Не го чака лек мандат, но ще се справи!*

Не го чака лек мандат, но ще се справи!*
Настоящият и новоизбраният главни прокурори Сотир Цацаров и Иван Гешев изнесоха лекция пред студенти от УниБИТ, снимка: Епицентър.бг
"Не го чака лек мандат, но ще се справи". Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров за наследника си Иван Гешев по време на тяхна съвместна лекция пред преподаватели и студенти в УниБИТ. Двама главни прокурори - действащ и току-що назначен, събра голямата зала на Университета по билиотекознание и информационни технологии в петък след обяд - точно в деня на публикуването на указа за Иван Гешев. При изключителен интерес към изявата им, те представиха вижданията си за институцията и мястото на държавното обвинение в системата на правоохранителните и правораздавателни органи. В продължение на близо два часа нищо не им беше спестено на гостите. А и те не избягаха от нито един отговор. Цацаров и Гешев споделиха личен опит, показаха тънко чувство за хумор и подчертаха най-важното - борбата с престъпността и корупцията не може да бъде отговорност само на прокуратурата, трябва да заработи цялата държавна система в тази насока. 
 
Лекцията им бе в рамките на студентската програма "Образование чрез практика" в магистърски курс "Национална сигурност", където от години своя опит споделят всички ръководители на спецслужби и институции, чиято дейност се отнася към защита на националната сигурност. Лекцията беше открита от ректора на УниБИТ проф. Ирена Петева. "Колективното ръководство на прокуратурата" представи на аудиторията председателят на Общото събрание на университетаа и бивш ректор проф. Стоян Денчев. Той поздрави Иван Гешев за назначението с "Честито!", на което новият главен прокурор отговори с: "Не е за честитене!".
 
ПРОКУРАТУРАТА В ЗАЩИТА НА НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ
 
Сотир Цацаров се спря на мястото на прокуратурата и застъпи тезата, че ако тя стане функция на изпълнителната власт, това ще е зле от гледна точка на демократичните норми. 
 
Иван Гешев направи обстоен обзор на състоянието на прокуратурата, посочи недостатъците в работата ѝ, спря се на намеренията за нейното реформиране. Върна се в годините на началото на прехода, когато бяха разбити структурите и звената по защита на националната сигурност. Подчерта необходимостта от обединение на всички служби, които имат за задача борбата с престъпността. Според него "кадровото разграждане на тези служби и прекъсване на информационният поток между тях, което се случи след 1989 година", се е отразило върху тяхната ефективност в борбата с престъпността. Всяка служба работи сама за себе си и често прехвърля собствените си проблеми на останалите, поясни той. Този процес на разграждане вече е стопиран, макар че сме далеч от желаните резултати. "В последните няколко години започна да се възстановява връзката между структури на правоохранителната система, особено в сектора за защита на националната сигурност", заяви Гешев. И подчерта: "Няма как, ако някое звено не работи, системата да има резултат"
 
Една от целите в бъдещата му работа е създаване на център, който да обедини тези връзки и звена в сектора за противодействие на престъпността. "През годините ние постигнахме чудеса в разделението, сега е време за мостове", няколко пъти подчерта Иван Гешев пред студентите. "Изчезнаха думи като: "Родина", "срам", "страх от Бога". Дай, Боже, да ги възстановим!", каза още Гешев.
 
Оттам нататък заваляха въпроси от преподавателите и студентите. Питаха за всичко: за процедурата по избора на Иван Гешев; за съдийката, която се опака от него (Атанаска Дишева-бел.ред.); за негативната медийна кампания; за протестите; за изтичането на информация от службите; за взаимодейсвието с останалите структури на националната сигурност, за олигарси и бъдещи подсъдими... 
 
ЦАЦАРОВ: АЗ СЪМ НА 53, РАНО МИ Е ДА СЕ ПЕНСИОНИРАМ 
 
"Най-важното е човек да работи енергично, никога да не се увлича по мисълта, че е най-великият, най-умният. Всяко нещо има начало и край, но има човешки неща, които определят живота и човек не бива да загубва човешкото си усещане за тях", заяви Сотир Цацаров в отговор на въпрос за желанието му да се кандидатира за председател на КПКОНПИ. "Аз съм на 53 години, рано ми е да се пенсионирам, мога да работя в кантората на жена ми, която е перфекционалист, но това не е най-добрата перспектива за мен. Работи ми се! На всеки му се работи!", не скри вътрешната си настройка да продължи активната си работа Сотир Цацаров.
 
