Александър Алексиев: ЦИК надхвърли правомощията си

Александър Алексиев: ЦИК надхвърли правомощията си
Снимка БГНЕС

Върховният административен съд (ВАС) ще разгледа днес делото по жалбата на Александър Алексиев срещу решение на ЦИК, с което миналия четвъртък бе обявена за недействителна регистрацията му за участие в изборите за членове на ЕП като независим кандидат. Ден по-рано, с Решение 206-ЕП ЦИК го регистрира като независим кандидат за евродепутат.

На първо място, в жалбата си Алексиев оспорва правомощието на ЦИК да обявява за недействителни вече извършени от нея регистрации извън изрично предвидените в чл. 366, ал. 1 от Изборния кодекс (ИК) случаи. А те са само два: когато кандидатът е нарушил ограничението да се кандидатира за евродепутат само в една държава–членка на ЕС или ограничението за участие в листите само на една партия или коалиция или за издигане на кандидатура от повече от един инициативен комитет.

Съгласно АПК никой административен орган не може сам да обяви за недействителни актовете си, извън изрично предвидените в специалния закон случаи. А отмяната на регистрацията поради липса на настоящ адрес не се включва в изрично предвидените в Избирателния кодекс изключения. По тази причина ЦИК няма материална компетентност да издаде въпросното решение, с което отменя регистрацията на Алексиев, което прави решението ѝ нищожно.

На второ място, в жалбата се сочи и колизия между Изборния кодекс и правото на ЕС, по–конкретно между чл. 351 и §1, т. 3 от Допълнителните разпоредби на ИК и Директива 93/109/ЕО на Съвета от 06.12.1993 г.  Директивата допуска националното законодателство да предвиди ограничение на пасивното избирателно право, свързано с "пребиваването" на съответния гражданин на територията на ЕС. Но, според Директивата, под "пребиваване" се разбира фактическото живеене на територията на "държавата – членка по пребиваване" или "другите държави-членки". Показателен в това отношение е чл. 5 от Директивата, съгласно който: "Ако, за да гласуват или да се кандидатират, гражданите на държавата-членка по пребиваване трябва да са прекарали определен минимален период като пребиваващи в избирателния район на тази държава, гласоподавателите от Общността, които имат право да бъдат избирани, се считат за изпълнили това условие, ако в продължение на равностоен период са пребивавали в други държави-членки."

Изборният кодекс обаче въвежда друг критерий, според който изискването на Директивата кандидатът да е живял "най-малко през последните 6 месеца в Република България или в друга държава - членка на Европейския съюз", означава той да е бил адресно регистриран – по постоянен и настоящ адрес, на територията на България или в друга държава-членка на ЕС. Само че регистрацията е нещо различно от фактическото пребиваване. Изискването за адресна регистрация, въведено от ИК, според Алексиев е чисто административно ограничение на избирателното право, което не е предвидено в правото на ЕС. Въз основа на това той формулира извод, че изискването в ИК за "адресна регистрация по настоящ адрес" е недопустимо и в директно противоречие с правото на ЕС. В жалбата се цитира и практика на СЕО, че разпоредбите на приложимата директива са ясни и изчерпателни, не се нуждаят от конкретизация и имат пряко приложение и предимство пред разпоредбите на Изборния кодекс.

В жалбата се оспорва и валидността на регистрацията по настоящ адрес в ЕСГРАОН, за която ЦИК е констатирала, че е в САЩ. Алексиев твърди, че никога не е подавал заявление, че настоящият му адрес е в САЩ. А без да е подадено такова заявление, не е възможно да има валидна регистрация, защото Законът за гражданската регистрация не допуска служебна регистрация на адрес. Александър Алексиев "пребивава" (живее) в Република България постоянно от 2006 г., той е регистриран на постоянен адрес в София, район "Лозенец" и напълно отговаря на условията на Директивата, се заявява в жалбата.

В нея се иска ВАС да обяви за нищожно решението на ЦИК от 23 април 2014 г. за отмяна на регистрацията, като издадено при липса на материална компетентност, или, при условията на евентуалност, то да бъде отменено като незаконосъобразно, поради противоречие с материалния закон.

