Шеф от ФИФА взел 5 млн. долара, за да гласува за Русия

Шеф от ФИФА взел 5 млн. долара, за да гласува за Русия

Министерството на правосъдието на САЩ обяви на сайта си, че на членове на изпълкома на ФИФА е бил даден подкуп, за да гласуват за Русия и Катар при избора на домакините на световните първенства съответно през 2018 и 2022 г., пише "24 часа".

В публикувания документ се твърди, че бившият вицепрезидент на ФИФА Джек Уорнър от Тринидад и Тобаго е бил финансово стимулиран, за да гласува за Русия 2018. Подкуп е бил предложен и на Рафаел Салгеро от Гватемала, но не е ясно дали е бил приет.

При гласуването за домакин на световното през 2022 подкуп са получили бившият президент на бразилската футболна конфедерация Рикардо Тейшейра, бившият президент на футболната конфедерация на Южна Америка Николас Леос от Парагвай, който почита през август миналата година, както и на един анонимен съучастник.

Джек Уорнър е получил 5 млн. долана, а на Салгеро е бил предложен 1 млн. долара, но в съобщението на Министерството на правосъдието на САЩ не се казва дали са приети.

Уорнър си е прибрал парите с над 20 отделни парични преводи пред офшорни компании, рагистрирани в Кипър и Британските Вирджински острови.

Също така в отчета на Министерството на правосъдието се твърди, че през ноември 2010 г. помощник на Уорнър е получил имейл от съучастник, чието име не се споменава.

В него освен всичко друго Уорнър е посъветван "да направи това, за което сме се разбрали".

През 2015 г. Уорнър бе изгонен доживот от футбола заради корупция.

ViruSafe работи - опишете симптомите си и вижте картата на страната

Предишна новина

По-високо минимално обезщетение за безработица предлага КНСБ

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.