Действително ли всяка трета жена в България е жертва на домашно насилие?

Действително ли всяка трета жена в България е жертва на домашно насилие?

В последно време много публични личности и организации твърдят, че всяка трета жена в България е жертва на домашно насилие. Вярно ли е това? Не. Това е една огромна манипулация на общественото мнение. От този неверен извод се прави друг, че всеки трети мъж е домашен насилник. Домашно насилие има, не е незначително, представлява реален и сериозен проблем, но е далеч от цитираната цифра.

От къде се появи тази цифра?

През 2012 година Агенцията за основните права на ЕС провежда общоевропейско изследване за насилието над жени и момичета. Проведени са интервюта с 42 000 жени и момичета над 15-годишна възраст в 28 държави-членки.

През 2016 година Фондация "Партньори-България" и Центърът за изследване на демокрацията, с помощта на Норвежкия финансов механизъм, провежда Национално изследване на домашното насилие и насилието, основано на полов признак (НИДННОПП).

Първо. Тази цифра не е статистическа информация, а субективно усещане на анкетираните, за това дали са жертва или не и затова не е точна. Т.е. човек може да е жертва на насилие, но да не се самоопределя като такава и обратното. Изследователите споделят, че процентът на скрити жертви при мъжете е много висок, поради обществените очаквания към тях и срама да се признаят за жертва. Твърди се дори, че е възможно всеки мъж у нас поне веднъж през живота си да е бил жертва на насилие.

Още в предговора на НИДННОПП се казва: "България е сред тази половина страни членки на ЕС, в които не се събира статистическа информация за отношението между жертва и извършител, като по този начин прави невъзможна оценката на дела на домашното насилие сред престъпленията срещу личността. Домашното насилие все още не се квалифицира като криминално деяние и не е включено в Наказателния кодекс, съответно, и в статистическите данни, предоставяни от полицията и Националния статистически институт".

Второ. Тази цифра показва не моментното насилие, а това дали анкетираният счита, че е бил жертва на насилие от навършването на 15-годишна възраст до момента.

Трето. Тази цифра не показва къде и от кого е осъществено насилието. Т.е. не всички жени – жертви на насилие, са жертви на домашно насилие, извършено от партньор или съпруг. Около 20% от жените са жертви на насилие от страна на други жени. Наблюдава се разлика и във вида на извършваното насилие – мъжете по-често извършват физическо насилие, жените – психическо.

Проучването на FRA показва, че делът на българските жени, между 18 и 74-годишна възраст, жертви на насилие от страна на партньор или съпруг е 6%. Това също не е никак малко – около 17 0000 жени, но със сигурност не е всяка трета.

Четвърто. Тази цифра не отчита вида, степента и честотата на насилието. Изследванията показват, че преобладават по-леките форми на насилие като обиди, бутане, дърпане и те често са взаимни. Също така, насилието не е еднопосочен процес. Изследванията показват, че 80% от извършителите на насилие са били жертви на насилие.

Най-често срещаната форма на домашно насилие, според респондентите, е психическото насилие и контролиращото поведение – през последната година преди изследването 5,2% от жените и 3,8% от мъжете са били жертви на психологическо насилие, а съответно 2,1% и 2,7% на контролиращо поведение. Докато жертви на физическо насилие са били по 1,2% и от двата пола.

Пето. Поставя се знак за равенство между домашното насилие и насилието, основано на полов признак (НОПП) и от там се прави неправилният извод, че основно жени са жертви на домашно насилие.

При домашното насилие полът на жертвата няма значение, определяща е личната връзка между извършителя и жертвата. Докато при НОПП основа на насилието е винаги полов признак, като самият пол е без значение, жертви могат да бъдат както жени, така и мъже от различна възраст. Обществото реагира на тежките форми на насилие, които получават широк медиен отзвук, но се забравя, че най-масови са "меките" форми на насилие, които не изискват физическа сила и които се извършват и от двата пола. 

Защо се прави тази манипулация?

Съществуват доста неправителствени организации, които се занимават с проблемите, свързани с домашното насилие. Определено има необходимост от борба с това негативно явление, от осведоменост на обществото, от подкрепа на жертвите и от работа с насилниците, но се създава усещането, че част от тези организации са превърнали това в бизнес. Ако България беше приела и ратифицирала Истанбулската конвенция, то държавата щеше да е задължена да финансира тези организации и да се отчита пред наднационален орган по конвенцията – ГРЕВИО. Това се явява сериозен мотив за манипулация на общественото мнение и преувеличаване на иначе важен проблем.

Още по темата

Омбудсманът иска закриване на Централния софийски затвор

Предишна новина

ВАС отказа преюдициално запитване до СЕС по дело за дяловото разпределение на парното

Следваща новина

Коментари

6 Коментара

 1. 6
  Мнение | нерегистриран
  3
  -1

  Боят минава и отминава. Психическото насилие на някои жени психопатки е много по-сериозно и брутално.

  Психопатът жена няма спиране.

 2. 5
  адвокат | нерегистриран
  1
  0

  Като знам в моя град кои са две-три персони/адвокати-стари моми/,които паради липса на клиенти,се занимават с тези алабализми,твърдо съм убеден,че този засон трябва да бъде отменен.

 3. 4
  адвокат–сак | нерегистриран
  1
  -1

  До коментар № 3 - На всичко отгоре, заради РКС, ИК беше обявена за несъответстваща на конституцията, което,както добре знаете, означава, че тя не може да бъде ратифицирана и ерго- не може да бъде обективирана в действащ нормативен акт в България, както и всякакви позовавания на нея нямат правната сила на позовавания от актуални правни основания:)

 4. 3
  16-ти април | нерегистриран
  3
  0

  Прав е колегата, че домашното насилие ще се превърне в начин за цицане на пари - семинарчета, симпозиумчета, различни проекти за тъпи регистри /като вече има такъв и той е Бюро съдимост и просто тези дела следва да се гледат от Наказателния съд/, свързано е и с лелеяната никому ненужна Истанбулска конвенция. За преиода на след приемането й хората си предвидили определени мероприятия....ама нейсе, тия българи, видите ли, не искат повече да ги цицат....АМИ СЕГА?

 5. 2
  RRR | нерегистриран
  1
  -5

  Поредните свободни съчинения.Да влязат в залата да видят цирка по дела за домашно насилие, всичко ще им се изясни.

 6. 1
  . | нерегистриран
  6
  -5

  Това няма как да се изчисли.

  Изобщо при този проблем в основата лежи мълчанието на жертвата. А повдигналите глас не толкова много.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.