Доналд Тръмп официално обвинен в злоупотреба с власт и възпрепятстване на разследване

Доналд Тръмп официално обвинен в злоупотреба с власт и възпрепятстване на разследване
Американският президент Доналд Тръмп, снимка:архив

Демократите в Камарата на представителите на САЩ обявиха две обвинения в процедурата по импийчмънт срещу президента Доналд Тръмп, съобщават световни агенции. Двете обвинения са за злоупотреба с власт и възпрепятстване на разследване.

От Демократическата партия уточниха, че Тръмп е злоупотребил с властта си за сметка на националния интерес и е възпрепятствал опити на Конгреса за разследване. Това е историческа стъпка, която може да доведе до гласуване в пленарна зала най-рано следващата седмица.

Председателят на Комисията по правни въпроси към долната камара Джери Надлър съобщи обвиненията по време на пресконференция. "Трябва да бъдем ясни: Никой, нито дори президентът, не е над закона", предупреди той. Надлър съобщи, че Комисията по правни въпроси внася два члена за импийчмънт на президента на САЩ Доналд Тръмп.

Председателят на Комисията по разузнаване към Камарата на представителите Адам Шиф заяви от своя страна, че демократите повече не могат да чакат, защото не искат повече да позволяват на Тръмп да лъже и да търси чуждестранна помощ за лични облаги.

На пресконференцията присъства и председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси.

От предизборната кампания на Тръмп отговориха, че демократите се занимават с този политически театър, защото нямат силен кандидат за изборите през 2020 г. и те го знаят.

И двете обвинения са свързани с казуса около опитите на Тръмп да притисне украинското правителство да проведе разследване срещу бившия вицепрезидент Джо Байдън, който е фаворит на Демократическата партия за президент на САЩ. Демократите твърдят, че президентът е блокирал помощ за Украйна и е отказал да се срещне с украинския си колега, докато страната не започне да разследва Байдън и сина му Хънтър, който е работил в борда на директорите на украинската енергийна компания "Бурисма".

Републиканците обаче са убедени, че демократите нямат доказателства. Те също подчертават, че демократите се опитват да свалят президента, защото не могат да го победят на президентските избори.

Обвиненията на демократите за импийчмънт на президента не са свързани с продължителното разследване на специалния прокурор Робърт Мълър за намесата на Русия.

Камарата на представителите може да гласува за импийчмънт на Тръмп още следващата седмица. Доналд Тръмп може да стане третият президент в историята, срещу когото е гласуван импийчмънт. Ако се случи, ще има процес в Сената, където се очаква Тръмп да бъде оправдан.

Поощриха с по 1300 лв. петнадесет прокуратури и две следствия

Предишна новина

Прокуратурата разследва инцидента с падналото в дупка с вряла вода дете

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.