Божков и Попов са имали служебни паспорти

Кой, кога, по чия инициатива и на какво основание е издал служебните паспорти на Васил Божков и неговата дясна ръка Георги Попов? Въпросът назря, след като МВнР отговори положително на журналистическо питане дали двамата са разполагали със служебни документи.

Божков и Попов са издирвани за участие в престъпна група за пране на пари и за които прокуратурата иска да бъдат екстрадирани от ОАЕ. Божков е с 11 обвинения, сред които е и това за ръководене на престъпна група. Арестувани бяха жената до него Елена Динева, както и синът му Антон Божков, който в момента е на свобода срещу парична гаранция от милион лева. Също с рекордна гаранция от 1,5 милиона лева бе освободен и съдружникът му Александър Тумпарев.

По-късно днес от Министерство на външните работи съобщиха, че няма данни Васил Божков да е използвал служебния си паспорт, издаден от МВнР през 2019 г., включително при последното си напускане на страната. Георги Попов също не е напуснал страната със служебен паспорт при последното си излизане от България.

МВнР е издало служебни паспорти на Васил Божков и Георги Попов на 26 август 2019 г. като членове на УС на Българския съюз за физическа култура и спорт. Тези паспорти са издадени във връзка с изтичането на срока на предишните им служебни паспорти, издадени през 2016 г. на основание на писмо от Министерството на младежта и спорта.

Служебните паспортите, издадени през август 2019 г., са анулирани на 17 февруари 2020 г.

МВнР е издало служебен паспорт на Васил Божков и през 2011 г. на основание служебните му ангажименти като член на УС на сдружението Български съюз за физическа култура и спорт.

 От Министерство на младежта и спорта също излязоха с официално съобщение:

"В края на месец януари 2016 г. Български съюз за физическа култура и спорт (БСФС) изпраща писмо до началника на политическия кабинет на ММС във връзка с необходимост от съгласувателна процедура за преиздаване на изтекли служебни паспорти на двамата, които са членове на УС на съюза".

В отговор спортното министерство информира МВнР, че БСФС е самостоятелно юридическо лице, което не попада в патримониума на министерството, но изразява мнение, че няма пречки за ускореното издаване на служебни паспорти на Васил Божков и Георги Попов. Министерство на младежта и спорта няма информация кога и по чия инициатива са издадени първите или други паспорти на Божков и Попов.

Повод за отговора на двете министерства е статия на "Биволь", разкриваща наличието на валидни служебни паспорти издадени от Външно на Васил Божков и Георги Попов.

При уточняващ разговор с директора на Дирекция "Пресцентър" Цветана Крстева става ясно, че от МВнР имат предвид конкретно последното преминаване през ГКПП с тези документи, твърдят от медията.

От отговора на Външно ставало ясно, че те са притежавали такива валидни документи до 17 февруари т.г., когато МВнР ги анулира. При това положение Божков и Попов са можели да използват служебните си паспорти, за да се идентифицират и да пресичат граници извън България, примерно на влизане в ОАЕ.

Фактът, че Божков и Попов не са се идентифицирали на ГКПП със служебните си паспорти при последното им излизане от страната не променя съществено проблема. А той е в наличието у тях на такива документи и то от години, с неясно основание. По-рано от Външно отказаха информация за паспортите, поискана от медията по реда на ЗДОИ. Информация по ЗДОИ отказаха и от МВР.

И до момента МВнР отказва да съобщи кой е подписал за издаването на привилегированите паспорти на Васил Божков и Георги Попов, твърдят от медията.

В Саудитска Арабия арестуваха принцове за подготовка на държавен преврат

Предишна новина

Благодарим ви, че ви има!

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.