Адвокат съди Меркел, летяла почти без пари


Берлински адвокат е подал сигнал срещу германската канцлерка Ангела Меркел за отклоняване на публични средства, съобщи списание "Шпигел". Адвокатът обвинява Меркел, че използва самолети и хеликпотери на Бундесвера за предизборните си кампании, като вместо по 18 000 или 30 000 евро за полет, според вида машина, плащала по 500 на човек - толкова е цената на билет за полет в бизнескласа на "Луфтханза".

Парите за предизборни кампании трябва да се покриват от партиите на кандидата, а не от бюджета. ХДС на Меркел обаче са платили само по 1500 евро за 14 полета, останалите сметки още не са платени. Досега канцлерката е използвала самолетите и хеликоптерите на Бундесвера за 50 полета за предизборна кампания. Според приетите правила при полети с партийна цел, безплатно летят само хората от охраната на канцлерката.

Меркел вече отговори на обвиненията, че се придържа към правилата, към които са с епридържали и всичките й предшественици. Тъй като тя освен партиен лидер и кандидат, продължав ада е канцлер, няма как да лети с граждански полет, защото може в случай на криза да се наложи незабавно да се върне в столицата, посочиха от кабинета й.

Прокуратурата в Берлин проверява сигнала, за да реши дали да започне разследване.

Още по темата в "24 часа"

100 лева за ром пуснал псувня на площада

Предишна новина

При източване на карта банките ще покриват сумата над 100 лева

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

 1. 1
  | нерегистриран
  1
  0

  "Меркел вече отговори на обвиненията, че се придържа към правилата, към които са с епридържали и всичките й предшественици. Тъй като тя освен партиен лидер и кандидат, продължав ада е канцлер, няма как да лети с граждански полет, защото може в случай на криза да се наложи незабавно да се върне в столицата, посочиха от кабинета й."

  Канцлер, ама ползва самолета не като канцлер, а като кандидат! Ако възникне криза, тогава може да пратят самолет за да я транспортира безплатно като канцлер отиващ да реши кризата.

  Я по-добре Меркел да настоява делото да се гледа от честния български съд, че германския може вместо в парламента да я прати на едно по-охранявано място.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.