Асоциацията за металдетектинг е организация на границите на закона

Асоциацията за металдетектинг е организация на границите на закона

Асоциацията за металдетектинг е организация на границите на закона, шестима от тази организация са обвиняеми по наказателното производство. Това заявява прокурор Николай Соларов от Върховна касационна прокуратура (ВКП) на заседание на Комисията за взаимодействие с гражданските организации и движения към Народното събрание, цитиран от "Фокус". Комисията обсъжда искане на гражданска инициатива за нов Закон за културното наследство, където основните промени са в режима на колекционерите, а за занимаващите се с металдетектинг се предлага съвсем либерален режим. Предложението за нов закон е подкрепено с подписка от над 5000 граждани.

Прокурор Соларов заявява, че философията на сегашния закон е правилна, предава "Фокус". "Основните състави въобще не трябва да се пипат. Съдът реши проблемите при терминологията. Неверни са твърденията на гражданските организации, че има несъответствие с европейските разпоредби", сочи Соларов. Според него гражданската инициатива иска тотална амнистия на всички, които са извършили престъплението иманярство. "Бумът на иманярството беше свързан с бума на организираната престъпност в България. Да не се заблуждаваме за т.нар. наши колекционери. Нашите иманяри, иманярите в Южна Европа, не копаят за вътрешния пазар, копае се, за да се изнася. България е една от трите основни източници за черния пазар в Англия", заяви прокурор Соларов.

"Категорично съм за открит пазара и да излязат колекциите на светло, но трябва да има правила. Уредите за търсене са с двойно приложение", посочи той. По думите му законът трябва да се прецизира и трябва да се предвиди заплащане на гражданите, които откриват ценности.
От Асоциация на българските археолози заявяват, че не подкрепят искането за пълна свобода на металдетектинга. В министерството на културата е създадена работна група за промени в Закона за културното наследство, твърди представителят на ведомството Борислав Бориславов.  

Юристи и представители на неправителствени организации, от които "Правен свят" потърси коментар, намират за доста уязвима тезата, че наличието на обвиняеми в състава на една организация, поставя същата тази организацията на границата на закона. "По тази логика следва да бъде подчертано, че в състава на прокуратурата също има обвиняеми, а и вече осъдени лица, това обаче не е основание тя да бъде поставена извън закона", коментира столичен адвокат.

Негов колега припомня, че наскоро отново по една телевизия бе пуснат репортаж, на който се вижда как служители на МВР претърсват двора на цар Киро в Катуница с металдетектори. "На какво основание едно общоопасно средство като оръжието може да бъде притежавано от граждани по определен ред, а един уред за металдетектинг да бъде поставен извън закона. По всички големи плажове в страната всяка сутрин излизат хора с металдетектори и проверяват свободно за изгубени монети, ценности и други метални предмети", коментираха за "Правен свят" от НПО-сектора.

Още по темата

Страсбург дава тон за отмяна на доживотния затвор без замяна

Предишна новина

Лазар Груев: До месец парите за издръжка на Съдебната палата свършват

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.