Алексиев вече няколко пъти заяви в интервюта пред медиите, че решението на ЦИК е политическо и той смята да съди България, ако ВАС го спре от изборите за европарламента. Въпреки решението на ЦИК, той откри предизборната си кампания в събота.  

Александър (Алекс) Алексиев е анализатор, коментатор, автор на книги, син е на големия български художник и издател Райко Алексиев, убит от комунистите през ноември 1944 г. През 1965 г. той емигрира в САЩ, но от 4 години живее в България.

Още по темата

Бареков пак бойкотира съда по дело за клевета

Предишна новина

Волен Сидеров осъди Валери Симеонов за обида към българите

Следваща новина

Коментари

24 Коментара

 1. 24
  Четете и се учете | нерегистриран
  1
  0

  До коментар [#23] от "Харамията драскач":

  Форумен трол, ти прочете ли, че на основание чл. 57, ал. 1, т. 12 (Централната избирателна комисия регистрира и обявява кандидатските листи на партиите, коалициите и инициативните комитети при избори за президент и вицепрезидент на републиката и за членове на Европейския парламент от Република България) и чл. 366, ал. 1 (Централната избирателна комисия констатира и обявява за недействителни регистрациите, извършени в нарушение на чл. 364, ал. 1 или 3. Решението се обявява незабавно и се уведомяват съответните кандидати, партии, коалиции и инициативни комитети.) във връзка с чл. 365, ал. 1, т. 4 (Регистрирането на кандидатските листи се извършва от Централната избирателна комисия след представяне на декларация по образец от всеки кандидат, че отговаря на условията по чл. 351, ал. 1 или 2, в която посочва постоянен адрес и единен граждански номер) и във връзка с чл. 351, ал. 1 (Право да бъдат избирани за членове на Европейския парламент от Република България имат българските граждани, които са навършили 21 години към изборния ден включително, не са поставени под запрещение, не изтърпяват наказание лишаване от свобода, имат постоянен адрес в Република България и са живели най-малко през последните 6 месеца в Република България или в друга държава – членка на Европейския съюз.) от Изборния кодекс Централната избирателна комисия Р Е Ш И: ОБЯВЯВА ЗА НЕДЕЙСТВИТЕЛНА регистрацията на независимия кандидат Александър Райков Алексиев, извършена с Решение № 206-ЕП от 22 април 2014 г. на ЦИК. В Глава седемнадесета - ИЗБОРИ ЗА ЧЛЕНОВЕ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ ОТ РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ, Раздел II - Правомощия на Централната избирателна комисия извън посочените в чл. 57, в член 354, ясно е записано, че Централната избирателна комисия: заличава регистрацията: а) когато се установи, че кандидатът не отговаря на условията по чл. 351, ал. 1 или 2. От написаното дотук става ясно, че юристите от Централната избирателна комисия е трябвало да напишат, че Централната избирателна комисия Р Е Ш И: ЗАЛИЧАВА РЕГИСТРАЦИЯТА на независимия кандидат Александър Райков Алексиев, извършена с Решение № 206-ЕП от 22 април 2014 г. на ЦИК, а не да пишат, че ОБЯВЯВА ЗА НЕДЕЙСТВИТЕЛНА регистрацията на независимия кандидат Александър Райков Алексиев, извършена с Решение № 206-ЕП от 22 април 2014 г. на ЦИК. Грешката е човешка(а и толкова си могат набедените юристи в ЦИК), но тази грешка не води до промяна на крайното решение на ЦИК. Решението на Централната избирателна комисия за ЗАЛИЧАВАНЕ НА РЕГИСТРАЦИЯТА на независимия кандидат Александър Райков Алексиев е правилно и законосъобразно и следва да бъде оставено в сила. dixi!

 2. 23
  Харамията | нерегистриран
  2
  0

  Абе хора, този форум предполага професионални коментари, а не лични нападки и откровено хейтърство! На мен лично ми е интересно от професионална гледна точка този казус: от една страна Алексиев наистина не е "Живял най-малко през последните 6 месеца в Република България или в друга държава - членка на Европейския съюз" по см. на §1, т.3 от ИК, но от друга в Кодекса няма предвидено такова основание за обявяване на недействителност, каквото е посочено в Решението на ЦИК!

