Агенция по вписванията предоставя шест нови електронни услуги през единния портал

Агенция по вписванията предоставя шест нови електронни услуги през единния портал

Шест нови електронни услуги, предоставяни от службите по вписвания вече са достъпни чрез единния портал https://portal.registryagency.bg/. С реализирането им се финализира проектът за надграждане на Имотния регистър, който е част от Стратегията за развитие на електронното управление в Република България, реализиран с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Добро управление", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд, съобщиха от органа.

"Новите електронни услуги значително ще облекчат потребителите на услугите на службите по вписвания към АВ. Стартирането им беше обвързано с приемането на необходимите нормативни промени и когато то стана факт, което по време съвпадна и с предсрочно приключилата тази година инвентаризация, Агенция по вписванията своевременно презентира електронните услуги“, подчерта Габриела Козарева, изпълнителен директор на Агенция по вписванията.

Новите услуги са: Издаване на заверен препис от вписан акт; издаване на незаверен препис от вписан акт; издаване на удостоверение за лице; издаване на удостоверение за имот; издаване на удостоверение за лице за определен период; издаване на удостоверение за имот за определен период.

Всички те могат да бъдат заявени на https://portal.registryagency.bg/. За целта ползвателите трябва да имат регистрация в портала, наличен електронен подпис (КЕП), попълнена форма в сайта, в зависимост от исканата услуга и заплатена държавна такса през системата на Epay.

Незавереният препис потребителите могат да достъпят електронно, в меню "Моите заявления" в единния портал на агенцията. Завереният препис може да се заяви електронно, но се получава само на място в службата по вписвания по местонахождение на имота. В https://portal.registryagency.bg/ може да се направи справка дали исканата справка е готова за получаване.

Заявленията за издаване на удостоверения за лице и имот, както и за определен период също ще може да се подават изцяло електронно, а потребителите ще посочват как искат да получат готовото удостоверение - електронно в портала, или на място в служба по вписвания. 

Още по темата

Андрей Ковачев: Сертификатът за ваксинация срещу Covid-19 не дискриминира неваксинираните

Предишна новина

Задържаха шефа на разследващите полицаи от Второ РУ-Благоевград, обискират кабинета му

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

 1. 1
  Елена Симеонова | нерегистриран
  1
  0

  Нужни са истински законодателни промени, с които да се започне масово създаване на имотни партиди и партидни дела. В противен случай ще продължи залъгването на гражданите, че съществува имотен регистър. Реално работещ имотен регистър няма, което заблуждаване продължава вече почти две десетилетия.
  Всички работещите в тази сфера - съдии, нотариуси, адвокати, служители в Агенцията по вписванията, знаем и недоумяваме за съществуването на бездействащото и неефективно звено в системата, а именно това на съдиите по вписванията. Тяхната функционалност в изграждането на имотен регистър на тези си длъжности е нулева. Те не само не допринасят по никакъв начин за създаването на имотни партиди и имотен регистър, но и допълнително и ненужно усложняват едно производство по даване на гласност на вписаните актове.
  Реалното създаване на сегашните имотни партиди и партидни дела и регистри в Агенцията по вписванията се извършва единствено от нейните служители. Ръководствата на Министерството на правосъдието и Агенцията по вписванията в продължение на години не предприеха нужните законови промени. И двете институции са напълно наясно, че единственото решение е създаването на длъжностни лица по вписванията, на мястото на сегашните съдии по вписванията. Така те ще бъдат ангажирани единствено и само със създаването на имотни партиди и имотен регистър на недвижимите имоти. По същият начин, както са длъжностните лица по регистрацията в търговския регистър.
  Всички ние, както и институциите сме наясно и виждаме, че сегашните съдии по вписванията нямат никаква натовареност и не са ангажирани по никакъв начин с изграждането на имотния регистър. Останалото са само козметични промени и няма да доведат реално до нищо съществено.
  Ние се питаме дали ще продължат Министерството и Агенцията да си затварят очите и да не желаят да направят тази належаща и нетърпяща отлагане реформа!? Вярваме, че не искат да останат в историята, като поредните държавни служители, нямащи желанието за положителни и ефективни промени, нужни на всички!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.