Дания прие закон за строги мерки срещу епидемията от коронавируса

Дания прие закон за строги мерки срещу епидемията от коронавируса

Датските санитарни власти ще могат да задължават болните от новия коронавирус да се лекуват след спешното приемане снощи на извънредни нормативни мерки, в които се съдържа и забрана на събирания от повече от 100 души, предаде Франс прес.

Новият текст позволява на здравното министерство да задейства извънредни мерки с цел "да се гарантира овладяването на зарази от опасни болести", се казва в съобщение в сайта на датския парламент.

Законът, който може да остане в сила до 1 март 2021 г., дава възможност на министъра на здравеопазването да забранява достъпа до обществени институции, супермаркети и магазини, старчески домове, болници и клиники, както и да ограничи ползването на обществения транспорт.

Дания вече обяви редица мерки за борба с коронавируса, включително затваряне на учебните заведения и отлагане на неспешните видове лечение за следващите две седмици. Чиновниците са в повечето случаи помолени да си останат вкъщи, а повечето фирми са поискали от служителите си да наблегнат на работа от дома.

Затворени са плувните басейни, кината, музеите, библиотеките и повечето спортни зали. Магазините и супермаркетите остават отворени.

Дания преустанови и въздушните връзки с най-засегнатите от коронавируса райони и съветва да се избягват незадължителни пътувания до редица страни, включително Франция, Германия и Испания.

Кралицата анулира честванията на 80-ия си рожден ден, които щяха да са април.

В страната с население 5,8 милиона жители към вчера следобед с коронавируса са заразени 676 души, като броят им е скочил почти двойно за 24 часа. На този етап няма смъртни случаи.

Държавата трябва да е много внимателна в условията на извънредно положение, иначе идва катастрофа

Предишна новина

Денонощни запитвания за COVID-19 в Ситуационен център към МВнР

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.