Атанасов, пак ли ти?

Атанасов, пак ли ти?
Георги Б. Георгиев и Бойко Атанасов

Позагубилият се в последните месеци следовател от Столичното следствие Бойко Атанасов, който преди година силно се надяваше, че ще бъде издигнат за главен прокурор, макар да се оказа, че е взел изпита си по Наказателно право със заветната оценка от Среден 3, готвил провокация на Националното съвещание на прокуратурата. По-късно днес в Дом №2 на Резиденция „Бояна“ се очаква да се съберат повече от 700 прокурори и следователи от цялата страна. Поводът е атаките срещу държавното обвинение в последните месеци от политици, НПО-та и медии, финансирани от наказателно преследвани бизнесмени.

Макар да не е в добри отношения с колегите си в Столичното следствие, защото непрекъснато ги обижда уронвайки престижа на съдебната власт, Бойко Атанасов много настоятелно държал да заяви присъствието си на форума, на който се очаква прокурори и следователи да защитят своята независимост. Следователи коментираха пред „Правен свят“, че не биха се изненадали, ако Атанасов действа в синхрон с Георги Б. Георгиев,  представящ се за лидер на т.нар. „гражданско движение“ БОЕЦ. В последните седмици свързаният с беглеца от правосъдието фараон Цветан Василев безделник организира улични безредици, включително хвърлянето на яйца и домати по административни сгради, за чието последващо почистване плащат данъкоплатците.

Преди година Георги Б. Георгиев дори бе издигнал Бойко Атанасов за алтернативен главен обвинител, без това изобщо да е възможно по процедура. Замисълът на дуета Георгиев-Атанасов за днес бил да пробват саботаж на Националното съвещание на прокуратурата. Шепа наемници от БОЕЦ трябвало да протестират извън периметъра на събитието, което е с начален час 11.00, а вътре Атанасов да им приглася. Целта е да се използва присъствието на медиите и да се разсее ефектът от безпрецедентната среща на магистратите от цялата страна.

Столични следователи дори са изненадани, че Бойко Атанасов продължава да се води техен колега, поне по две причини. Първата – същият е обект на дисциплинарни проверки от Висшия съдебен съвет, именно заради уронване престижа на професията. И втората – самият Атанасов още преди повече от половин година обясняваше, че щял да напуска съдебната система в знак на несъгласие с избора на Иван Гешев за главен прокурор. Изглежда обаче Бойко Атанасов предпочита да получава сигурната заплата от държавата, като вместо да изпълнява съвестно задачите си, да обслужва интересите на Цветан Василев и неговите наемници от БОЕЦ и сайта-пощенска кутия за поръчкови материали „Биволь“.

През м. юли 2019 г. "Правен свят" показа как, за да не се провалят конкретни разследвания, през последните близо десет години, Бойко Атанасов многократно е бил отстраняван с постановления на различни прокурори от СГП.

Тогава „Правен свят“ разкри и как във всяка от шестте процедури за административен ръководител, в които през последните години е участвал Бойко Атанасов, той е представял дипломата си за завършено юридическо образование в Югозападния университет "Неофит Рилски". Именно от нея се разбра, че следователят много искаше да стане главен прокурор с оценка "Среден" 3 по Наказателно право. Нещо повече, дори на държавния изпит по Наказателноправни науки, действащият следовател също има тройка. Същата крайно незадоволителна оценка Атанасов има и по Гражданскоправни науки, както и по основополагащи предмети от специалността "Право" в българските университети, като "Римско право" и "Общо учение за държавата". Меко казано странната нагласа на Атанасов към професионалните му задължения и силното му желание да си позволява да коментира (почти) като крайна инстанция работата на съдебната власт намират своето обяснение в оценката от "Среден" 3 и по предмета "Устройство на съдебната система".

