Британският парламент окончателно одобри необходимото законодателство за напускане на ЕС

Британският парламент окончателно одобри необходимото законодателство за напускане на ЕС

Британският парламент прие законодателството, необходимо за извеждането му от Европейския съюз през идната седмица, след като Камарата на лордовете се отказа от опитите си да го измени, предаде Euronews. Това завършва правните стъпки за въвеждане на споразумението за "развод" в рамките на договореното споразумение във Великобритания.

Преминаването на законопроекта никога не бе поставяно под въпрос след победата на консерваторите през декември, но въпреки това се явява важен символичен момент, особено вследствие на миналогодишната парламентарна парализа, при която сделката на бившия премиер Тереза ​​Мей многократно беше отхвърляна от депутатите. В сряда Джонсън реагира с облекчение. "Понякога се усещаше, че никога няма да преминем финала на Brexit, но го направихме", каза той.

Споразумението за раздяла със Съюза, което беше предоговорено с Брюксел от правителството на Джонсън, а после и одобрено от националните лидери на ЕС, трябва да бъде ратифицирано от Европейския парламент.

В сряда Камарата на общините отмени всички промени, които неизбраните лордове направиха по-рано в законопроекта за Brexit. Партньорите промениха правителствените планове с цел да засилят правата на гражданите - тези на граждани на ЕС, живеещи във Великобритания и британци на континента. Целта е да защитят властта на съдилищата в Обединеното кралство по отношение на правото на ЕС и да гарантират правомощия за Шотландия и Уелс в последващото законодателство.

Депутатите отстраниха и изменение, направено от лордовете, което имаше за цел да принуди британското правителство да позволи на непридружени деца-мигранти в страни от ЕС да се присъединят към роднини, живеещи във Великобритания. Правителството на Джонсън заявява, че възнамерява да продължи изселването на деца-мигранти във Великобритания след Brexit. Заявяват, че въпросът не принадлежи към законопроекта за изтегляне от ЕС - който се занимава с условията на заминаването на Обединеното кралство, но трябва да бъде договорен впоследствие.

След като бъде приет законопроектът, условията по споразумението за оттегляне в частта им относно финансовите задължения на Обединеното кралство, правата на гражданите и договорките за Северна Ирландия ще имат силата на международен договор.

От февруари започва фазата на прехода след Brexit. В нея до голяма степен споразуменията са запазени същите, докато не изтече в края на 2020 г. През това време Обединеното кралство и ЕС следва да започнат преговори за бъдещите отношения в търговията, сигурността и други области.

Великобритания обмисля да забрани нискоквалифицираната работна ръка на Острова

От изявление на премиера Джонсън става ясно, че той възнамерява да се откаже от поето преди време от правителството обещание за отлагане на забраните за влизането на нискоквалифицирана работна ръка в Кралството след Брекзит, пише "Financial Times". Подобно решение ще засегне хиляди българи.

През 2018 г. бившият министър-председател Тереза Мей публикува Бяла книга, в която бе предложен двугодишен "ограничен във времето път за временно наемане на чужди сезонни работници". Документът беше представен в отговор на оказания натиск от страна на британските работодателски организации.

Работодателите изразяват най-вече опасения, че ще им бъде трудно да намират нископлатена работна ръка в хранителната, строителната и социалната сфера. Минималната годишна работна заплата за квалифициран работник от страна извън Европейския съюз е около 30 000 паунда, докато 75% от работниците от ЕС взимат по-малко.

Междувременно ЕС също се подготвя за последните стъпки за раздялата

Очаква се председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен утре да подпишат споразумението за оттегляне на Великобритания от ЕС. Това съобщава говорител на Комисията, предаде БТА.

Днес комисията по конституционните въпроси на Европейския парламент обсъжда препоръка към евродепутатите да утвърдят споразумението. Следващата сряда в Брюксел ЕП ще гласува споразумението с Лондон като последна стъпка по процедурата. Европейският парламент преди време предупреди, че ще гласува текста, едва след като процедурата по одобрението на споразумението е приключила изцяло в британския парламент.

По план се очаква Обединеното кралство да напусне Съюза в полунощ на 1 февруари централноевропейско време (23.00 ч. на 31 януари в Лондон).

Още по темата

Избраха петте НПО-та, които влизат в Съвета за съдебна реформа

Предишна новина

Иван Гешев прие в кабинета си съветника по юридическите въпроси от САЩ, който наблюдава съдебната ни система

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.