 3. 22
  Това са правните новини | нерегистриран
  1
  0

  Като има интересно дело според мен е нормално да се пише за него. Това, че Правен свят е разказал някои моменти в жалбата не е лошо. И това не е позиция на медиата. На мен напр. ми е интересно да съм в течение на интересните дела.

  При това си спомням, че Правен свят преди няколко дни разказа и за решението на ЦИК, в което също няма лошо.

 4. 21
  "Правен" свят, кой и колко ви плати да цъфне тази статия със заглавие "Александър Алексиев: ЦИК надхвърли правомощията си " ? | нерегистриран
  2
  -2

  До коментар [#17] от "Незнанието е велика сила! ":

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше прекалено много истини, а истината е нетърпима в сайта на "Правен" свят. "Правен" свят, кой и колко ви плати да цъфне тази статия със заглавие "Александър Алексиев: ЦИК надхвърли правомощията си "?

 5. 20
  Αρχαιοελληνική αρχιτεκτονική? | нерегистриран
  1
  -1

  До коментар [#19] от "x":Сбърканяк, терминът „архитектоника“ от архитектурата ли го набара без да му знаеш значението?

 6. 19
  x | нерегистриран
  1
  -1

  № 10,сбъркана ти е архитектониката! може ли такива разсъждения за себеподобен??!! Просто недоумявам!!!

 7. 18
  Гегов | нерегистриран
  1
  0

  Що всички се дърлите. Нека всички да ги пуснат пък хората да решат. Нали целта е хората да решават повече.

 8. 17
  *********************************************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 16
  | нерегистриран
  1
  -2

  До коментар [#15] от "неук съдия":Ти ли си адвокатчето на дяволчето Александър Райков Алексиев, та така странно четеш закона и се изхождаш предубедено по въпроса по форумите?

  Раздел II

  Правомощия на Централната избирателна комисия. Правомощия на Централната избирателна комисия извън посочените в чл. 57

  Чл. 354. Централната избирателна комисия:

  4. заличава регистрацията:

  а) когато се установи, че кандидатът не отговаря на условията по чл. 351, ал. 1 или 2;

  ...С оглед на изложеното се установява, че кандидатът не отговаря на изискванията на чл. 351, ал. 1 от ИК, тъй като постоянният и настоящият му адрес не са на територията на Република България, поради което не може да се приеме, че през последните шест месеца е живял в Република България или в друга държава - членка на Европейския съюз, каквато е изричната разпоредба на чл. 351, ал. 1 във връзка с § 1, т. 3, буква „а" от ДР на ИК. Централната избирателна комисия следва да обяви за недействителна регистрацията на Александър Райков Алексиев, извършена с Решение № 206-ЕП от 22 април 2014 г. на ЦИК. Действителност на регистрацията

  Чл. 366. (1) Централната избирателна комисия констатира и обявява за недействителни регистрациите, извършени в нарушение на чл. 364, ал. 1 или 3. Решението се обявява незабавно и се уведомяват съответните кандидати, партии, коалиции и инициативни комитети.

  (2) Решението на Централната избирателна комисия за обявяване недействителността на регистрацията на кандидатите по ал. 1 може да се обжалва пред Върховния административен съд по реда на чл. 58.

  На основание чл. 57, ал. 1, т. 12 и чл. 366, ал. 1 във връзка с чл. 365, ал. 1, т. 4 и във връзка с чл. 351, ал. 1 от Изборния кодекс Централната избирателна комисия Р Е Ш И: ОБЯВЯВА ЗА НЕДЕЙСТВИТЕЛНА регистрацията на независимия кандидат Александър Райков Алексиев, извършена с Решение № 206-ЕП от 22 април 2014 г. на ЦИК.

  Решението да се обяви незабавно и да се уведомят независимият кандидат и издигналият го инициативен комитет.

  Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд чрез Централната избирателна комисия в тридневен срок от обявяването му.

