ИВСС пусна нов образец на декларация за имущество и интереси

ИВСС пусна нов образец на декларация за имущество и интереси

Главният инспектор утвърди нов образец на декларация за имущество и интереси, съобщиха от Инспектората към ВСС.

С последните изменения на Закона за съдебната власт (ЗСВ) бяха изменени и допълнени разпоредби от глава девета, раздел І "а", отнасящи се до декларирането на имущество и интереси от съдии, прокурори и следователи, включително обстоятелствата, подлежащи на деклариране, момента, към който следва да се декларира имуществото, срока за подаване на декларацията по чл. 175в, ал. 1, т. 4 ЗСВ и др.

Съгласно направените изменения и допълнения в чл. 175б, ал. 1 ЗСВ, считано от 11 февруари 2020 г. няма да се декларират:

1. Налични ценни книги, придобити чрез участие в бонова (масова) приватизация (т. 5);

2. Доходи извън тези за заеманата длъжност до 5000 лв. (т. 7);

3. Ползването на имущество на институцията, в която лицето заема длъжността (т. 8, изр. второ);

4. Служебното обучение (т. 9, б. "а", изр. второ);

5. Служебното пътуване (т. 9, б. "б", изр. второ);

6. Други плащания с единична цена над 1000 лв. (т. 9, б. "в" е отменена);

7. Разходи за обучения извън случаите по т. 9 с еднократна стойност до 5000 лв. (т. 10).

Изменена е разпоредбата на ал. 2 на чл. 175б ЗСВ, като за всеки отделен вид декларация е предвиден различен момент, към който следва да се декларира имуществото.

Създадена е нова ал. 3 на чл. 175в ЗСВ, според която декларацията за произхода на средствата по чл. 175а, ал. 1, т. 2 ЗСВ се подава при пълно предсрочно погасяване на задължение и кредит, а при частично предсрочно погасяване – ако размерът на средствата надхвърля 10 000 лв.

Новата ал. 4 на чл. 175в ЗСВ предвижда, че при промяна на заеманата длъжност лице, което остава задължено по този закон не подава декларация по чл. 175в, ал. 1, т. 1 ЗСВ (в едномесечен срок от възникване на качеството, което е основание за деклариране) или по чл. 175в, ал. 1, т. 3 ЗСВ (в едномесечен срок от изгубване на качеството, което е основание за деклариране).

Променен е и началният момент, от който започва да тече срока за подаване на декларацията по чл. 175в, ал. 1, т. 4 ЗСВ, а именно – в едномесечен срок от изтичането на една година от изгубване на качеството, което е основание за деклариране.

Задължените лица, които са подали декларации за имущество и интереси по чл. 175а, ал. 1, т. 1 и т. 2 ЗСВ до 11 февруари 2020 г., не следва да ги подават отново по новия образец.

Само двама столични следователи се класираха за преместване в следствения отдел в Специализираната прокуратура

Предишна новина

Без давност за криминална приватизация и престъпни концесии искат от Атака

Следваща новина

Коментари

3 Коментара

 1. 3
  Яко ,Яко... | нерегистриран
  6
  0
  До коментар #2 от "112 | нерегистриран":
  Дали е удобно да попитам - внезапно ми излезе пъпка на врата, но не съм я вписал в декларацията. Трябва ли да подам коригираща?  Новият образец направо "кърти мивки" , както се казва или както е казал народа - "за кокошка няма прошка.за милион няма закон".Някой може ли да припомни коя година беше "масовата" и кога - "боновата приватизация" ? Нямам участие в нито една от двете/може би Банев знае повече за приватизацията,но все тая/.Ползването на служебен компютър и тоалетна хартия подлежи ли на деклариране и до колко години назад ? Предварително благодаря.Мислех си защо ли продължава да липсва графата "Покупка на ТЕЦ", но не го задавам като въпрос ?

 2. 2
  112 | нерегистриран
  14
  0

  Дали е удобно да попитам - внезапно ми излезе пъпка на врата, но не съм я вписал в декларацията. Трябва ли да подам коригираща?

 3. 1
  | нерегистриран
  12
  -2

  А някой сети ли се да освободи от това задължение служителите от редовите служби - деловодител, секретар, чистач?

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.