Американско семейство осинови 4 българчета и се отказа от тях след седмица


Американско семейство се отказа от четири българчета седмица след като ги осинови.

Четири биологични братчета и сестричета почти станаха американци. Те са две момчета и две момичета на възраст между 9 и 14 години. Израснали са в дом за изоставени деца. Преди няколко месеца разбират, че ще бъдат осиновени... и то от американци.

Новите им майка и татко са Кристина и Джоузеф от Съединените щати. Изглеждат перфектни родители – наскоро сключили брак, с добри професии и огромно желание да осиновят четирите деца.

Децата сменят фамилията си и заедно с новите си родители заживяват в апартамент в София, докато се опознаят и заминат за САЩ. Според съседите децата са ги наричали "майко и татко".

Седмица по-късно обстоятелствата претърпяват обрат. Американците си тръгват сами. Вече не желаят да вземат децата със себе си, а от институциите се питат защо.

За международните осиновявания отговаря Министерството на правосъдието. От там твърдят, че осиновяването е осъществено по реда за специалните мерки за осиновяване на деца, които се прилагат за големи групи от братя и сестри и деца на по-голяма възраст.

Когато са си тръгвали, съпрузите са заяви, че не могат да се справят.

"Вероятно и поведението на децата е провокирало страха на семейството, но децата са деца, те имат нужда от подкрепа много по- голяма от семейството в този процес", коментира Милена Първанова от Министерството на правосъдието.

Сега децата са настанени в кризисен център.

"Това е индикация, че тези хора не са имали сериозни намерения, защото никой човек, когато срещне трудност при решение, което е взел, не се отказва. Най-малкото от деца", казва Мая Тинчева от Държавната агенция за закрила на детето.

Екипът ни опита да се свърже с осиновителите в социалните мрежи, но те ни блокираха.

А според закона осиновителите имат право да се откажат "при наличие на други обстоятелства, които дълбоко разстройват отношенията между осиновителя и осиновения".

Но от морална гледна точка децата стока, която можеш да върнеш, ли са? 

Правната комисия прие закона на ДПС срещу вторичното разграбване на КТБ

Предишна новина

Освободиха невинен след 46 години в затвора

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    ? | нерегистриран
    2
    -2

    А чичко прокурор какво мисли по въпроса?

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.