Албания ни обеща, че няма да нарушава правата на българското малцинство


Българската държава настоява да бъдат гарантирани правата на българското малцинство в Албания в съответствие с международните правни норми, заяви министър-председателят Бойко Борисов в телефонен разговор с албанския премиер Еди Рама.

Поводът за обаждането в Тирана е "готвеният от албанското правителство проектозакон за защита на малцинствата", съобщават от правителствената пресслужба.

Борисов е казал на Рама, че очаква проектозаконът "да съдържа текстове, които да защитават правата на българското малцинство в страната."

Рама от своя страна обяснил, че проектозаконът все още е в процес на изготвяне и е поел ангажимент, че "Албания няма да наруши интересите на българското малцинство."

Имаме общите усилия на българските власти и призоваваме заедно албанските власти албанският парламент да включи в проектозакона българското малцинство. Нашата общност в Албания, в историческите места Мала Преспа, Голо бърдо и Гора е изпратила петиция до албанския парламент, така че очаквам от Албания да признае българското етническо малцинство в тази страна, заяви в четвъртък евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев.

Евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки уточни, че законът не е разглеждан, нито обсъждан, нито гласуван, нито пък е приеман от Народното събрание на Република Албания, каквато информация се тиражира.

Ангел Джамбазки и Андрей Ковачев вече наложиха в годишната резолюция на ЕП за напредъка на Република Албания да попадне текст, който призова правителството на страната да признае българско национално малцинство и да защити безусловно неговите права и законни интереси.

Соня Янкулова – опитът за саботаж срещу избора на председател на ВАС Номинирането в "12 без 5" на съдия с рекорден стаж в политиката беше поредният провал на задкулисието

Предишна новина

17-годишният нападател на учител в Садово се изправя пред съда

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.