Ръководителят на руското разузнаване лобирал Васил Божков да бъде освободен от ареста в ОАЕ?

Ръководителят на руското разузнаване лобирал Васил Божков да бъде освободен от ареста в ОАЕ?
Васил Божков

Бизнесменът Васил Божков, който от две седмици е задържан в Абу Даби, е направил постъпки пред чужда държава да бъде пуснат от ареста незабавно, съобщи БНТ.

Източници, близки до разследването на престъпната група на Божков, разполагат с оперативна информация, че в Обединените арабски емирства са пристигнали руски граждани, които са се застъпили пред местните власти за пускането на българския бизнесмен от ареста.

Медии от емирствата съобщават, че в понеделник негово височество шейх Мохамед бин Рашид ал Мактум, вицепрезидент и министър-председател на Дубай, се е срещнал със Сергей Наришкин, който ръководи военното разузнаване на Руската федерация.

Наришкин е имал срещи и с ген.-майор Талал Хамид бел Хул ал Фаласи, който е генерален директор на отдел държавна сигурност.

Според оперативна информация на нашите служби, преди тези срещи граждани на Руската федерация са посетили Васил Божков, в следствие на което Нарижкин е повдигнал въпроса за задържането на българския бизнесмен пред своите домакини.

До момента няма информация дали ОАЕ са готови да изпълнят искането на руските партньори на Божков.

Соченият за най-богат българин е обвиняем за ръководство на организирана престъпна група, принуда, изнудване, опит за подкуп на длъжностно лице и подбудителство към престъпление по служба. Обвиненията срещу него бяха повдигнати на 29 януари. Още тогава обаче Божков беше извън България.

Няколко дни по-късно от прокуратурата съобщиха, че вече разследват бизнесмена и за убийства, принуди и изнасилвания, както и за участие в организирана престъпна група, действала в страната от 2012 г. досега.

Вчера пък стана ясно, че Националната агенция за приходите е наложила запори върху дялове на поне две компании на Васил Божков, чрез които се държат контролните пакети в "Ню геймс" (организаторът на "Национална лотария"), "Евробет" (което притежава конкурентната "Лотария България" и предлага онлайн числови игри), а също и дружеството - собственик на самолета на Божков.

Заедно с Васил Божков бе арестуван и основният акционер във ФК "Левски" Георги Попов. На третия издирван Александър Тумпаров е наложена рекордна парична гаранция в размер на един милион и половина лева, а на летището във Виена бе арестуван и Борис Бекяров, за когото има европейска заповед за арест.

Васил Божков обвиняем и за търговия с влияние и притежание на антики – България

 

Две нови обвинения е повдигнала прокуратурата на Васил Божков, съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

 

Задържаният в Обединените арабски емирства (ОАЕ) бизнесмен вече е обвиняем и за търговия с влияние, както и притежание на културни ценности без необходимата регистрация и разрешение за това. Така обвиненията срещу него стават общо 11, уточни прокурор Милева.

 

Прокуратурата продължава работата и по документите за неговата екстрадиция, които вече надхвърлят 200 страници на арабски език.

 

До края на седмицата материалите ще бъдат изпратени на Министерство на правосъдието, което от своя страна ще ги изпрати в емирствата.

Битката със сенките на Прехода*

Предишна новина

Съдебна зала в Ямбол ще бъде кръстена на проф. Любен Корнезов

Следваща новина

Коментари

4 Коментара

 1. 5
  Gute Frage | нерегистриран
  3
  0

  #2

 2. 4
  | нерегистриран
  2
  0

  Докато му преведат материалите той ще е сменил няколко държави вече!!!

 3. 3
  | нерегистриран
  0
  0

  Да се консултира с Таки...!!!

 4. 2
  Прост прокурорски въпрос | нерегистриран
  5
  0

  Много интересно как точно да бъде освободен като не е задържан ?????

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.