Американският сенат ще гласува кандидатурата на Брет Кавано за върховен съдия

Американският сенат ще гласува кандидатурата на Брет Кавано за върховен съдия
Кристин Блейзи Форд даде показания "под клетва" пред Комисията по правосъдие на Сената

Кристин Блейзи Форд - третата жена, която обвинява кандидата за американския Върховен съд Брет Кавано в сексуално посегателство - даде в четвъртък показания пред Комисията по правосъдието на Сената. Тя заяви, че е "ужасена", че трябва да се яви в тази зала, но добави, че смята за свой "граждански дълг" да го направи, предаде Франс прес. 

"Не съм тук, защото го искам. Ужасена съм. Тук съм, защото смятам, че е мой граждански дълг да ви кажа какво ми се случи, когато с Брет Кавано бяхме в гимназията", каза Форд. Жената обвинява съдия Кавано, че се е опитал да я изнасили на купон през 1982 г. "Смятах, че ще ме изнасили", заяви Форд, хлипайки и през сълзи. "Дълго време ме беше страх и се срамувах да разкажа това в детайли на когото и да било".С тези думи Форд обясни защо толкова дълго време е пазила в тайна този акт на агресия. По думите й Кавано и негов приятел са били "пияни до козирката", той я е бутнал на сила върху едно легло, след което опитал да й съблече дрехите. Запушил й устата, за да не вика. В крайна сметка тя успяла да се отскубне от хватката му и да излезе от стаята.

Очаквано Доналд Тръмп изрази подкрепата си за своята номинация за съдия във Върховния съд на САЩ - Брет Кавано. Той направи това по познатия за него начин - със съобщение в профила си в "Туитър". В него, Тръмп заяви, че Кавано ясно е показал защо е неговият избор. "Изявлението му бе силно и честно. Сенатът трябва да гласува "за"!", написа Тръмп. Президентът не пропусна възможността да отговори на своите противници - демократите, които обвини в позорна кампания, организирана, за да срине съдията. "Използваната от демократите стратегия "открий и унищожи" е позорна, а тази процедура беше пълен срам и опит за забавяне, възпрепятстване и съпротива. Сенатът трябва да гласува!", реагира президентът минути след края на драматичното изслушване.

Историческото изслушване пред сенатската комисия, както медиите в САЩ го определят, започна около 18 часа българско време в четвъртък и продължи цели осем часа. То бе доминирано от разкритията на жени, че преди десетилетия Кавано ги е насилил сексуално. Самият Кавано категорично отрече това да е вярно и обвини враговете на Тръмп в опит да го отстранят. "Семейството и репутацията ми са унищожени завинаги", каза Кавано. "Цялата тази двуседмична кампания е добре изчислен и организиран политически удар", каза магистратът, който на моменти едва сдържаше сълзите си, а в други повишаваше тон. Никой не може да ме накара да се оттегля от тази процедура. Може да надделеете при заключителното гласуване, но никога няма да ме накарате да се откажа. "Никога!", заяви Кавано пред съставляващите комисията 21 сенатори. "Невинен съм!", каза Кавано. "Никога не съм извършвал сексуално посегателство срещу никого, нито в гимназията, нито в университета", добави той и обвини демократите, че искат да го съсипят.

В петък трябва да се проведе гласуването в Сената на номинацията на Брет Кавано и се счита, че въпреки напрежението, Кавано е направил стъпка напред към поста. 

Възрастна двойка слуша по радиото в метрото продължилото осем часа изслушване в Комисията на Сената. Снимката бе споделена десетки хиляди пъти в социалните медии:

Трайчо Трайков: Наказателните обвинения срещу мен са абсолютно неиздържани

Предишна новина

Втори протест в Чепеларе в защита на прокуратурата

Следваща новина

Коментари

2 Коментара

 1. 2
  а това фалшиво решение на ВКсъд,е само преди 18 години | нерегистриран
  0
  -3

  С решение № 166 от 10 май 2000г. по н.д. №50/2000г.ВКсъд,1 н.о. оставят в сила присъда ЛОС № 245 от 9.7.99г.по нох.д. №522/98г.рай. съд Враца, на която дата присъдата влиза в сила за престъпление по чл.148 ал.2 НК,с приписване на подкуп на н-к Грао при общ Враца,,

  .Оставената в сила присъда ЛОС, от докладчика от ВКсъд ,вместо присъда глоба по чл.78 а НК,изпразва от съдържание и напълно обезсмисля обнародвания с ДВ,бр.21 от 17 март 2000г, Закон ,защото умишлено прилага стария изпразнен от съдържание й отменен закон,влизайки в конфликт с новия действащ Закон .,с който деянието е обявено за наказуемо с Глоба,а не ЛОС,като докладчика не е взел в предвид ,че след 2000г. престъпленията по чл.148 от Наказателния кодекс от Общ характер са трансформирани в престъпления от Частен характер, подсъдни само на Окръжните съдилища,не и на ВЪРХОВНИЯ КАСАЦИОНЕН СЪД. .С което е прикрито ,че в преходите и Заключителни разпоредби на новия закон и параграф.26, пише,че"" ВИСЯЩИТЕ ПРОИЗВОДСТВА КЪМ ДЕНЯ НА ВЛИЗАНЕ В СИЛА ЗА ПРЕСТЪПЛЕНИЯ по чл.146-148 а СЕ ДОВЪРШВАТ ПО ДОСЕГАШНИЯ РЕД,АКО В ТРИМЕСЕЧЕН СРОК ОТ ВЛИЗАНЕ В СИЛА пострадалия ПОИСКА ТОВА .А, решението на ВКсъд ,е прието , на 10 май 2000г., в този тримесечен срок,БЕЗ адвоката на пострадалия да се възползва от правата посочения в параграф. 26. ,С което н.д. №50/2000г.ВКсъд е било недопустимо да се гледа по досегашния стар ред .Поради което новия Закон ,не е отразен в решение № 166/10.май 2000г. за да не рефлектира върху фактическите и правни изводи в мотивите.

  .За да се прикрие горното ВКс, НЕ ОГЛАСЯВА решението си ПУБЛИЧНО ,както е записано в протокола, в с.з.на 10 март 2000г..по н.д. №50/2000г.,,с което процеса ,вместо публичен се превръща в таен при закритите врати..Защото диспозитива на решението е произнесен тайно след два месеца на 10 май 2000г.заедно с мотивите при доказана злоупотреба с процесуални права,й извън пределите на правораздавателната власт на ВК"с,при явна пристрастност, зависимост, и преследване на лични интереси,вероятно заради обещана услуга.

  Незаконно влязлата в сила присъда на 10 май 2000г.ЛОС, може да бъде преразгледана по всяко време,щом Закона / д.бр. 21/2000г.е разпореждал друго/.Доказателство : Искане № 1377/08г.на осн. чл.78 а НК на гл. прокурор за възобновяване на решението на ВКсъд,оставено без разглеждане с “решение”302 от 10.7.2008г по н.д. №258/08г.ВКсъд,2 н.о.

 2. 1
  ШОп | нерегистриран
  6
  0

  ...уж не сака,не сака,па първа легна!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.