Арестуваните лихвари Трайчо и Мето натопили полицай за подкупи


Специализираната прокуратура и ГДБОП разбиха лихварската банда на Трайко Стоянов и Методи Димитров в понеделник.

Освен двамата лидери, познати като Трайчо и Мето, в ареста попаднатха още 19 души от приближените им. Разследването срещу тях тече от няколко месеца. Освен с отпускане на заеми Трайчо и Мето се занимавали с рекет, изнудване, имотни измами и продажба на дрога в няколко от северните квартали в София.

Още сутринта полицаи и прокурори окупираха “Левски Г”, “Враждебна”, “Христо Ботев” и “Абдовица”, където са действали тарторите и хората им и постепенно са се наложили като най-мощната групировка там и са контролирали повечето от незаконните дейности.

По време на акцията на място дойдоха и главният прокурор Иван Гешев, главният секретар на МВР Ивайло Иванов и директорът на ГДБОП Любомир Янев.

5-има души от хората на Стоянов и Димитров са обявени за издирване. 

Претърсваха се луксозни имоти на членовете на бандата, които са тормозили жителите на няколкото махали в София. Иззети са луксозни коли, оръжия, злато и много документи. Разследващите влязоха и в хотел в кв. “Враждебна”, който е на тарторите. Сградата преди години е била на мъж, който е теглил кредит, за да поправи щетите от взривовете в Челопеч. Не успял да върне заема и имотът е продаден на Мето и Трайчо от съдебен изпълнител. Според собственика - незаконно и с престъпна схема. Човекът подавал много сигнали до институциите, а накрая с казуса му се заели от Върховната касационна прокуратура, които наредили разследване по случая. 

Методи Димитров е познат на полицията от много години.

Методи Димитров е познат на полицията от много години.

На друг мъж от квартала продали къща, а после се оказало, че има и друг собственик. Така той останал на улицата, въпреки че броил няколко хиляди на Мето и Трайчо.

Двамата лидери на бандата живеят в нова кооперация в “Левски Г”. Единият е сочен за мозъка на престъпния бизнес, а другият организирал биячи и дилъри по кварталите. Натрупали парите си със заложна къща и с лихварство. Отпускали заеми с високи лихви на хора, които са залагали имотите и вещите си. За да върнат парите, длъжниците били пребивани, а много от тях се простили и с жилищата си. Силоваците на Трайчо и Мето контролирали и наркодилърите на бандата. Те продавали амфетамини и марихуана на младежи в 4-те северни квартала, а за да имат пари за дрога, наркоманите извършвали кражби и грабежи.

Методи Димитров и Трайко Стоянов са стари познайници на МВР, а според жертвите им дълго време са имали чадър за престъпната си дейност. Срещу тях са водени разследвания за хулиганство, побои, грабежи, измами и лихварство.

Преди 10 г. двамата са били свидетели срещу оперативен работник от Криминална полиция, арестуван тогава от “Вътрешна сигурност”. В показанията си твърдят, че са давали подкупи на ченгето, за да спира преписки срещу тях.

Официално Мето и Трайчо се занимават с имоти и имат заложна къща, която държат с подставени лица.

Още не е ясно колко от задържаните мутри ще бъдат обвинени. По разследването са използвани специални разузнавателни средства, има и много свидетели, които са пострадали от дейността на бандата. (24часа)

Главният прокурор Иван Гешев и главният секретар на МВР Ивайло Иванов по време на операцията.

Главният прокурор Иван Гешев и главният секретар на МВР Ивайло Иванов по време на операцията.

IN MEMORIAM: Почина проф. д-р Александър Стойнов

Предишна новина

Жена задигна 4 велосипеда за 2 часа от един собственик

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.