Председателят на ВКС бламира опитите на ВСС за връщане към нормалността в съдилищата

Председателят на ВКС бламира опитите на ВСС за връщане към нормалността в съдилищата
Лозан Панов, председател на ВКС

Близо две седмици преди очакваното отпадане на извънредното положение в България, Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) заговори за поетапно връщане към нормалната работа на съдилищата. По-скоро направи опит за това, преди да бъде бламирана от председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, който демонстрира, че е единственият член на Колегията, макар и неин председател, на когото не му се занимава с подобна дейност.

Разговорът по същество обаче дойде след поредните дълги и протяжни изказвания и становища по частни проблеми на административни ръководители и магистрати, сезирали кадровиците по различни въпроси.

Този път членовете на Съвета отделиха над 40 мин. да спорят дали е нужно автентично тълкуване на решението на Колегията, че "документи могат да се подават по пощата или по електронен път" и в частност – дали могат да се използват всички лицензирани пощенски оператори или само "Български пощи". Въпросът бе повдигнат от председателя на Апелативен съд-Бургас, като кадровиците в крайна сметка се обединиха, че под "пощи" се има предвид "всички лицензирани оператори, които извършват такива услуги.

Кадровикът Боряна Димитрова обаче обърна внимание на това, че на всяко заседание, всеки частен въпрос се представя и обсъжда твърде дълго и обстоятелствено, дотолкова, че дебатът на моменти губи своя смисъл."Не може на всяко заседание да разглеждаме поотделно заповеди или искания на административни ръководители. Тази точка я въведохме, за да можем да преценим доколко в определения момент мерките са адекватни на ситуацията. Затова, нека помислим как и дали да актуализираме мерките. Мисля, че в няколко поредни заседания изяснихме волята си, изразена в абсолютно всички точки. Действително е по-важно да видим общата картина", призова в началото на обсъжданията Боряна Димитрова, с цел да избегне повтарянето на ситуацията от предходните няколко заседания, по време на които дебатът зацикли сериозно с часове.

Призивът на Димитрова не постигна нужния ефект, като Атанаска Дишева и Олга Керелска продължиха да се състезават коя от тях ще задълбае повече в този иначе достатъчно ясен въпрос. Наложи се намесата и на Даниела Марчева, която припомни, че Съдийската колегия разполага с правила за времетраенето на всяко изказване, както и за техния максимален брой. "Моля Ви, господин Панов, изпълнете задълженията си и поемете контрол. В момента е важно какво ще правим до и след 13 май, обсъждаме един напълно ясен въпрос", обърна се Марчева към председателя на заседанието, на когото по принцип се полага задължението да въвежда ред и да води дебатите.

Последното обръщение явно отрезви кадровиците, които прекратиха разговора за пощите и преминаха към един доста сериозен проблем, посочен от председателя на Върховния административен съд (ВАС) – проблемите с призоваването, като междувременно се заговори и за поетапно "отваряне" на съдилищата и връщане към нормалността, но при спазване на съответните предпазни мерки.

Георги Чолаков посочи, че ВАС е може би един от малкото съдилища, който работи на 100% дори в извънредното положение. "Това създава пречка относно призоваването. Защото насрочвайки делата в заседание, следва да призоваваме страните извън града по телефона. Те обаче, ако нямат призовка, не могат да влязат в града. Призоваването по телефона препятства тяхното призоваване. Освен това, на призовкарите е забранено да ги раздават, освен по бързите производства, но ние вече нямаме такива. Получава се така, че ни се връщат призовки. Реално така забоксуваме и за заседанията, насрочени след 13 май. Тъй като, ако започнем да връчваме призовки едва след 13 май, насрочването ще се забави и ще блокира работата на съдилищата. Затова моето предложение е, да се изменят правилата и призоваването да се върне да става чрез съобщения, телефона, имейл и хартиен носител", посочи Чолаков.

Боряна Димитрова го подкрепи, но заяви, че за разлика от общите съдилища, административните имат собствени призовкари, като предложи да се попитат председателите на петте апелативни района дали не е възможно вече да се пристъпи към поетапно "отваряне" на съдилищата и плавно преминаване към нормална работа."Нека да чуем как те предлагат поетапното отваряне, заедно с мерките за неструпване на хора и запазване на здравето на хората и тогава да вземем решение", предложи в по-мащабен план Димитрова и призова председателя на ВКС Лозан Панов да разговаря с колегите си от апелативните райони в страната и да информира Съвета каква е готовността на органите на съдебната власт за връщането към стария ред на дейност. Атанаска Дишева, както обикновено, се опълчи на съзидателните идеи, които обаче изискват повече работа и по-малко говорене, и без мотиви за казаното, оцени предложението на Боряна Димитрова като "нецелесъобразно".

"Има резон в това, което предлага колегата Димитрова, затова аз ще проведа разговори с колегите от административните съдилища каква е готовността ни да започнем поетапно нормална работа", посочи от своя страна Георги Чолаков. Даниела Марчева обърна внимание и на друг важен въпрос – този за безопасността, въпреки отпадането на извънредното положение, като предложи да се проучи дали е възможно в съдебните сгради да се поставят плексигласови прегради, каквито ползват във ВАС, както и ултравиолетови лампи, които създават озон и могат да рпедпазят магистрати, служители и граждани и след като съдилищата заработят в пълен обем.

"Това са стъпки, които всеки административен ръководител може да направи и не е толкова скъпо", подкрепи тази идея Чолаков.

Председателят на ВКС обаче се противопостави и изненадващо, макар че при обявяването на извънредното положение бе противник на "спирането" на насрочването, разглеждането и обявяването на дела, сега настоя да не се бърза с проучването какви са възможностите за връщане към нормалността. "Това е отговорност на ВСС", за пореден път избяга от отговорностите си Панов. И в крайна сметка отказа да се занимава с проблемите на съдилищата след приключването на извънредното положение и до каква степен те са подготвени да влязат в нормален ритъм.

Въпреки очевидното нежелание на част от членовете на Съдийската колегия да се свърши някаква съществена работа, особено в извънредните условия, в които магистратите правораздават, мнозинството от кадровиците приеха, че призоваването ще се случва и с възможност да се извършва и по стария ред, тоест – и през телефон, мейл, съобщение, но и на хартиен носител. Но - при изрично спазване на противоепидемичните мерки. Колегията се обедини и около това, че предложението на Боряна Димитрова в крайна сметка е "целесъобразно" и работещо решение, още повече с оглед на наближаващата крайна дата на обявеното извънредно положение.

Предвид категоричния отказ на Лозан Панов да се занимае с каквато и да било съществена дейност, различна от обичайните си политически изяви, Димитрова измени предложението си – като идеята е да бъдат поканени председателите на петте апелативни района в страната за изразяване на писмени становища по нормализиране на работата до 7 май, като изводите в крайна сметка ще бъдат обобщени от администрацията на ВСС. 

Тежките присъди за дрогираните шофьори влизат в НС - ще затворим ли вече страницата?

Предишна новина

Калин Калпакчиев подготвя пуч срещу ВСС заради отнемането на управлението на Съдебната палата от Лозан Панов

Следваща новина

Коментари

2 Коментара

 1. 2
  Учуден | нерегистриран
  1
  -2

  Ема ли етичен кодекс в Съдебната власт???

 2. 1
  *********** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.