много хора. Всъщност в щата Масачузетс смъртната присъда е отменена и законът предвижда само доживотен затвор за най-тежките престъпления. В щата изпълнението на смъртната присъда е рядко използвана мярка, но въпреки това тя е прилагана.

Датата на процеса бе насрочена за 3 ноември 2014 - 19 месеца след атентата. Прокуратурата обяви, че ще призове да дадат показания между 80 и 100 свидетли. Според предварителните прогнози, делото ще продължи минимум 4 месеца. В очакване да бъде изправен на подсъдимата скамейка Джохар Царнаев е настанен във Федералния Медицински център (FMC) в Девънс, щат Масачузетс, северозападно от Бостън. В него са затворени само мъже, някои от които хронично болни, или престъпници, които се нуждаят от медицинско или психическо лечение. Във Federal Medical Center Devens режимът не е толкова строг и има дори курсове по изобразително изкуство, както и килий със собствен телевизор, а някои от затворниците имат право сами да си готвят.

Но Джохар Царнаев е подложен на най-строгия режим. По време на един от последните разпити, на които бе подложен той заяви, че се е "обрекъл на джихад и се надява и други да се вдъхновят от бомбения атентат в Бостън". Той има пълна забрана за свиждане и изобщо е напълно изолиран.

Говорителят на затвора Джон Калаути разкри наскоро пред бостънска медия, че Царнаев е заключен в килия с размери 3х3 метра, която има отвор за подаване на храната. Той няма право нито на радио, нито на телевизия и е подложен на режим на постоянно наблюдение, тъй като е смятан за "изключително опасен". Неговите адвокати кочментираха, че техният клиент е поставен "под тотална изолация" и не получава нито поща, нито има право да се информира за събитията.

"Кокаиновите крале" са се финансирали и от Столичната община

Предишна новина

ВСС на път да продължи традицията с предизвестените избори на председатели на ключови съдилища

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.