Прокуратурата започна разследване за манипулациите при случайното разпределение на дела

Прокуратурата започна разследване за манипулациите при случайното разпределение на дела
Сийка Милева, говорител на главния прокурор, снимка:архив

Софийската градска прокуратура (СГП) е образувала досъдебно производство за манипулациите в системата за случайно разпределение на дела, констатирани в одитния доклад за сигурността й, за който "Правен свят" вече съобщи. Това заяви по време на брифинг говорителят на главния прокурор Сийка Милева. Сигналът по повод констатациите в доклада е подаден от шестима членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) – петима от Съдийската колегия и един от Прокурорската колегия.

"Повод за образуването на досъдебно производство е приключил доклад от независими одитори, който установил, че централизираната система, въведена в случайното разпределение на делата в съдебната система преди пет години от тогавашния правосъден министър Христо Иванов, може да бъде обект на цялостна манипулация", заяви Милева.

"Докладът е получен във ВСС. След като са се запознали с него, шестима от членовете на съвета ­- петима от съдийската колегия и един от прокурорската колегия, са подали сигнал в прокуратурата. Разпитани са вече и първите свидетели във връзка с делото. Одитният доклад е констатирал, че неоторизирано лице, стига да има електронен подпис и минимални компютърни познания, би могъл да проникне в системата и да извърши разпределение на дело", описа ситуацията говорителят на главния прокурор.

Тя даде и пример с конкретна ситуация, като посочи, че човек с достъп до Районен съд - Враца е можел да разпределя дела в София, Велико Търново, на практика във всички градове. "Освен това IT - специалистите не са съдействали при одита и са отказали достъп до сървъра за случайно разпределение на дело, което е наложило тази сутрин прокурор от СГП да отиде във ВСС да получи достъп до данните. Този пълен достъп е от изключително значение за разкриване на обективната истина и за това осъщестяван ли е неконтролиран достъп до системата за случайно разпределение на делата. Този достъп до системата би позволил да се установи кой и кога е имал достъп до системата и има ли нерегламентирано добавяне или изтриване на IP - адреси на ползватели, които не би следвало да имат достъп до системата", припомни Милева.

"Досъдебното производство в СГП има за цел да установи осъществена ли е злоупотреба с централизираната информационна система за случайното разпределение на делата. И, ако има – от кого", каза още говорителят на главния прокурор и уточни, че вече са стартирани и първите разпити на свидетели.

Сийка Милева обяви, че делото е взето на специален надзор от Върховната касационна прокуратура, както и че Европейската комисия (ЕК) ще бъде запозната със случая. "Фактите са изключително сериозни и притеснителни. С категоричност мога да заявя, че прокуратурата ще бъде безкомпромисна при установяването на всички факти и обстоятелства за разследването и без значение за опитите за натиск, които сме сигурни, че ще последват. На карта е подложено доверието на цялото българско общество в една от трите власти – съдебната власт. Тъй като става въпрос за система за случайно разпределение, която е работила почти 5 години, а в този период страната ни е била под действието на Механизма за сътрудничество и проверка на ЕК, прокуратурата своевременно ще уведомява ЕК за всички предприети от нея действия, както и българското общество", посочи още Милева.

След като системата за случайно разпределение на дела не е добре защитена, е по-добре да се направи нова

Предишна новина

Удължиха извънредното положение до 13 май

Следваща новина

Коментари

14 Коментара

 1. 17
  Кали Баци | нерегистриран
  1
  0

  РС.- Асеновград и РС- Пловдив са пълни със заповеди, с които се възлага разглеждане на дела на съдии, извън програмата за случайно разпределение на делата.

  Изготвил - "Шишарката"

 2. 16
  Cato | нерегистриран
  8
  -1

  ДП или проверка? Защото ДП изисква ясен и конкретен п р е д м е т. Или вече не изисква?

 3. 15
  Потресен | нерегистриран
  11
  -2

  Манипулации... Дрън дрън... А как стават назначенията в прокуратурата, и по точно как се става говорител на тъй нсречения главен прокурор, при положение, че назначените хора са некопетентни и нямат нужния ценз?

 4. 14
  | нерегистриран
  19
  -2

  Нормално е да си потресен... Като не си разбира човек от работата, всеки ден може да го втриса и да разбира по някоя друга далаверка... Ако пък няма таква - колко му е да я инсценира ?!?

 5. 12
  RRR | нерегистриран
  25
  -10

  Тези явно вируса ги гази от няколко години.Глупост след глупост, как Сийке.

 6. 11
  Питащ | нерегистриран
  11
  -2

  А как могат да бъдат избегнати манипулации при случайното разпределение на дела?...

  После, след това разследване, гарантирано ли няма да има манипулации?...

  Каква е разликата между предишните и сегашните?

 7. 10
  | нерегистриран
  25
  -9

  Пълни глупости с цел да се прикрият истинските далавери. Няма вариант някой от Враца да разпредели дело на СГС или друг съд. Може да извърти компютърна процедура, но това няма никакъв ефект. Делото е се носи на хартия и на председателя, той го разпределя и го връща с хартиения протокол за разпределението на деловодителя, който го дава на съдията. Ако някой може нещо да манипулира, това си е само съответният председател. За големи Балами ни вземат, ако мислят да се оправдаят, че някой отнякъде си е извършил вместо тях разпределението.

 8. 9
  | нерегистриран
  19
  -9

  Похвално и отдавна чакано! Нека да проверят и "случайното" определяне на конкрусните комисии за повишаване в длъжност. "Слчуайно" винаги се падат едни и същи членове подчетрано симпатизиарщи на една съсловна организация. Така и резултатите от конкруса не изнанадват никого.

 9. 8
  До 7 | нерегистриран
  13
  -4

  Тъкмо сега като уведомят ЕК и те ще разберат/ако още са заблудени/истинското лице на Пинокио, Каскетски, един с "червени", големи бузки и т.н., цялата им клика!Тия причиниха страшно много мъка на магистрати и не само на тях !Пожелавам им, да получат подобаваща справедливост, с най-строгите мерки на закона и съобразно действията им!Такава зло не трябва да остава недоказано!

 10. 7
  Въпрос | нерегистриран
  11
  -4

  Нали Гешев искаше и той да отпадне мониторинга. Сега, като уведомят ЕК за тези съмнения и подозрения... Не знам.

 11. 4
  Tuy | нерегистриран
  25
  -3

  А в прокуратурата като ще образуват ДП за тяхното разпределение...че ми е много интересно дали ще лъснат поръчките там!

 12. 3
  и | нерегистриран
  6
  -4
  До коментар #2 от "питащ | нерегистриран":
  Кога ще се извърши проверка за случайното разпределение на делата в Окръжен съд-Пловдив и Окръжна прокуратура-Пловдив?Най-вече в окръжната прокуратура.

  утре

 13. 2
  питащ | нерегистриран
  20
  -4

  Кога ще се извърши проверка за случайното разпределение на делата в Окръжен съд-Пловдив и Окръжна прокуратура-Пловдив?Най-вече в окръжната прокуратура.

 14. 1
  ?!? | нерегистриран
  26
  -7

  "...централизираната система, въведена в случайното разпределение на делата в съдебната система преди пет години от тогавашния правосъден министър Христо Иванов, може да бъде обект на цялостна манипулация", заяви Милева. - Само от това изречение може да се съди за професионалната компетентност на говорителката. Системата не е въведена от министъра на правосъдието, а от ВСС. Цацаров, Митето Узунов, Я. Тодоров, Г. Георгиева и т.н. ще бъдат ли разпитвани?

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.