Антикризисни мерки в подкрепа на длъжници и кредитори ще са във фокуса на отбелязването на 15 години частно съдебно изпълнение в България

Антикризисни мерки в подкрепа на длъжници и кредитори ще са във фокуса на отбелязването на 15 години частно съдебно изпълнение в България
Георги Дичев, председател на Камарата на ЧСИ

Антикризисните мерки в подкрепа на длъжници и кредитори ще са във фокуса на събитията, посветени на 15-ата годишнина от създаването на Камарата на частните съдебни изпълнители. Юбилеят ще бъде отбелязан на 4 декември 2020 г. с експертна конференция, в която онлайн ще се включат президентът на Международния съюз на съдебните изпълнители Марк Шмиц, съдебни изпълнители от Европа, съдии, представители на законодателната и изпълнителната власт. Темите на дискусията са свързани с доброволното събиране на вземания в страните от ЕС, установяването на факти от ЧСИ, провеждането на електронни търгове и други мерки за защита на страните в изпълнителния процес в условията на пандемия, съобщиха от Камарата.

12 млрд. лв. са възстановили частните съдебни изпълнители на бизнеса, гражданите и държавата от създаването си през 2005 г. до днес. Всяка година ЧСИ събират 150 млн. лв. в полза на физически лица от неизплатени заплати, издръжки, наеми, невърнати заеми и суми по договори, обезщетения на пострадали при ПТП и тежки криминални престъпления. По предложение на камарата през 2017 г. Народното събрание прие промени в Закона за ЧСИ, с които авансовите такси за събиране на вземанията за издръжки, трудови правоотношения и предаване на деца вече не се заплащат. Наред с тях от авансови такси се освободиха и публичните държавни и общински вземания. Така частните съдебни изпълнители финансират със свои средства изпълнението по 30 % от делата. Внесените суми в държавния бюджет за периода са над 1.2 млрд. лв.

„Ефективността в работата, както и обществената функция на регулатор на задлъжнялостта с положителен ефект върху икономическите отношения и социалната среда са признати резултати от работата на системата на ЧСИ. И това категорично се доказва от кредиторите, които предпочитат частното съдебно изпълнение пред държавното. Днес предизвикателството е друго – нова и всеобхватна криза, причинена от пандемията КОВИД-19. Горд съм, че КЧСИ беше единствената съсловна организация, която сама поиска да бъде ограничена със закон дейността на нейните членове по време на извънредното положение, както и че единствена категорично подкрепи в НС въвеждането на абсолютната давност, за да няма вечни длъжници. Ще продължим да настояваме да се приеме и доброволното изпълнение, което разтоварва съдилищата и значително облекчава административно и финансово и длъжници, и кредитори, дава им глътка въздух в тази тежка ситуация“, заяви председателят на КЧСИ Георги Дичев.

В кризисната 2020 г. професията на ЧСИ беше първата, която предложи забрана за редица принудителни действия, които се извършват от нея по висящите изпълнителни дела. Ограниченията за публични продани, извършването на описи и запори на банкови сметки бяха в сила по време на извънредното положение и още два месеца след края му. В този период камарата настоя и за решение на проблема с малките дългове и подкрепи въвеждането на доброволно и разсрочено изпълнение на вземанията без съд.

По повод юбилея камарата създаде и Фонд за подпомагане на студенти по право, който се финансира със средства на организацията и с доброволни дарения на членовете й. Събраните средства ще се използват за подпомагане на студенти от цялата страна. Първата инициатива на фонда е конкурсът за есе на тема: „Съдебното изпълнение – настояще и бъдеще“. Класираните на първите три места студенти ще получат по 1 500, 1 000 и 500 лв.

За да популяризира съдебното изпълнение сред студентите, камарата стартира и  стажантска програма, която ще даде възможност за платен стаж в кантори на ЧСИ. Целта е получаването на практически знания в тази област на правото, която е слабо застъпена в учебните програми на българските висши училища. Информация за стажа камарата ще публикува на сайта си.

Законът за частните съдебни изпълнители е приет през  2005 г. С него се поставя началото на институционална реформа в съдебното изпълнение, с която се въвежда  модела на частно съдебно изпълнение както в повечето европейски страни. Световната банка постави тази реформа сред 10-те най-успешни в света за 2006 г. В момента в страната функционират 195 кантори на ЧСИ, в които работят над 2000 души.

Още по темата

Карантинират заразените с COVID-19 чрез SMS или имейл

Предишна новина

Столичната адвокатура продължава кампанията в помощ на заболели от COVID-19 колеги и пуска безплатни антигенни тестове

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.