Ахладова: Промени в Изборния кодекс два месеца преди изборите е неудачен вариант


Промени в Изборния кодекс два месеца преди изборите е абсолютно неудачен вариант.

Това каза пред БНТ министърът на правосъдието Десислава Ахладова. Според нея, това няма да бъде оценено положително от европейските ни партньори относно изборния процес. Главният прокурор се назначава от пленума на ВСС. По този начин се определя и изборът на председателите на ВКС и ВАС. Не зная какви са притесненията на ЕП по отношение на избора на тримата големи, но България е една от малкото държави, в които изборът им се извършва от независим орган, какъвто е ВСС, смята Ахладова. Група в министерство на правосъдието ще прецени какви изменения да бъдат направени в измененията на закона, допълни тя.

В никоя европейска държава не е предвиден такъв механизъм – да има един вид разследващ прокурор на главен прокурор. Вторият проблем за това е конституционен, но Съветът на Европа е категоричен, че такъв механизъм следва да бъде изработен в рамките на Конституцията, каза още министърът.

Доверието в съдебната система ще се върне бавно, поетапно. Смятам, че електронното правосъдие, въвеждането на единна система за съдилища, внедряването на Единен портал за електронно правосъдие – всички тези стъпки ще повишат както прозрачността, така и доверието на гражданите, подчерта Ахладова.

Сблъсъци между полиция и протестиращи заради вечерния час в Нидерландия

Предишна новина

След протестите в Русия: Международни критики за посегателство срещу правовата държава

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    Калинка | нерегистриран
    1
    0

    А"конкурси" преди избори за назначаване свои хора за дси в София и страната-може.Гоним хора с многогодишна практика,за да назначим свои хора-"отличници" Ех,Ахладова/Крушева по гръцки/Да ти имам пернишкото и югозападно образование....

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.