Невена Илиева надделя над двама съперници за поста административен ръководител на РП-Варна

Невена Илиева надделя над двама съперници за поста административен ръководител на РП-Варна

Назначиха заместници на ръководителите на Специализираната прокуратура и САП

 

По време на заседанието на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) бяха извършени още две интересни кадрови рокади.

 

По предложение на административния ръководител на Специализираната прокуратура Димитър Петров, прокурор Ангел Кънев от същото обвинение бе назначен за негов заместник. Прокурор Кънев е наблюдаващ прокурор по някой от най-големите медийни дела, които се водят там, като например делата срещу Петър Харалампиев, бивш председател на Държавната агенция за българите в чужбина, бившият екоминистър Нено Димов, както и алкохолния бос Миню Стайков.

 

Освен това, кадровиците назначиха и досегашния зам.-градски прокурор Емил Петров като заместник на ръководителя на Софийската апелативна прокуратура (САП). Предложението за назначението му идва от Радослав Димов.

Прокурор Невена Илиева е безспорният победител в надпреварата за поста административен ръководител на Районна прокуратура-Варна. Това реши Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет.

Съперниците й в процедурата - Десислава Йотова и Стамен Стаматов – не получиха нито един глас в своя подкрепа.

Все пак първа в процедурата се представи Десислава Йотова, която бе и най-обстоятелствена в изложението си.

"Личната ми мотивация да се кандидатирам за административен ръководител е плод на един задълбочен анализ на качествата и уменията ми. До момента, при всяко едно атестиране оценката ми е много добра, а от 9 години съм част от екипа на Районна прокуратура-Варна. Изградила съм приятелски взаимоотношения с колектива и имам тяхното доверие. Притежавам смелостта да се изправям пред предизвикателства и да се справям с тях", посочи прокурор Йотова.

Първият кандидат посочи, че до момента ръководството на обвинението е било на достатъчно високо ниво, заради което би предвидила стъпки само в посока на надграждане. Още в началото на изложението си прокурор Йотова постави въпроса с липсата на адекватна материална база за органите на съдебната власт в града. Проектът за изграждане на нова съдебната палата във Варна се обсъжда от години, като той все още не е започвал да се изпълнява.

"Следва да се помисли и за такава организация на деловодната дейност, така че да не се допуска забавяне в обработването на преписките и делата. Следва да се вземат и мерки за постигне на конструктивна и бърза комуникация между териториалните отделения в Девня и Провадия с централата във Варна", каза още кандидатът. Тя постави и акцент върху неравномерното съотношение между кадрово обезпечаване и натовареност на магистратите.

По думите й е необходимо да се увеличи броят на осъдителните присъди по обвинителни актове на прокурорите, като посочи, че през изминалата година броят на оправдателните присъди е бил особено висок. Прокурор Йотова заяви, че това се дължи най-вече на неправилно квалифициране на обвиненията от прокурорите, върху което пое ангажимент да поработи. Проблеми има и със срочността на разследването, посочи още тя. "В някои аспекти не можем да влияем, тъй като и във Варна имаме типичния за цялата страна проблем – с експертизите", каза още кандидатът.

"Няма лошо прокуратурата да е в медийното внимание и да се похвалим. Тогава, когато има с какво да се похвалим и сме горди от работата си", посочи накрая прокурор Йотова.

Невена Илиева, която успя да спечели доверието на всички присъстващи членове на Прокурорската колегия, се представи втора. В началото на изложението си тя посочи, че личната й мотивация да се яви в този конкурс се състои най-вече в дългогодишния й опит. "Имам умение да работя в екип, да набелязвам мерки, както и способност да нося отговорност за взетите от мен решения. Един административен ръководител не бива да е само добър професионалист, но и добър човек. През годините съм доказала, че отношенията ми с колегите от окръжна и апелативна прокуратура, както и колегите от Районна прокуратура – Варна са се основавали на уважение и взаимно доверие", посочи прокурор Илиева.

