Системата за случайно разпределение на дела е внедрена пожарно, на тъмно, временно. Тя е пробита

Системата за случайно разпределение на дела е внедрена пожарно, на тъмно, временно. Тя е пробита
Боян Новански, член на Съдийската колегия на ВСС

"Най-голямата хитрост на дявола е да ви убеди, че не съществува!"

                                                                                    Шарл Бодлер

Малко истории от миналото и разходка из медиите:

"Съдебни репортажи" – 26.04.2013 г."Всеки, който притежава "малко съобразителност", би могъл да манипулира системата за случайно разпределение на делата без това да оставя следи. Това е изводът от независимия доклад от проверката на сигурността на системите за случаен подбор на съдиите от Българския институт за правни инициативи (БИПИ). Изводите на експертите са, че програмата, с която работят 95% от съдилищата в страната, е напълно незащитена и би моглo да се манипулира без това да оставя проследими следи. Програмният директор на БИПИ  /Христо Иванов/ уточни, че не би се изненадал ВСС да оспори заключенията, тъй като от 2006 година, въпреки индикациите, че системата за случаен избор не е надеждна, никой не е предприел никакви стъпки за осигуряване на сигурността срещу злоупотреби." 

6-ти февруари 2016 год. - адвокат Екимджиев: "...Поради това, в нарушение на изискването за "независимост и безпристрастност" на съда по чл. 6, § 1 от Конвенцията, нарушенията на принципа за случайно разпределение неизбежно застрашават доверието, което съдът трябва да вдъхва в едно демократично общество."

Из Доклад на тема "Заключения от проверка на приложението на изискването за определяне на съдебния състав на случаен принцип" от Български институт за правни инициативи  - "...Препоръките, на база на тези констатации са: По отношение на LawChoice: Основна препоръка е спешната подмяна на този продукт с друг, чието ниво на сигурност поне да съотвества на АСУД..."

Това бяха истории за старата програма за разпределение на делата, а сега за новата - Централизираната система за случайно разпределение на делата (ЦССРД). Отдавна имам усещане, че нещо не е наред с разпределението на делата. И не само аз. Кой ли не. Разбрах как е внедрена системата – без обществена поръчка, пожарно, на тъмно, временно. Станала постоянна. Никога проверявана. Забравих кой е бил министър на правосъдието тогава. Усещането ми се изостри, като видях каква яростна съпротива се оказваше при дебатите за проверка на системата. Почти като при битката за Сталинград, ама така беше и при новите правила за ведомствените жилища. Нямаше ги Христо Иванов и БИПИ, нямаше го Екимджиев, разни съюзи. Пък и защо им е? Добре, че и без тяхна помощ Пленумът реши да се извърши одит.

На 12-ти март (забележете днес коя дата е) прочетох резултатите и леко се стреснах. Запитах се притежавам ли поне "малко съобразителност", както пише в онзи доклад от 2013-та година, но то май за други се отнасяло? Запознах и други членове на Съвета със съдържанието. Не им се вярваше. И какво установихме:

1. Няма такава система в света, освен ЦССРД, в която можеш да добавяш IP - адреси, за да получиш пълен достъп и после да ги изтриваш. И това да е направено така, че да не оставя следи. Защо пък да оставя? Звучи ли ви познато от един доклад от 2013 год.?

2. Система, в която, ако имаш Квалифициран електронен подпис (КЕП), защото си го взел, за да си следиш данъците в НАП, можеш да влизаш безпроблемно в нея. А ти си счетоводител, адвокат, IT специалист ...? Всеки с КЕП.

3. Система, в която можеш да разпределяш дело измежду десет съдии с едно и също име. Сменяш им имената с едно. Лесно е.

4. Система, в която, като не ти харесва даден избор, можеш да нулираш сесията и да избираш пак. Докогато си искаш.

5. Система, в която можеш да си измислиш, че съдия е в отпуск и да можеш да не го включиш в разпределението. Ще се върне, къде ще ходи?

6. Система, в която можеш да си измислиш, че съдия е болен и да не го включиш в разпределението. Ще се излекува.

7. Система, в която можеш да си измислиш, че съдия не е дежурен днес и да не го включиш в разпределението. Просто го прескачаш.

8. Система, в която можеш да си измислиш, че съдия е натоварен много повече от другите и да го изключиш от разпределение. СИНС ли се наричаше?

9. Система, в която можеш да изтриеш името на съдия при разпределение. Няма го. Призрак.

10. Система, в която имаш достъп, даден ти за един съд, а можеш да "пипаш" данните в друг съд. Хитро. Нищо, че е малко подло.