Общодостъпният документ, с който Бойко Атанасов доказва, че е юрист, сочи, че т.нар. "граждански кандидат" на "БОЕЦ" за "обвинител №1" има среден успех от курса на обучение – "Добър" 4,30, а от държавните изпити – "Добър" 4. Успех, който със сигурност не би дал възможност на Атанасов да стартира успешна кариера в престижна адвокатска кантора, където практиката е да се канят студенти на стаж с минимален успех от "Отличен" 5,50 и нагоре. Разбира се, в държавната администрация и съдебната система такива условия няма. Но, ако днес Атанасов трябваше да се явява на изпит за младши следовател, то съществува теоретичната възможност, той да не успее да стане такъв, именно заради незадоволителния му успех от дипломата за юрист. При еднакъв бал от писмения и устния изпит на кандидатите, следващият критерий за класиране e именно оценките от документа, удостоверяващ завършеното висше образование.

Тези факти обаче не биха попречили, ако на Бойко Атанасов му е възложено, да саботира работата и авторитета на колегите си следователи и прокурори. Това би го издигнало в очите на неговите потенциални съучастници като Георги Б. Георгиев или адв. Николай Хаджигенов от т.нар. „Отровно трио“. Общото между всички тях, освен това, че не са успели да се реализират в професионален план, е и прозиращата сянка на менторите им – бегълците от закона Цветан Василев и Васил Божков-Черепа.

Още по темата

Застреляха афроамериканец в Луизиана при опит за арест

Предишна новина

Шофьор обижда пътници в столичен тролей, заплашва ги със саморазправа

Следваща новина

Коментари

9 Коментара

 1. 10
  NON BIS IN IDEM | нерегистриран
  3
  -2

  Пълно позорище и безсрамна демонстрация под лозунга: “Силни сме, недосегаеми сме и ще правим, каквото си поискаме“.

  Плиткоумното Сийче, което е променило чак интонацията си, за да се прави на интелигентно, безсрамните изявления на изказващите се, които издигат изтъркани лозунги за величието на новата полицейска прокуратура, а на върха на лайняната /без извинение / пирамида величавият Гешев, който успя да се сравни едновременно и с Линкълн, и с Левски.

  И къде сте, почтените прокурори? В тълпата, естествено, ръкопляскащи възторжено на Каскета, свитата му и бележитите гости. После пак ще недоволствате тихичко в кабинетите си, но същевременно ще се подчинявате безпрекословно на всяка разпоредена ви идиотщина, ще подписвате под строй безумни декларации, ще пълните Фейсбук с безопасно, анонимно възмущение.

  Осъзнавате ли, че окончателно загубихте моралното правото да претендирате за почтеност?

  Продадохте си достойнството на професионалисти, но не евтино – за паница леща, а за висока заплата и бонуси.

  Вие напълно си заслужавате такива ръководители, но ние не заслужаваме хора като вас да са ни прокурори.

  Стигайки предела на продажност, мачкане на хората и безсрамно погазване на закони, си заслужихте напълно да бъдете изхвърлени от съдебната власт, за да не бъдете повече недосегаеми.

  А точно това е големият ви страх, нали?

  Продължавайте да аплодирате великия си Гешев, който само за 8 месеца не само срути авторитета на прокуратурата, но и показа, че сте послушни слуги на изпълнителната власт и не заслужавате правото да се наричате магистрати.

 2. 9
  съдия Румяна Ченалова | нерегистриран
  3
  -2

  На 2.09. трябва да покажем на своите пълномощници и наши подчинени – депутатите, че нямат работа в НС
  24.08.2020
  Борисов :“ Необходима е нова Конституция заради олигарсите, които ограбват народа“
  Кои са тези олигарси и защо не са в затвора не става ясно.
  Гешев:“Независимостта на прокуратурата е застрашена“
  От кого и как е застрашена също не е ясно.И като е застрашена със събрания ли се преследват виновните?
  Тези мантри на върхушката освен че са смешни и нелепи, са доста показателни.
  Те са сигнал за защитни действия, които да дадат време на мутро- олигархичния модел да промени стратегията до изборите.
  46 дни протести, информация в световните медии, сигнали до ЕП и ЕК, разследвания – трудно им е да се справят в тази напрегната и непредвидима обстановка.
  Всъщност са ужасно уплашени.
  Разбират, че българският народ никога повече няма да ги допусне до властта и че това е краят им.Надяват се с отработените си методи – купуване, интриги, заплахи..да преодолеят кризата, но вътре в тях едно упорито гласче не спира :“Вече НЕ, вече НЕ…“
  Това е началото на края им, който според правилата на справедливостта ще е ужасен.