Според втория кандидат, прокурорите от РП-Варна са подобрили работата си през последните години, но и според нея трябва да се обърне внимание на досъдебните производства с по-голяма продължителност, върнатите дела и оправдателните присъди. "Към настоящия момент няма проблеми с окрупнените прокуратури от Провадия и Девня. Натоварването е регулирано. Но мисля, че точният резултат ще стане ясен след няколко месеца", каза още прокурор Илиева.

Като основна роля в дейността й като административен ръководител кандидатът е заложила мотивацията на прокурорите и служителите.

Прокурор Илиева също постави акцент на факта, че актовете на колегите й не са достатъчно добре написани и често в тях съдът констатира процесуални нарушения, макар че в РП-Варна работят обвинители с богат опит и отлични професионални качества. "Това сочи една не добра работа и трябва да се работи активно по този показател. При по-внимателно прочитане на делата и изготвяне на актовете, броят на върнатите дела може да се сведе до минимум", каза тя.

Вторият кандидат обърна внимание и на активните акции, които през последните седмици се провеждат в цялата страна. "Смятам, че прокурорите от РП-Варна трябва активно да участват в тази дейност и да дават указания по разследванията", посочи тя, като допълни, че е необходимо да се активизира и възлагането на дела на следователи, при това в начален етап. "Все още съществуват граждани, които не вярват на прокуратурата и не подават сигнали. Това е крайно време да бъде променено. Точно чрез обясняване на нашата работа и не само по отношение на тежките престъпления, би се стигнало до съответния резултат и би се повишило доверието в този орган на съдебната власт", каза накрая прокурор Илиева.

Прокурор Стамен Стаматов, който се представи последен, бе и най-обран в изложението си.

"Имам почти 14 години юридически стаж, като последните 10 години са в РП-Варна. Смея да твърдя, че имам много добри лични впечатления от работата в МВР, разследващите полицаи и прокуратурата", обясни личната си мотивация той.

Той също обърна внимание на ефектите от окрупняването. "Много добре съм запознат с реформата. За съжаление основен проблем и в Девня, и Провадия е сградният фонд. В тази насока от Общината във Варна ни бяха предоставени помещения, които и към момента се използват", каза прокурор Стаматов.

Като основни добри практики кандидатът посочи – електронните дела и регулярните работни срещи за проблемите в обвинението. За разлика от колежките си, прокурор Стаматов отчете намаляващ брой на върнатите дела и добра организация на работата в РП-Варна.

"Като бивш разследващ, смятам, че на общи срещи, свързани с разследванията по досъдебни производства, трябва да се осъществяват съвместно с разследващите полицаи", каза още той. Прокурор Стаматов посочи още, че "в последните години прокуратурата остана длъжник на обществото относно информираността за работата ни". "Няма никаква информираност и като цяло негативното мнение беше преобладаващо в обществото", посочи той.

В дебата относно кандидатите, Огнян Дамянов посочи, че ще избере прокурор Илиева. "Тя има шанса да познава работата на РП-Варна, като един страничен наблюдател, а имам усещането, че за тази прокуратура трябва да бъде избран външен човек", посочи кадровикът.

Главният прокурор също застана зад кандидатурата на прокурор Илиева. "Останах с впечатление, че по-правилният избор в случая е човек, който не е толкова трайно свързан с конкретното обвинение, особено когато са налице дългогодишни проблеми, които не са решени", заяви и Иван Гешев.

Накрая, с 10 гласа "за" прокурор Илиева и 0 гласа в подкрепа на останалите двама кандидати, тя бе избрана за титуляр на поста.

Прокуратурата в Ямбол и представители на държавната и местна власт обсъдиха мерки срещу битовата престъпност

Предишна новина

Столичните районни съдии са решили повече дела през изминалата година, отколкото изобщо са постъпили в съда

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.