Паметник на културата е новият дом на Административния съд във Велико Търново

Паметник на културата е новият дом на Административния съд във Велико Търново
Сградата се намира на ул. „Иван Вазов” 1 във Велико Търново, снимка: в-к "Труд"

Емблематична сграда приютява Административния съд във Велико Търново, съобщи вестник "Труд". Имотът е паметник на културата и е с четири надземни и два подземни етажа. Сградата се намира на ул. "Иван Вазов" 1 и е построена през 1935 г., с 1400 кв. м. разгърната застроена площ. Вътрешното й пространство е изцяло препроектирано за нуждите на Съда. В нея има 3 съдебни зали, деловодство, в което едновременно ще се обслужват по петима граждани и помещения за служителите и магистратите. Министерството на правосъдието я купи през 2012 г. за 1,7 млн.лева и я предостави на Висшия съдебен съвет. Реконструкцията на сградата започна на 7 септември 2018 г. и продължи около година с две прекъсвания. Стойността на проекта е за 1,5 млн. лева.

"Покривът е изцяло нов и е с керемиди, както се полага на сграда със статут на паметник на културата от ансамблово значение. Фасадата също е освежена. Дограмата е дървена, според предписанията на НИНКН. Подновени са ВиК и електрическата инсталацията, инсталиран е СОД", обясни председателят на Административният съд в старата столица Георги Чемширов.

Обновеният дом на Административния съд в стара столица беше представен в петък, който бе обявен за Ден на отворените врати. Експертни комисии от различни ведомства се очаква да направят оглед на сградата и тя да бъде официално приета и открита. На първия етаж са разположени деловодството и две съдебни зали. На втория етаж е третата голяма съдебна зала. Третият кат пък е отреден за кабинети на съдии и прокурори, както и за служители с ръководна роля за бърз документооборот.

"Инсталиран е специален подемник, с който ще се пренасят папките по делата. Обособени са хранилища и сервизни помещения. На един от етажите са запазени в автентичен вид архитектурни елементи- колони, капители, а също и кристални полилеи", сподели Георги Чемширов.

Той разказа, че разполага с оскъдна информация за сградата, която е строена през 30-те години на миналия век и е официално открита през ноември 1935 г. Функционирала е като банка по времето на Атанас Буров до национализацията. През 90-те години на ХХ век е била деактувана и продадена на частни лица.

Повече от 12 години Административният съд работи в сградата на бившия партиен дом, която е с неподходящи условия за нуждите на Темида. Там по четирима съдии делят помещение от 12 кв.м., като на същата площ се простират и 5-6 съдебни секретари.

"В Административния съд работят общо 9 съдии и 31 административни служители. Ще се наложи да назначим петима техници за поддръжка на всичките над 20 инсталации в новата сграда", каза Чемширов. Той уточни, че средната натовареност на магистратите е по 13-14 дела месечно.

Президентът има право да върне избора на Иван Гешев, дали споделям мотивите е отделен въпрос

Предишна новина

Седем районни съдилища в страната остават без ръководители до края на ноември

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.