  ПРЕДСЕДАТЕЛ:

  Ивилина Алексиева

  СЕКРЕТАР:

  Севинч Солакова

  Решението на Централната избирателна комисия е правилно и законосъобразно и следва да бъде оставено в сила. Толупа Александър Райков Алексиев е попълнил невярна декларация по образец от всеки кандидат, че отговаря на условията по чл. 364, ал. 1 или 3 (Приложение № 66 от изборните книжа). Решението на ЦИК за регистрация само по себе си няма характер на стабилен административен акт, щом е в правомощията на Централната избирателна комисия да заличава регистрацията когато се установи, че кандидатът не отговаря на условията по чл. 351, ал. 1 или 2 от Изборения кодекс.

 10. 15
  съдия | нерегистриран
  4
  -1

  Мили ми разказвачи от 13 и 14. Вместо да пишете глупости, вземете да поразсъждавате и то като юристи.

  Съгласно АПК ако административен орган установи каквато и да е незаконосъобразност на акта си, той може да направи специална процедура по възобновяване на производството и едва тогава евентуално да отмени акта. Но това е съвсем друга процедура. Според Изборния кодекс ЦИК може да отменя свои актове като недействителни само в 2 случая. И никой от тези два случая не съвпада с акта на ЦИК спрямо Алексиев. Не е необходимо да си титан на мисълта за да установиш, че липсва материална компетентност на ЦИК да си отменя сам акта като недействителен. Казано с други думи актът на ЦИК е нищожен поради липса на материална компетентност. Освен това не са изпълнени и разпоредбите на материалния закон за отмяна на акта, защото той не се вкючва в двете изключения. Поради това има директна липса на условия от материалния закон за издаване на акта, което отново води до нищожност поради материална незаконосъобразност. Липсата на материална разпоредба води до нищожтност, а не до унищожаемост, каквито са други случаи на материална незаконосъобразност. За да видите разликата прочетете си книжката на проф. Кино Лазаров "Недествителност на административмните актове". Ама кой да чете в днешно време - нали всички са писатели. Не че очаквам такова да е решението на ВАС - просто излагам нещата за информация защото са интересни. А и не съм фен на Алекс Алексиев. Но в случая става въпрос за право и поне пишете малко по-компетентно.

 11. 14
  ЦИК отряза зависимия от американските служби Алекс Алексиев за евроизборите | нерегистриран
  2
  -2

  До коментар [#12] от "Неук съдия":Право да бъдат избирани за членове на Европейския парламент от Република България имат българските граждани, които са навършили 21 години към изборния ден включително, не са поставени под запрещение, не изтърпяват наказание лишаване от свобода, имат постоянен адрес в Република България и са живели най-малко през последните 6 месеца в Република България или в друга държава – членка на Европейския съюз. § 1. По смисъла на кодекса: 3. „Живял най-малко през последните 6 месеца в Република България или в друга държава – членка на Европейския съюз“ е:

  а) български гражданин, който има адресна регистрация по постоянен адрес и по настоящ адрес на територията на Република България или в друга държава – членка на Европейския съюз;

  б) гражданин на държава – членка на Европейския съюз, който има адрес на пребиваване на територията на Република България или на друга държава – членка на Европейския съюз, най-малко 6 месеца към датата на произвеждане на изборите. За живеене в страната се приема и престоят извън Република България за времето, в което български гражданин е изпратен там от българската държава. § 8. Този кодекс въвежда изискванията на:

  1. Директива 93/109/ЕО на Съвета от 6 декември 1993 г. за определяне на условията и реда за упражняване на правото да избират и да бъдат избирани в избори за Европейски парламент от граждани на Съюза, пребиваващи в държава членка, на която не са граждани.

  2. Директива 94/80/ЕО на Съвета от 19 декември 1994 г. за определяне на условията и реда за упражняване на правото да избират и да бъдат избирани в общински избори от гражданите на Съюза, пребиваващи в държава членка, на която не са граждани.

  3. Директива 2013/1/ЕС на Съвета от 20 декември 2012 г. за изменение на Директива 93/109/ЕО по отношение на някои от условията и реда за упражняване на правото на граждани на Съюза, пребиваващи в държава членка, на която не са граждани, да бъдат избирани в избори за Европейски парламент (ОВ, L 26/27 от 26 януари 2013 г.).

