Адвокат Георги Илчев бяга 8 етажа от журналистите


Адвокат Георги Илчев, нает от собствениците на съборения тютюнев склад н ул. "Одрин" 8, избяга вчера от журналистите, без да коментира скандалния случай. Конфузната ситуация се разигра в бившия партиен дом на пл. "Централен", където се помещава част от общинската администрация. Георги Илчев, който на последните избори беше кандидат за кмет от АБВ, беше извикан в кабинета на главния архитект Румен Русев. Там в 15,30 часа представителите на Инспектората към Министерството на културата му връчиха заповедта на кмета Иван Тотев, с която собствениците на порутената старинна сграда се задължават да спрат всякакви действия по събарянето и да я обезопасят.

На срещата присъстваха и представители на Икономическа полиция, които разследват случая. Без коментар, заяви адвокат Илчев на излизане от кабинета, който се намира на осмия етаж, и без да дочака асансьора, се втурна презглава по стълбите. Репортерите го последваха с въпрос какво ще правят оттук насетне собствениците. Каквото каже комисията и съдът, отсече неуспелият кандидат за кмет. На репликата защо собственикът на фирма "Одрин 8" Александър Николич е представил през 2010 г. фалшиво удостоверение, че тютюневият склад не е паметник на културата, адвокатът рече: "Документът не е фалшив" и спринтира през площада.

Служителите на Икономическа полиция и Инспектората останаха в кабинета на арх. Румен Русев, където привикваха чиновници на разпит. С документи при разследващите дотърча шефката по градоустройство арх. Невена Узунова, която участваше в Експертния съвет за устройство на територията и през 2010 г., когато беше одобрен идейният проект за хотел на мястото на тютюневия склад. Смутен и прегърбен от притеснение, пристигна зам.-кметът инж. Димитър Кацарски.
Ако това беше се случило в Италия, някой вече щеше да е в затвора, коментира скандала арх. Тодор Абаджиев, автор на проекта на Колодрума. Той обаче допълни, че няма как общината да проверява всеки документ, а в случая - удостоверение, което се внася от частен инвеститор.

Собствениците на тютюневия склад ще бъдат задължени да го възстановят в автентичния вид. Това становище ще се изготви от междуведомствената комисия, в която участват представителите на Министерството на културата, община Пловдив, НИНКН и община Пловдив.

На ул. "Г. Вайганд" 14, който адрес Александър Николич е посочил в документите пред общината като представител на фирма "Одрин 8", има само една табела - на "Проджект груп". Мъжът, който отвори вратата, обясни, че Николич е в Сърбия, а друг човек от фирмата няма. Ние общуваме с Георги Бранинков, но и него го няма, нито мога да дам координати, веселяшки отпрати репортера господинът.

На порутения тютюнев склад вчера никой не работеше, а руините бяха опасани с метална ограда. Ул. "Одрин" е разчистена и по нея вече могат да минават коли и пешеходци.

Парламентът ще решава да се сади ли легално канабис за лекарства

Предишна новина

Христо Иванов: Корупцията в България е субкултура

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.