11. Система, в която потребителските имена са : srs-krumovgrad, а паролата е : 1234! Много трудни за отгатване са тия пусти пароли.

12. Няма друга система по света, освен тази, която за пет години (от самото й създаване) нито веднъж не е инспектирана. Защо ли?

Не е за вярване, нали? Във футбола запалянковците го наричат "свирен мач". Някой знае резултата преди да е започнала играта. Обидно. И въпросът не е "съдийски" или "прокурорски". Човешки е.

Стани Да Седна. Защо? Каква е разликата между двете системи – старата "LawChoice" и сегашната на "Смарт Системс"? Никаква. И двете са еднакво несигурни, незащитени и пробити. Това поне твърдят и двата доклада – на БИПИ и на Аматас. IT - експерти го твърдят, не аз. И тогава и сега.

Всъщност май излиза, че разликата е само и единствено в това кой има "правата" да "пипа". Това вече аз го твърдя. И пак Стани Да Седна. А иначе са борци за справедливост, човешки права, независимост...Юнаци, не герои. Цинично ми е някак. Как мислите, дали им вярвам? Всъщност безобразие е слаба дума.

(За да се спрат спекулациите по темата заявявам, че одитната фирма не е имала за задача да установи кой, кога и по кое дело е изманипулирал разпределението. Задачата и беше: АНАЛИЗ НА ИНФОРМАЦИОННАТА СИГУРНОСТ НА ЦЕНТРАЛИЗИРАНАТА СИСТЕМА ЗА СЛУЧАЙНО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ НА ДЕЛАТА С ОГЛЕД ОГРАНИЧАВАНЕ НА ВЪТРЕШНИ И ВЪНШНИ УЯЗВИМОСТИ НА СИСТЕМАТА.)

Резултатите ги видяхте.

А се задава трета, съвсем нова система за разпределение на делата.

След всичко това решихме да сигнализираме прокуратурата.

Вие как щяхте да постъпите?

Още по темата

Удължиха извънредното положение до 13 май

Предишна новина

Съдия от Върховния административен съд е с коронавирус

Следваща новина

Коментари

37 Коментара

 1. 44
  До 37 | нерегистриран
  3
  0

  Явно в окръжните съдилища едни и същи са товарните магарета, затова най-вероятно е така!А за любимците на началника-обикновено подмазвачи, лицемери и лакеи, бонус почивка в работно време и лесни/а, кой знае, някой път може и по поръчка/дела!За ВКС и аз съм забелязъл, че в много случаи е така, както сте написали в коментара си!

 2. 43
  Петилетка | нерегистриран
  1
  0

  На случаен принцип, ама ръчно.... Сигурно има интересни Корпоративно Търговски Банкови дела...

 3. 42
  | нерегистриран
  4
  0

  Няма как да не се пазят архивите от логовете на системата. Съвсем лесно може да се види дали е имало достъп от вида, който Новански казва. Даже е редно да бъде разпитан и да каже - за кои дела има съмнение, че не са били разпределени случайно, за да бъде проверено дали е имало намеса при тяхното разпределение.

  Всичко друго е пара в свирката.

 4. 40
  Не схващам връзката между битката при Сталинград, лицето на снимката, съдебната система и далаверите на прокуратурата | нерегистриран
  5
  -4

  Моля, пояснете. Или си намерете друга работа в подходяща първична партийна организация. Ако сте нещо като списатели на стенвестник, де.

 5. 39
  анонимен | нерегистриран
  9
  -3

  Откакто е въведен т.нар "случаен принцип", т.е от 2006г. този принцип просто не е случаен, в нито едно звено на съдебната система. Така че не разбирам каква е тази истерия по време на чума.

 6. 37
  адвокат | нерегистриран
  11
  -3

  Аз пък мога да ви кажа че дела със значителен интерес минават все през едни и същи окръжни и вкс съдии. За окръжните добре едно от шест, ама за вкс не е логично.

 7. 36
  | нерегистриран
  4
  -4
  До коментар #34 от "Бонев | нерегистриран":
  Време е Бойкикиев да бъда задържан в ареста...

  А, ето къде ви стяга чепикът

 8. 35
  RRR | нерегистриран
  8
  -7

  Децата от ВСС си нямат занимавка и дрънкат небивалици.Само аматьорчета, като този на фотото, нямащи хабер от нещата, могат да пишат подобни глупости без да мислят по е малко.

 9. 34
  Бонев | нерегистриран
  8
  -8

  Време е Бойкикиев да бъда задържан в ареста...