Проф. Целков от УниБИТ попита: "Как се отрязяват неспирните атаки върху тях лично, върху семействата им и върху институцията?" "Личностно в един момент се свиква, в семейството не се свиква, а за институцията е лошо, защото ни сложиха клеймото като най-мракобесната институция", лаконично обясни Цацаров.
 
ГЕШЕВ: АТАКИТЕ СПЛОТЯВАТ ПРОКУРАТУРАТА
 
Гешев допълни, че атаките идват от една бизнесгрупировка, която използва медиите си, за да прокарва своите бизнесинтереси в името на политическите си кроежи. "У нас отдавна е премината границата на нормалността и ако не се стигне до обединение на всички структури в системата, това ще продължи", прогнозира Иван Гешев и подчерта, че атаките срещу институцията увреждат нейния имидж и в крайна сметка опират до накърняване на национарната сигурност. "Уронването престижа на институцията засяга и националната сигурност", убеден е новият главен прокурор. В същото време, подчерта той, атаките сплотяват прокуратурата. "Това е естествен ефект и трябва да бъде използван за позитивни цели", смята още Гешев.
 
Отговаряйки на въпроса за продължилото повече от 10 часа изслушване във връзка с неговото номиниране за главен прокурор, Гешев заяви, че целта е била да се провали процедурата - "направи се опит да се използват болшевишки методи за постигане на меншевишки резултати".
 
ОБЩЕСТВОТО ЩЕ ПОЛУЧАВА ИНФОРМАЦИЯ ЗА ДЕЛАТА ОТ ОБЩЕСТВЕН ИНТЕРЕС 
 
Гешев заяви, че и за в бъдеще ще се противопоставя на неверни твърдения в публичното пространство, както по отношение на прокуратурата, така и за проверките и разследванията, които тя прави: "Когато нещо се говори и то не е вярно, задължение на всеки е да заеме определена позиция. Българското общество трябва да знае, че има право да получава информация по делата от обществен интерес". В същото време Гешев призна, че вече е хрониен проблемът с изтичане на нерегламентирана информация от прокуратурата, и че някои подсъдими олигарси дават луди пари за такава информация с цел да влияят върху процеса.
 
По отношение на бъдещата си работа като главен прокурор Гешев заяви, че на много места прокуратурата се е превърнала в бюрокрация, затворила се е за хората и е прекъснала връзките си с другите структури. Неговата основна цел ще бъде – отваряне на прокурутурата към проблемите и болките на хората. Същото изискване ще важи и за прокуратурата по места. Въпреки тези критични бележки към състоянието на прокуратурата в момента, Гешев заяви, че наследява Цацаров от добра стартова позиция. От своя страна настоящият главен прокурор прогнозира: "Гешев не го чака лесен мандат, но ще се справи".
 
На въпроса как ще работи с Кьовеши, новият главен прокурор отговори: "Нямам проблем с Кьовеши! Тя не може да реши нашите проблеми, трябва да си ги решим ние".
 
 

Проф. Семов: Как прокуратурата да бъде хем ефикасна, хем не твърде всевластна

Предишна новина

Малтийският премиер подава оставка заради убийството на Дафне Галиция

Следваща новина

Коментари

4 Коментара

 1. 5
  И сега | нерегистриран
  3
  -1

  Ще се справи......като и той опраска една банка.

 2. 4
  Равенство | нерегистриран
  17
  -1

  ДС+ДПС+ПРБ=РАДОСТ

 3. 3
  ? | нерегистриран
  21
  -1

  И защо в УниБИТ, а не в СУ, където и студенти и преподаватели щяха да задават интересни въпроси на двамата амбициозни млади мъже, които с цената на живота си са решили да преборят корупцията? Или може би точно затова?

 4. 2
  | нерегистриран
  22
  -1

  Явно съвсем сме я закъсали щом библиотекарите учат национална сигурност.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.