  НИЕ…ние само трябва на 2 септември да бъдем заедно – не у дома, не на работното си място, не зад измислени причини да крием страха си!
  На 2.09. трябва да покажем на своите пълномощници и наши подчинени – депутатите, че нямат работа в НС.Не Конституцията, запетайка в закон не могат да гласуват.След срещата с нас да тръгват към бюрата по труда.
  НИЕ ги уволнихме.
  Явно или не разбират, или не искат да го приемат.
  За това – на 2.09.2020г. ще им го кажем и покажем лично.
  ДЛЪЖНИЦИ СМЕ НА МАЙКА БЪЛГАРИЯ !

 3. 8
  | нерегистриран
  9
  -3
  До коментар #3 от "констатация и въпрос | нерегистриран":
  Общо учение за държавата и Римско право, по които, както отбелязвате със задоволство, имал "тройки4 са изборни дисциплини, а не задължителни. Не видяхте ли, че по основните, фундаменталните правни дисциплини- ако не знаете какво значи това, проверете или се ограмотете правно, поне изначално- Обща теория на правото, Административно право, Административен процес, Конституционно право , въпросният бивш студент, има "отличен 6". Това не сте по споменали, а внушавате нещо друго. А спомняте ли си др. Фидосова от Михайловград, която бе учила в "прочутия Монтански стопанско-правен факултет" и бе цели ЧЕТИРИ години председател на правната комисия на парламента ? Какво ще кажете за това ?

  Това са глупости. Римско частно право и Общо учение за държавата са задължителни дисциплини, а не избираеми. Отделно чудно как е изкарал толкова ниски оценки, като знам как оценяват изпитващите в ЮЗУ...

 4. 7
  Уважаеми другарки и другари, | нерегистриран
  4
  -4

  Не забравяйте, че трябва да завещаете професията магистрат и на дечицата...

 5. 6
  | нерегистриран
  8
  -2
  До коментар #3 от "констатация и въпрос | нерегистриран":
  Общо учение за държавата и Римско право, по които, както отбелязвате със задоволство, имал "тройки4 са изборни дисциплини, а не задължителни. Не видяхте ли, че по основните, фундаменталните правни дисциплини- ако не знаете какво значи това, проверете или се ограмотете правно, поне изначално- Обща теория на правото, Административно право, Административен процес, Конституционно право , въпросният бивш студент, има "отличен 6". Това не сте по споменали, а внушавате нещо друго. А спомняте ли си др. Фидосова от Михайловград, която бе учила в "прочутия Монтански стопанско-правен факултет" и бе цели ЧЕТИРИ години председател на правната комисия на парламента ? Какво ще кажете за това ?

  Точно така.
  Я да видим и дпломата на т. Нар. Правосъден министър.

 6. 3
  констатация и въпрос | нерегистриран
  11
  -9

  Общо учение за държавата и Римско право, по които, както отбелязвате със задоволство, имал "тройки4 са изборни дисциплини, а не задължителни. Не видяхте ли, че по основните, фундаменталните правни дисциплини- ако не знаете какво значи това, проверете или се ограмотете правно, поне изначално- Обща теория на правото, Административно право, Административен процес, Конституционно право , въпросният бивш студент, има "отличен 6". Това не сте по споменали, а внушавате нещо друго. А спомняте ли си др. Фидосова от Михайловград, която бе учила в "прочутия Монтански стопанско-правен факултет" и бе цели ЧЕТИРИ години председател на правната комисия на парламента ? Какво ще кажете за това ?

 7. 2
  Като | нерегистриран
  13
  -8

  Няма риба и ракът е риба.
  Не е лесно в завладяна държава, още по малко в завладяна прокуратура.
  Един да има да стане и да му каже “Оставка бе, бомбе” стига.
  А и сегашния главен не е блестял с нещо повече от колегата Атанасов като следовател, нали помните?

 8. 1
  ПИК | нерегистриран
  16
  -8

  Пик стил

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.