 10. 33
  | нерегистриран
  21
  -4

  Не е вярно, че човек с КЕП може да влезе в системата. А влез де. Това е лъжа. Само с КЕП, издаден на името на съда, който КЕП е региатриран в сисремата и то само от системен администратор, на който е позволено да региатрира подписи въз основа на заповед на адм.ръководител, че лицето с този КЕП ще разпределя дела. Говорят се глупости всевъзможни от глупост или с цел манипулация. Много ми се иска някой да демонстрира с обикновен КЕП как се влиза в системата.

 11. 32
  | нерегистриран
  5
  -1
  До коментар #31 от " | нерегистриран":
  Стига манипулации! Човек от улицата с КЕП, МОЖЕ да влезе в системата. Никой не ти казва, че може да след това да манипулира само защото има КЕП. Замислената защита /с КЕП/ е тъпа. Ненужна и безмислена. Пробита. Ама ти умуваш!

  Стар принцип в психологията е, когото имаш проблем и си уплашен да го принизяваш или отричаш до последно.Все едно не съществува! Това не работи!

 12. 31
  | нерегистриран
  1
  -10
  До коментар #24 от " | нерегистриран":
  Може ли пред Пленума да се демонстрира как човек хванат от улицата с електронен подпис може да влезе в системата и разпредели дела. Защото това е невъзможно. Лице с оторизиран подпис регистрира електронен подпис, с който се разпределя и който подпис е издаден за конкретен съд, за който се регистрира подписа. Не може да се разпределя дело между един и същи съдия, защото в протоклла, който е видим на страница на ВСС се изписват лица, между които се прави избор. Всяко изключване на съдия от избора се вижда в протокла и остава следа в системата, защито при изключването системата пита за причина и се писочва като такава заповед на административния ръководител. Дали съдия е в отпуск или болничен също се изписва в публичния протокол и може да се провери има ли болничен или заповед за отпуск. Системата е качена на единен сървър, върху който контрол няма нито разпределящ, нито адм. ръководител. Law choica е система, качена на един компютър, а не в мрежа, което значи, че контролът върху системата е в този, който контролира клмпютъра. Т.е. ако компа се развали или изчезне не може да се разбере какво е пипано в системата. А и тя не пази промени за разлика от сегашната система. В последната се влиза както чрез оторизиран достъп в самата нея, така и чрез подпис от оторизирано лице, което и после физически подписва протокола за разпределение. Написаното в статията е пълна измислица и всички системни администеатори във всички съдилища в БГ могат да го оборят.Могат да го оборят и всички членове във ВСС, които са или били адм.ръководители или замове и са разпределяли дела.

  Стига манипулации! Човек от улицата с КЕП, МОЖЕ да влезе в системата. Никой не ти казва, че може да след това да манипулира само защото има КЕП. Замислената защита /с КЕП/ е тъпа. Ненужна и безмислена. Пробита. Ама ти умуваш!

 13. 29
  | нерегистриран
  3
  -6
  До коментар #23 от "? | нерегистриран":
  Никога проверявана? - http://www.vss.justice.bg/page/view/5317

  и какъв е резултата от тая проверка, че не си спомням ? То да вземеш рещение е едно, а друго е да го изпълниш!

 14. 28
  | нерегистриран
  12
  0
  До коментар #19 от " | нерегистриран":
  "... И двете са еднакво несигурни, незащитени и пробити. Това поне твърдят и двата доклада – на БИПИ и на Аматас. IT - експерти го твърдят, не аз. И тогава и сега...." Какво повече искаш да ти каже?

  майстор си по манипулацията и казването на нищо !

  Аз пък познавам и лоучоиса и тази система. Разликата е от земята до небето. Хората са ти написали - при едната сървъра седи при разпределящия (и той може да го прави каквото си поиска с негавата база от текстви файлове), а при другия имаме SQL сървър който седи във ВСС и до него няма достъп нито един разпределящ. При лоучоиса разпределението се контролира с парола (пак пазена в текство файл) при другата система се контролира с присъствие в мрежата на съдилищата, парола и електронен подпис - има разлика нали ? А колкото до изреждане на "недостатъци", които ВСС начло с Цацаров е поискал от изпълнителя - това си е чиста проба манипулация за тези които не разбират ...

 15. 27
  Автора??? | нерегистриран
  5
  -6

  Вижте само подзаглавието: "Няма такава система в света, освен тази, в която можеш да добавяш IP - адреси, за да получиш пълен достъп и после да ги изтриваш" - значи нещо световно е направила тази фирма, уникално. А пък нищо неразбиращият Едуард Сноудън беше казал, че не иска да живее в свят, в който всичко се записва. Сноудън да чете Новански

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.