Ще публикуват резюме на доклада за пробивите в системата за разпределение на дела

Ще публикуват резюме на доклада за пробивите в системата за разпределение на дела

Въпреки часовете дебати по темата за доклада от одита на системата за случайно разпределение на дела и взетите по-рано от Пленума решения, се оказа, че въпросът не е напълно приключен, тъй като кадровиците не са гласували на закрито дали ще публикуват в цялост резултатите от проверката или тяхно резюме.

Още в самото начало на дебата, главният прокурор обърна внимание на факта, че въпреки липсата на разрешение от наблюдаващите прокурори и макар че резултатите представляват конфиденциална информация, докладът все пак е попаднал в медии на подсъдимия Иво Прокопиев. "Аз знам как е стигнал докладът до тях, но няма да коментирам. Въпросът е, че "Дневник" и "Капитал" твърдят, че вече разполагат с него", посочи Гешев.

"Ние спазихме това, което едни флагмани в съдебната реформа, като г-н Калин Калпакчиев, казаха преди време и затова не изслушахме експертите на ВСС", допълни главният прокурор и призова за бързо решение по казуса с публикуването на резюме на доклада.

Калина Чапкънова пък коментира, че няма против публикуването на целите резултати от проверката, но след отстраняването на уязвимостите на системата и при разрешение от наблюдаващите прокурори по досъдебното производство, което тече в прокуратурата относно въпроса – има ли манипулации на системата.

"Не знам колко време ще отнеме отстраняването на недостатъци, но предвид, че докладът вече е достояние на медии разни, можем да станем жертва на интерпретации, ако не публикуваме поне едно резюме сега. Ако не си признаваме грешките и не си показваме недостатъците, обществото и без това ни обвинява, че сме затворени в себе си. Можем да публикуваме резюме какви са най-общо уязвимостите, без техническите особености. Нека не влизаме в сценарий, в който можем да пострадаме повече, отколкото имаме полза", коментира и Даниела Марчева, като препрати към предходно предложение на Георги Кузманов, одиторите, подготвили доклада, да му направят и резюме.

Калина Чапкънова възрази, че и при изготвянето на резюме, то след това Пленумът трябва да го приеме допълнително, а остраняването на недостатъците на системата и публикуването на целите резултати от проверката ще са доста по-прозрачен и оптимален метод. "Двете неща ще са равни по време. Доверието на обществото ще бъде спечелено, ако публикуваме целия доклад", обясни Чакпънова.

"Ако не публикуваме резюме, ние трябва да обясним на обществото какво сме приели. Трябва да имаме формална позиция по въпроса. Ще ви предложа да бъдат изготвени поне мотиви за решенията ни, ако се отказваме от идеята за резюме", отговори Марчева.

Цветинка Пашкунова пък се противопостави на тезата, че резюмето на доклада трябва да бъде приемано допълнително от Пленума, тъй като реално данните в него няма да се променят и интерпретират, след което се обяви в подкрепа на този вариант.

"Ако главният прокурор е прав, че докладът е предоставен на медии, не знам от кой, какво резюме ще публикуваме? Ако докладът вече е разпространен незнайно от кой и в какъв обхват – какво правим", коментира и Севдалин Мавров.

Калина Чапкънова отстъпи донякъде от тезата си и се съгласи на публикуване на целия доклад, но под условие – след разрешение от наблюдаващия прокурор.

"Казах, че медии твърдят, че разполагат с доклада. Към момента грубо казано може би с него разполагат 30-40 души. Ако качим целия доклад на сайта на ВСС е друго и ще дадем възможност на всеки да се упражнява върху слабостите на системата. Затова да гласуваме фирмата да изготви резюме без технически детайли, след което да поискаме разрешение от наблюдаващия прокурор и в момент, в който ВСС прецени, че недостатъците са отстранени, докладът да се публикува в цялост", предложи накрая главният прокурор, като припомни на Лозан Панов, който отново се намеси да брани вече явно компрометираната системата, че, ако искаше да излезе истината наяве като председател на ВКС щеше досега да поиска одит и да даде резултати публично.

"И като председател на Съдийската колегия. Системата е предназначена за съдилищата, не за прокуратурата, не за други органи – за съдилищата. Вие не поехте никаква инициатива", напомни му и Боян Магдалинчев.

Атанаска Дишева скочи моментално да защити Панов, без дори да чака покана, като несъстоятелността на тезата й ескалира дотам, че заяви, че уязвимостите на системата нямали никакво практическо значение за правораздаването, тъй като делата в съдилищата са на хартиен носител.

Накрая, въпреки сериозно обострените насроения в заседателната зала, кадровиците решиха – възлагат на представляващия ВСС да изиска от одиторите да направят резюме на доклада за публикуване и след разрешение на наблюдаващия прокурор – то директно да бъде публикувано без допълнително обсъждане от Пленума.

Открити са слабости в системата за разпределение на дела, които позволяват манипулация на данни

Предишна новина

Замразиха заплатите в съдебната система до края на 2020 г.

Следваща новина

Коментари

9 Коментара

 1. 9
  | нерегистриран
  2
  -1
  До коментар #7 от "Призив | нерегистриран":
  Да се провери системата за разпределение на Прокурорската!!! Да видим там какво ще излезе!

  А шефа на Смарт Системс май е време да хваща гората.

 2. 8
  | нерегистриран
  4
  -4

  Не им е лесно на Панов, Дишева и Керелска. Чудят се какво и кого да защитават - международното положение ли, Христо Иванов ли, Калпакчиев и компания ли, системата за разпределение ли, Смарт Системс ли ...? Да ги подкрепим, като довечера извикаме на прозорците : "Не на Страха!"

 3. 7
  Призив | нерегистриран
  5
  -2

  Да се провери системата за разпределение на Прокурорската!!! Да видим там какво ще излезе!

 4. 6
  До 4 | нерегистриран
  3
  -5

  Еххххххххоооооо защо не виждам протести от "Правосъдие за всеки" от ССБ, къде са борците за съдебна реформа?! Няма никой пред съдебната палата?! Няма призиви за арести на Лозна Панов, на Присто Иванов, на Калпакчиев, на Дишева?! Защо?!

 5. 5
  Стигнахме дъното ... | нерегистриран
  4
  -4

  Ако ВКС е това , което е Лозан Панов, то по-добре да затварят съда. Да излизаме на улицата.

 6. 4
  До кога ще търпим Лизан | нерегистриран
  4
  -8

  Искаме отговорност от виновните. Искаме отговори от Лозан Панов, но не като тези до сега, да не се измъква с въпроси, а да даде отговори. Той е за затвора!

 7. 3
  Фриц Клингенберг | нерегистриран
  7
  -3

  Не само неслучайното преразпределение е пробито, целия състав на ВСС е пробит от коронавирус.

 8. 2
  За какво ни е ? | нерегистриран
  6
  -3

  Не виждам смисъл.Нали е прекратен договора с фирмата и ще търсим "по-добра" фирма.Това че новата фирма ще предложи продукт, който след 4-5 години ще се окаже "пробит" ,сега няма значение.Важното е да се въртят педалите.Този доклад по-добре да го дадат на МИНИСТЪРА НА ОБРАЗОВАНИЕТО , КОЙТО ДА ГО РАЗДАДЕ НА СЕДМОКЛАСНИЦИТЕ, за да гледат и "да се учат" какво могат да направят !

 9. 1
  ?!? | нерегистриран
  13
  -5

  Стил ПИК и БЛИЦ - усвоен.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.