Зам.-главният прокурор Мария Шишкова подаде оставка

Зам.-главният прокурор Мария Шишкова подаде оставка
Прокурор Мария Шишкова, снимка:архив

Зам.-главният прокурор Мария Шишкова подаде оставка. Това стана ясно на заседанието на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), която уважи желанието й единодушно с 10 гласа "за".

Мотивите на прокурор Шишкова да напусне поста не станаха ясни, но тя ще бъде освободена и преназначена като редови магистрат във Върховна касационна прокуратура (ВКП) от 6 януари 2020 г.  На извънредно заседание във вторник Прокурорската колегия награди прокурор Шишкова за безупречно изпълнение на служебните задължения с парична награда в размер на 1000 лв.

Мария Шишкова е един от четиримата земестници на главния прокурор - другите са Иван Гешев, който бе избран за приемник на Цацаров на поста главен прокурор, ръководителят на Върховната административна прокуратура (ВАП) Ася Петрова и Борислав Сарафов - директор на Националната следствена служба.

Прокурор Шишкова заемаше поста зам.-главен прокурор от октомври 2014 година, когато бе назначена по предложението на Сотир Цацаров. От 1996 г. до .2000 г. тя е била съдия в Районния съд – Пловдив, а от 2000 г. до назначаването й във ВКП през 2014 г. е съдия в Окръжния съд – Пловдив.

Прокурорската колегия прие и оставката на прокурора и бивш зам.-министър на правосъдието по времето на Христо Иванов - Андрей Янкулов. Той подаде оставка демонстративно и с чисто политически мотиви на 27 ноември, като новината за това съобщи самият той в профила си във Фейсбук.

България не е съгласна ЕС да приеме Истанбулската конвенция без одобрението на всички държави членки

Предишна новина

Окръжното следствие във Варна дари премията си от 1300 лв. за благотворителност

Следваща новина

Коментари

4 Коментара

 1. 5
  | нерегистриран
  0
  -2

  Съгласно установената практика на ЕСПЧ-Чл.6 от ЕКПЧОС и чл.1 от допълнителния Протокол №1 към нея ПИШЕ : ,При образуване на производства/ граждански,наказателни или ,изпълнителни/ Конвенцията изисква три критерии:-законоустановеност,необходимост , постигане на легитимна цел и пропорционалност,, ,които обаче следва да бъдат и пропорционални на целта на закона. .Това изцяло липсва в диспозитива на решенията на окръжните съдилища Враца ,Видин и Монтана,по водени от тях наши искове по закона за отговорност на държавата /ЗОДВПГ/ . “Правораздаваики “ ПО ТЯХ, семейно сме осъдени на 4%ДТ по ГПК в размер на 9 хиляди лева ,в тяхна полза и сметка.

  Но въпреки ,че трайно установената съдебна практика приема, че поканата/ПДИ/ представлява действие по принудителното изпълнение. Няма данни да ни е изпращана такава покана .

  Без да е отразено в изпълнителните листи,че се издават на АДВ-НАП,и без да са в полза на държавата , “съда” им изпраща изпълнителните листи ,за принудително събиране .

  Образувани са Изпълнителни дела , №№№21938/02,26436/02,и 58/10г ,върху които публичния изпълнител начислява лихви в размер на 8 хиляди лева без исковете да са по ЗЗД ,и без сума да е възникнала от влезли в сила решения по НОХДела, и без издадените изпълнителни листи да , произтичат от престъпления или от влязла в сила присъда, по които вземания АДВ- НАП Враца може да бъдат кредитор за публични вземания .

  На лице са чисто произволни действия от държавни служители ,включително УМИСЪЛ И ОТМЪЩЕНИЕ ,заради сключеното споразумение №93-00-344/25.06.2001г от МП със съпругата ми. , за воден от “съда” Враца неразумен процес срещу “съдия” от Враца.

  Доказателство: писмо изх.№94-С-372/15 от 04.09.2019г.,на директор на дирекция “Процесуално представителство на Република България пред ЕСПЧ.,в което пише за сза изплатено обезщетение. Именно това е станало причина тайно до 2006,07г.,/когато публичния изпълнител незаконно описа и възбрани домът ни / да не бъдем уведомени за образуваните срещу семейството ни изпълнителни дела от 2002г.

  С цел сериозно препятстване посрещането на ежедневните нужди на семейството,ни ,и затрудняване нормалния му живот ,тъй като за да се издължим продадох наследствен имот, и стоки.

  Държава ли ,съд ли , за нас НЯМА ТАКОВА НЕЩО,в северозападналият район.

 2. 4
  RRR | нерегистриран
  24
  -4

  Богданова я изгониха, защото им каза, че ликвидацията не води до нищо и има голям проблем, но кой ти слуша.Ходеше по места да гаси пожарите.А Шишкова понятие си няма от прокурорска работа , но здраво обичаше и държеше Цацаров в безумията му.Е, напуснаха, а други ще сърбат години чорбата им.

 3. 3
  Кога ще отговорите? | нерегистриран
  15
  -4

  Какво се случва с пр.пр.14178/2014 на ВКП, която отлежава на бюрото Ви от 08.07.2019г. към която е присъединена жалба до главния прокурор Цацаров,относно извършено престъпление от съдия Белазелков от ВКС от месец юли 2018г ?.Защо 17 месеца няма произнасяне от ВКП и проверка за извършеното противоправно на ГПК деяние от съдия Белазелков,който подменя основанието на подадена молба за отмяна по чл.303.ал.1 т.1 ГПК с чл.303 ал.1т.4 ГПК?

 4. 2
  Анализатор | нерегистриран
  26
  -4

  Хората на Цацаров бягат.Но само тези които са от Пловдив.Преди тази оставка като заместник главен прокурор напусна и Богданова. На скоро се разболя и Николай Найденов и се провали избора за СпАП,а сега и Шишкова.Мислят,че като редови прокурори никой няма да ги забележи.Вижте на Ася как не й пука.Тя ще си остане на длъжността до последно.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.