Следователи питат Иван Гешев би ли им възложил престъпленията в чужбина, ако стане главен прокурор

Следователи питат Иван Гешев би ли им възложил престъпленията в чужбина, ако стане главен прокурор
Зам.-главният прокурор Иван Гешев

Камарата на следователите в България изпрати до Висшия съдебен съвет (ВСС) въпроси до кандидата за главен прокурор Иван Гешев.

Магистратите питат зам.-главния прокурор относно две основополагащи теми, свързани с бъдещото на професията, които самият той е заложил в Концепцията си за стратегическо управление на държавното обвинение в следващите 7 години.

На първо място от съсловната организация питат Гешев за посочената от него идея за извършването на пълен фукционален анализ върху работата на следвателите, с акцент върху разпределението на дела по регони и по видове престъпления, срочност на разследването, качеството на работата на следователите – правилно планиране и ритмично провеждане на процесуалните действия, умения за точно определяне на предмета на престъплението и неговото доказване, както и резултатността. Следователите се интересуват на кого би възложил този пълен фукнционален анализ Иван Гешев, ако заеме поста главен прокурор.

Камарата пита зам.-главния прокурор и дали, ако бъде назначен за следващ "обвинител №1", би възложил на Националната следствена служба и делата за престъпления, извършени в чужбина. "Във връзка с констатирания в концепцията Ви проблем, свързан с оптималното изпозлване на следователите и разрешаването му чрез законодателни промени: "разширяване на компетентността на следователите – включване и на други състави на престъпления", какви конкретни промени имате предвид?", питат от съсловната организация.

Десет от членовете на Съдийската колегия призоваха за оставката на Лозан Панов

Предишна новина

Илияна Целова оглави Районна прокуратура-Видин

Следваща новина

Коментари

9 Коментара

 1. 10
  Гишев | нерегистриран
  0
  -3

  горките следователи, щом и това питат и то този гений...

 2. 9
  | нерегистриран
  3
  -3

  Какво лошо има в това пък наблюдаващите прокурори да си разследват делата? То те сега като наблюдават да не би да са ги чели тези дела по време на разследването. Дори като приключи то и тогава не ги четат, а прокурорските помощници им пишат актовете.

 3. 8
  | нерегистриран
  3
  -2

  Защо мълчат за следствието. Това, което им се възлага като дела, е по вина на възлагащите им прокурори. Ясна е съдбата отдавна, закриват териториални отделения в страната, няма да има следователи в малки градове. Не разбирате ли защо следствието ще се самозакрие. Ще остане само в София и това е. Сега готвят някакви промени да се връщат текстовете от НК, но по райони няма да останат следователи, защото там всички са с по 20 години и не знам кой ще им разследва на прокурорите тогава. Всичко е замислено преди повече от 10 години, да няма следствие в първоначалния му вид. Да си разследват делата в полицията и наблюдаващите ги прокурори.

 4. 6
  **************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5
  българин | нерегистриран
  3
  -8

  Що е го следоветел?Най-скъпо плетена машинописка,апендикс.В днешно време недоучени детски учителки,секретарки и кандидат -пенсионери.Свикване на ВНС и заличаване на тоди анахронизъм.Възлагат им неплащане на издръжки,кражбички ипр.Юристи-ха-ха-ха-а!

 6. 4
  | нерегистриран
  11
  0

  Гешев е радост и за следователите.

 7. 3
  | нерегистриран
  8
  -5

  Много трудни въпроси му задавате, защо го измъчвате излишно?

 8. 2
  Дс | нерегистриран
  16
  -7

  Няма нужда, може да си правите съвместни екипи за разследване, възлагаш на милиционерите да бачкат в България, а когато трябва да се ходи в чужбина за по седмица или две пишеш себе си и една пчеличка милиционер, да бачка вместо теб, а ти си боцкаш от маслините и духаш на кого трябва :)

 9. 1
  Копърков | нерегистриран
  18
  -9

  Ще взема да се запиша да уча "по право" задочно в някой ПУЦ и после ще стана йорист-следовател, че Гешев да ме праща да разследвам на Френската Ривиера незаконния улов на червеноперка от български митничари, а ВСС да ми гласуват командировъчни, като на тях си. И да ми продължават срока за разследването с по още два месеца...

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.