Александър Кашъмов: Промените в НК за спекулации с банките са против свободата на словото


Отново трябва да проведем разговорът дали се слага каруцата пред коня или коня пред каруцата, каза адвокатАлександър Кашъмовот програма "Достъп до информация" в интервю за предаването "Неделя 150" по отношение на промените в НК за спекулация на медиите с банковите институции.

За да бъде ясно дали такъв текст е необходим трябва да бъде направен анализ. Така изисква Законът за нормативните актове, който задължава вносителите на проектозакони първо да правят оценка на ситуацията, на необходимостта да бъде приет закон за нещо, за да може да се прецени дали е необходимо приемане на закон, второ – този закон наказателен ли трябва да бъде или друг и едва тогава да се пристъпи към следващия етап, който се нарича обществено обсъждане. За пореден път това не беше направено. Година и половина българските граждани протестират точно, защото техният глас не се взима предвид в  процеса на вземане на решения и българският депутат, който може би е аналог на Алеко-Константиновия герой или на кого продължава по един и същ начин да си внася бързо и непрозрачно закони през задната врата, да си го приема след два дни в правна комисия, добави той.

По отношение на това дали е необходимо ограничение на информацията за състоянието на банките, Кашъмов каза: Всички български граждани искат техните пари да бъдат защитени, в това число и парите, които се намират в банките. Ние всички искаме банковата и финансовата система да бъде защитена. Това обаче не може да се случи с един такъв изключително непрецизен текст, който съдържа множество подводни камъни  и множество възможни посегателства към свободата на словото и към свободата да се говори за банките.

Кашъмов обясни, че с промените в текста на НК за банковите институции се подлага на наказание и разпространяването на вярна информация: Трябва да е ясно, че в българското право, както и във всяко право на демократична държава по начало не е забранено да се говори истината. Истината някак си хората имат право да я узнаят. Има някой изключения от това правило и те се наричат защитена със закон тайна. В случая тази правна техника е абсолютно пренебрегната и това е направено против свободата на словото, против свободата на всеки да търси, получава и разпространява информация и всъщност може да се изроди във форма на цензура.

Само в "24 ЧАСА": Орлин Алексиев съди за клевета шефа на соцдепутатите Мерджанов

Предишна новина

Чистката в полицията подкопава ефективността й, твърдят уволнени от Ердоган

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.