Албания изгони руски дипломат, нарушавал мерките срещу COVID-19

Албания изгони руски дипломат, нарушавал мерките срещу COVID-19

Албания изгони руски дипломат за нарушаване на противоепидемичните мерки срещу коронавируса, съобщи агенция Бета. Министерството на външните работи обяви дипломата Алексей Кривошиев за персона нон грата и му нареди да напусне страната в срок от 72 часа.

"Надяваме се това решение, взето в момент с толкова предизвикателства за света, да бъде разбрано от руската страна като необходима стъпка за защита на здравето и сигурността на всички в Албания", се казва в съобщение на министерството.

От април досега дипломатът непрестанно нарушавал мерките, въпреки че руският посланик е бил информиран за това.

"Повтарящото се нарушаване на санитарните мерки и пренебрегването на тревогата на албанските държавни институции в тази връзка вече не може да се оправдава и толерира", пише още в съобщението.

В Албания е в сила полицейски час през нощта, задължително носене на маски на открито и в затворени помещения и спазване на физическа дистанция.

Още по темата

На първо четене: Карантинираните ще гласуват в подвижни секции

Предишна новина

Нови зони за COVID-19 в ЕС и без ваксинационен паспорт

Следваща новина

Коментари

2 Коментара

 1. 2
  76 години | нерегистриран
  3
  -3

  Албания е лоялен член на НАТО, прозападно ориентирана, с интелигентно население, което в голямата си част владее поне един западен език, което не се харесва на тукашните московци. В Албания има улици, булеварди и площади на името на Джордж Буш, на Съединените щати, на Америка. А тук от 76 години се води антизападна пропаганда, проруска, произолационистка, несговорчива, лъжлива и тенденциозна. И за ваше сведение, другари: Албания има по-висок жизнен стандарт от България. И второ: противоепидемичните мерки имат примат над Виенската конвенция, няма абсолютен имунитет, не живеем в абсолютна монархия, дипломатите трябва да спазват мерките относно запазването на живота и здравето на населението.

 2. 1
  Дипломат | нерегистриран
  3
  -3

  Албания е първа в света по простотия, и преди, и сега когато влезе в НАТО. Доказателството , поредно, е налице...Никъде по света дипломатите не се приравняват с останалото население на страните, където са акредитирани и те се ползват точно затова с имунитет, не функционален, а пълен! Явно за управниците в тази балканска страна Виенска конвенция не съществува! Колко жалко е да си се превърнал в сателит на Запада след като десетки години Тирана се опитваше да води независима политика.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.