  С вх. № ЕП-04-03-75 от 23.04.2014 г. в ЦИК е постъпило писмо от ГД „ГРАО" за извършена проверка в изпълнение на Решение № 133-ЕП от 9 април 2014 г. на ЦИК на независимия кандидат Александър Райков Алексиев. В резултат на проверката е установено, че кандидатът има постоянен адрес в гр. София, район „Лозенец", ул. „Лозенец" № 3, и НАСТОЯЩ АДРЕС - САЩ (от 2006 г.), вписан в регистъра на неселението, воден от район „Лозенец", Столична община. Регистрирането на кандидатските листи се извършва от общинската избирателна комисия след представяне на предложение от инициативния комитет с имената, единния граждански номер и постоянния адрес – НАСТОЯЩ АДРЕС или адрес на пребиваване, на кандидата; предложението се подписва от лицето, представляващо инициативния комитет. С Решение № 3 от 8.02.2001 г. на КС на РБ по конст. д. № 16/2000 г., с оглед изложените съображения и на основание чл. 149, ал. 1, т. 1 от Конституцията Конституционният съд РЕШИ: Български гражданин, кандидат за президент, "е живял последните пет години в страната" по смисъла на чл. 93, ал. 2 от Конституцията, когато фактически и трайно е пребивавал на територията на страната през повече от половината за всяка от петте години, предхождащи датата на избора. A simile, по аналогия, Александър Райков Алексиев, кандидат за член на Европейския парламент, „ е живял най-малко 6 месеца в Република България или в друга държава – членка на Европейския съюз“ по смисъла на чл. 351, ал. 1 във връзка с § 1, т. 3, буква „а" от ДР на ИК, когато фактически и трайно е пребивавал на територията на страната или в друга държава – членка на Европейския съюз през тези 6 месеца, предхождащи датата на избора и има НАСТОЯЩ АДРЕС в България. Има разлика между постоянен адрес и настоящ адрес според Закона за гражданската регистрация и тя се заключава в това, че настоящият адрес на едно лице, а не постоянният адрес е доказателството за това, че лицето е живяло в страната. Независимо че постоянният му адрес е в България, Алексиев живее в САЩ, където е НАСТОЯЩИЯ му АДРЕС. По този начин не отговаря на изискването и двата адреса – постоенен и настоящ да са в страната ни.

 12. 13
  Dixi et animam levavi | нерегистриран
  3
  -2

  ...Аргументите за нищожност на решението са очевадни... До коментар [#12] от "правен лаик, самонабедил се за съдия":В действащото българско законодателство няма легално определение на понятието нищожен административен акт, но законодателя е приел критериите на който следва да отговаря един административен акт за да е законосъобразен. Степента на нарушаване на тези критерии води до нищожност или унищожаемост на административния акт. За да е законосъобразен административния акт на Централната избирателна комисия какво е необходимо, кажи ти, нали ни се правиш по форумите на съдия? Кога един акт е нищожен или унищожаем? Би ли ни разграничил хипотезите за нищожност и незаконосъобразност?

  Решението на Централната избирателна комисия за обявяване за недействителна на регистрацията на независимия кандидат Александър Райков Алексиев е правилно и законосъобразно и следва да бъде оставено в сила. dixi!

 13. 12
  Съдия | нерегистриран
  3
  -1

  Аргументите за нищожност на решението са очевадни. Прсто т.нар български законодател е пропуснал да сложи в изключенията в Изборния кодекс възможност на ЦИК да обявява и тези си актове за недействителни.

  Ивнересно ще е дали ВАС ще се произнесе по закон. Още повече шансовете на Алекс Алексиев да бъде избран са меко казано неголеми. По-скоро Алексиев ще дръпне гласове от Реформаторския блок.

 14. 11
  | нерегистриран
  1
  -1

  До коментар [#9] от "Soldier of Fortune":  Дано го пуснат, за да се види пълната несъстоятелност на тази "кандидатура" и пренебрежението на българите към съветника на недоразумението, хомосексуалиста Филип Димитров.

 15. 10
  Дяволското изчадие пак се появи в България | нерегистриран
  3
  -1

  До коментар [#9] от "Soldier of Fortune/Payback":Има 100 причини да стоим далеч от Алекс Алексиев, от това дяволско изчадие и грешка на природата!Само Борисов е по отврат от това изчадие на природата.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.