Прокуратурата не дели хората на министри, министър-председатели, богати или социално слаби

Прокуратурата не дели хората на министри, министър-председатели, богати или социално слаби
Главният прокурор Иван Гешев на среща в кметството на с. Йоаким Груево, снимки:ПРБ

"Прокуратурата се е самосезирала, а колегите от Специализираната прокруатура ще преценят как да действат в конкретния случай – дали да образуват досъдебно производство, дали да извършат проверка по реда на ЗСВ. Но и в двата варианта няма пречка да се събере необходимата информация и не виждам проблем. Аз съм главен прокурор и не отговарям за всяка проверка и досъдебно производство в реално време. На мен не ми е известно да е искана информация по този случай от българската прокуратура. Ако бъде поискана информация от испанските власти, ще предоставим на колегите такава информация, ако имат интерес". Това заяви главният прокурор Иван Гешев във връзка с оповестения старт на проверката срещу премиера Бойко Борисов по твърденията на каталунския вестник "Ел Периодико" за извършени от министър-председателя престъпления.

Гешев направи изявление от Кричим, където се провежда поредната акция за противодействие на битовата престъпност. Операции в същата насока и задържани има в няколко села в пловдивския район.

На въпрос кога премиерът Бойко Борисов ще бъде разпитан по случая с испанското разследване за пране на пари, за което каталунски вестник твърди, че се води срещу министър-председателя, главният прокурор припомни, че това е работа на колегите му от Специализираната прокуратура. "Решенията за конкретни проверки и досъдебни производства се взимат от конкретния наблюдаващ прокурор. Нямаме притеснения да разпитаме абсолютно всеки, когато има данни за нещо. Това е рутинен случай. Единственото, което е интересно, е за вас журналистите. Ние имаме хиляди проверки и при всички тях, няма значение дали става въпрос за министър, министър-председател, лица с имунитет – първо спазваме закона и не делим хората на това дали са министри, премиер, дали са депутати, дали са лица с имунитет, дали са изключително богати хора или социално слаби. Единственият критерий е дали е спазен законът или не и дали има данни за нарушения на закона. Прокуратурата има еднакъв подход във всеки един случай, без значение от личността", каза Гешев и допълни, че работата на главния прокурор е да чертае целите и стратегиите за управлението и дейността на държавното обвинение.

"Никой не е недосегаем. Всеки, който не спазва закона, ще трябва или да започне да го спазва или ще понесе последствията", допълни главният прокурор.  

"Казаха, че сме извършили политическо убийство заради ареста на вече бившия министър Нено Димов. Прокуратурата не съобразява действията си с политическите последствия. Независимо от това какво смята една партия и дали тя е част от управляващото мнозинство или от опозицията. Това мен не ме интересува. Ние играем в полето на закона, а не на политическото поле. Единственият ни досег може да бъде, ако има нарушаване на закона. Не ме интересува какви политически интереси сме засегнали. Чух, че ни предлагат да ни изпратят танкове, но за съжаление нямаме работещи танкове, така че не знам как това ще стане", заяви Иван Гешев.

"Искаме накрая, след като си свършим работата, да има повече спокойствие за хората и тези, които нарушават закона и посягат на беззащитни хора – да си понесат последствията", допълни той.

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов също бе в Кричим, като посочи, че във връзка с провеждащите се акции в пловдивско до момента има 15 отведени лица.

"Незаконен добив на дървен материал, търговия с цветни метали, управление на МПС след употреба на алкохол и наркотични вещества. Това се касае за първите три часа и в малките населени места", поясни причините за арестите окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов.

Главният прокурор Иван Гешев и главният секретар на МВР Ивайло Иванов посетиха с. Йоаким Груево, с. Триводици и с. Ново село, община Стамболийски, както и Перущица.

В Перущица главният прокурор Иван Гешев направи кратки посещения на Историческия музей в града, Историческата църква "Св. Архангел Михаил" и откритото през 1850 г. новобългарско училище, в което първи учител е бил Христо Г. Данов.

Иван Гешев разговаря с жители на Перущица

Главният прокурор в с. Ново село

Главният прокурор посети откритото през 1850 г. новобългарско училище в Перущица

Още по темата

Обвинение и глоба след целувка в ефир

Предишна новина

СДВР показа нападателите на момчето в столичния автобус

Следваща новина

Коментари

3 Коментара

 1. 5
  Миланов | нерегистриран
  2
  0

  Г-н Гешев, давността за общинската приватизация и други "дейности" в Столичната община, не е изтекла. Продажба на общинско имущество на крайно занижени цени, заменки, апортиране на общинска собственост в смесени дружества и др. Софиянски и неговите подчинени бяха на власт до 2005г.

 2. 2
  RRR | нерегистриран
  3
  0

  Едно време МВР арестуваше по три пъти, докато си харесат филмчето по заснетия арест.

 3. 1
  | нерегистриран
  5
  -2

  Очакваме го и в други градове !

  А Правен свят да ни уведоми предварително, за да се спретнем за снимки !

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.