Иван Гешев нареди незабавна проверка за горене на отпадъци в ТЕЦ-овете на Ковачки

Иван Гешев нареди незабавна проверка за горене на отпадъци в ТЕЦ-овете на Ковачки
Иван Гешев, главен прокурор

Върховната административна прокуратура (ВАП) възложи на министъра на околната среда и водите извършването на незабавна проверка за нерегламентирано изгаряне на отпадъци, внесени от страни от Европейския съюз (ЕС). Ще бъдат проверени ТЕЦ "Бобов дол", ТЕЦ "Брикел", ТЕЦ "Сливен" и ТЕЦ "Перник", част от които са свързани с бизнесмена Христо Ковачки, съобщават от прокуратурата.

Извършването на проверката се налага предвид голямата обществена значимост на проблема и възможните неблагоприятни последици за живота и здравето на хората в населените места в непосредствена близост до визираните инсталации, уточняват от държавното обвинение.

Предмет на проверката следва да бъдат издадените разрешителни по реда на Закон за опазване на околната среда (ЗООС) и Закон за управление на отпадъците (ЗУО), включващи изгаряне на отпадъци; съответства ли към настоящия момент дейността на ТЕЦ "Бобов дол", ТЕЦ "Брикел", ТЕЦ "Сливен" и ТЕЦ "Перник" по обезвреждане или оползотворяване на отпадъци в пълна степен на разрешената им такава по реда на ЗООС и ЗУО.

МОСВ следва да установи налично ли е изискуемото оборудване (филтри и др.) в посочените дружества съгласно издадените разрешителни, както и да се установят лицата, които извършват идентична дейност с резултат замърсяване или увреждане на околната среда, като незабавно се провери цялостната им дейност в гореизброените аспекти.

При непосредствено установяване на данни за извършено престъпление да се уведомят незабавно органите на МВР, съответната компетентна прокуратура, а обобщен доклад с пълните данни за резултатите от проверката да се изпрати на ВАП.

Задържаха един от столичните обирджии, но въпреки това: Нов въоръжен грабеж в София

Предишна новина

Битката със сенките на Прехода*

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    ? | нерегистриран
    0
    0

    Значи ВАП възложила на МОСВ да открие дали МОСВ не си е свършило работата? Скоро МОСВ ще отговори, че си я е свършило перфектно и всички разрешения са в рамките на закона. Дори да не е, МОСВ ще има достатъчно време и възможности да ги направи законосъобразни със задна дата. Резултатът от цялата лакърдия ще е нулев, но пък колко хубаво звучи това "Гешев нареди незабавна проверка за горене на отпадъци в тецовете на Ковачки"! Ех...

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.