ВСС отказа удължаване на срока за ведомствен апартамент на съдийка от Варна

ВСС отказа удължаване на срока за ведомствен апартамент на съдийка от Варна

Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) отказа на съдия Женя Димитрова от Варненския окръжен съд и член на Комисията по атестирането и конкурсите (КАК) към Съдийската колегия да удължи договора й за наем на ведомствено жилище от фонда на съдебната власт.

На практика договорът на съдия Димитрова е изтекъл още през юни, когато ВСС беше във ваканция, вследствие на което тя е поискала удължаване. Това удължаване е било одобрено първоначално от Бюджетна комисия и тази по Управление на собствеността, но сега такова й се отказва, тъй като не отговаря на правилата на кадровия орган за употребата му.

Красимир Шекерджиев, който е зам.-председател на КАК към Съдийската колегия, взе думата, за да обясни, че ако жилището не бъде дадено на съдия Димитрова, тя ще се върне на работното си място като магистрат, а ресорната Колегия ще е заплашена от блокаж. "Тя е съдия от Варненски окръжен съд, към настоящия момент тя е избрана за член на КАК. Моля, да погледнете в материалите по точката – към настоящия момент има четири апартамента, собственост на ВСС, където могат да бъдат настанявани тези, които могат да го сторят. Три от тях обаче не са обзаведени. Смятате ли, че е добре да предложим на съдия Димитрова да си закупи обзавеждане за следващите 11 месеца и после да й кажем, че няма право да го заема. Разговарях с нея неформално – тя иска да остане член на КАК, но ако молбата й не бъде удовлетворена, тя няма да има друга опция, освен да се върне във Варна. Освен това, съдия Димитрова е единственият специалист по търговско право в КАК. Ако тя си тръгне – оставаме 11 члена. Казвам ви – ако тя си тръгне, КАК няма да може да работи. Не можем да накараме съдията да си обзаведе жилището за собствена сметка, нито да я накараме да си купи мебелите и да си ги занесе после във Варна. Ще помоля да удовлетворим молбата й", каза Шекерджиев.  

Драгомир Кояджиков реагира на изказването на Шекерджиев. "Доколкото се сещам това обзавеждане не беше за сметка на членовете на КАК и останалите живеещи във ведомствено жилище. То се закупува от магистрата и после се изплаща от ВСС. На мен ми се струва, че този ултимативен вариант – аз ще остана в КАК, ако остана в този апартамент – не е най-подходящият", посочи Кояджиков.

Боян Новански пък уточни, че свободните жилища вече не са четири. Фактически жилища няма. "Съгласно правилата не можем да продължим да плащаме на съдия Димитрова наем", каза Новански.

Вероника Имова пък посочи, че въпреки създалата се ситуация, кадровият орган трябва да намери решение на проблема, тъй като го дължи на съдия Димитрова, след като е избрана за член на КАК.

Атанаска Дишева предложи отлагане на точката и отново да се извърши преценка на обстоятелствата около искането на съдия Димитрова, след което да й бъде дадено друго ведомствено жилище. "Този апартамент, доколкото ми е известно, се ползва от 3 години от членове на КАК, последните 2 години се ползва от съдия Димитрова. Не ми е известно към момента да са обявени свободните жилища, за да се кандидатства за тяхното предоставяне", каза Дишева.

Боян Новански се намеси  и обясни – срокът за настаняването й е изтекъл, а когато на съдия Димитрова е било предложено жилище от фонда, което обаче не е обзаведено, тя е отказала под предлог, че ще премине на свободен наем. "Съдия Димитрова не е подала молба", обясни Новански.

За да прекрати дебата се намеси отново Вероника Имова, която предложи компромисен вариант – срокът просто да бъде удължен. И Атанаска Дишева се намеси и предложи друга алтернатива – изслушване на съдия Женя Димитрова пред Пленума, за да стане ясно предлагно ли е жилище и отказала ли е тя такова.  Кадровиците отхвърлиха тази идея с 20 гласа "против" и 2 "за".

Накрая, след последвало поредно гласуване, в крайна сметка Пленумът отказа да удължи срока на съдия Димиторова за пребиваване във ведомствения апартамент. 

Когато се качи без билет във влака, пътникът сключва договор с превозвача

Предишна новина

Какво прави Калин Калпакчиев след като освободи Джок Полфрийман?

Следваща новина

Коментари

3 Коментара

 1. 3
  до 1 | нерегистриран
  0
  0

  Иначе много я бива да посочва грешките на атестираните

 2. 2
  | нерегистриран
  2
  -4

  Случайно ли Боян Новански има същата фаза на активност като предложилия го за член на всс Волен Сидеров?

 3. 1
  yhbgfrd | нерегистриран
  11
  -2

  А членовете на КАК чели ли са някой акт на тази така търсена и ценена съдийка и как го оценяват?!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.