Двойният стандарт на грантовите съдии*

Двойният стандарт на грантовите съдии*
Петър Волгин, журналист

Изненадващото предсрочно освобождаване на убиеца Джок Полфрийман породи съвсем логичен гняв у много българи. Защо наричам гнева логичен? Ами защото, въпросите, които си задават хората, са повече от нормални. Ето някои от тях.
 
Редно ли е съдия, който два пъти е определян като Човек на годината от Българския хелзинкски комитет, да взема под внимание при произнасяне на присъдата становище, подписано от председателя на същото това НПО?
 
Редно ли е в съдийския състав, освободил предсрочно убиеца Джок, да присъства съдийка, която също има контакти с тази неправителствена организация?
 
След като са така уверени в правотата си, защо никой от тримата съдии няма смелостта да даде интервю, т.е. да застане очи в очи с разгневеното общество и да го успокои. Ако има с какво, разбира се.
 
Вместо да постъпят по този най-нормален начин, и тримата съдии са се потопили дълбоко под повърхността, снишили са се, както казваше един пръв партиен и държавен ръководител, и чакат бурята да отмине. Да, техни съмишленици обикалят медиите като пожарна команда, за да обясняват какво високохуманно и изцяло съобразено със закона решение са взели въпросните съдии, но самите г-н Калпакчиев, г-жа Иванова и г-жа Магдалинчева продължават да пребивават в дълбока нелегалност. И ако пак прибегнем до логиката, ще заключим, че хора, които така самоотвержено се крият, вероятно имат проблем със съвестта си. И по-точно с нейната чистота.
 
Колкото повече мълчат въпросните магистрати, толкова пък съмишлениците им се скъсват да говорят. Като многобройните им приказки в крайна сметка се свеждат до едно единствено послание, насочено към хората, които просто искат да знаят истината. Нямате право да коментирате решенията на съда, ни казват либералните магистрати. Всеки опит за коментар, а, не дай Боже, за критика на съдийско решение е равносилно на държавен преврат. А пък демонстрации срещу съдийско решение!? Абсурд! Това е нацизъм и комунизъм, събрани заедно и умножени по сто.
 
Вероятно бихме се отнесли с известно разбиране към притесненията на няколко грантови съдии и техните последователи в медиите, ако същите тези хора не се държаха по коренно различен начин в идентична ситуация. Същите тези хора от месеци говорят, че дълг на всеки честен гражданин е да протестира - устно, писмено, с участие в митинги - срещу избора на Иван Гешев за главен прокурор. Проглушиха ни ушите с призивите си да сме се вдигнели на свещена борба срещу този избор. Кой знае защо в този случай принципът за ненамеса в правораздавателната система е тотално забравен.
 
Получава се следният парадокс. Според либералите, ако ругаеш Иван Гешев сутрин, обед и вечер, си "съвест на нацията", "правозащитна икона", "свещен войн на законността". И в същото време, според същите либерали, ако дръзнеш и една минималистична критика да отравиш по адрес на Калин Калпакчиев, си "мракобес", "унищожител на разделението на властите" и, как без това!, "слуга на Пеевски". От известно време моля почитаемите либерали да ми разяснят това шизофренично мислене, но по този въпрос всички те мълчат, както непоколебимо мълчи и председателят на Съюза на съдиите г-н Калпакчиев.
 
Междувременно въпросната неправителствена организация пусна декларация в защита на шефа си. Близо 300 съдии се солидаризираха с нея. Произнесена тържествено, с апломб, както правят либералните журналисти, тази цифра наистина звучи внушитено. Само че тук има една много долна манипулацийка. Ето нейната същност. Съдиите в България са 2200. Но грантовите журналисти ви спестяват тази цифра. Защото на нейния фон цифрата "почти 300" губи цялата си внушителност. Не оставайте с грешни впечатления. Медиите, спонсорирани от "Америка за България", не лъжат. Те само не ви казват всичко. За да не ви обременяват с подробности.
 
 

Още по темата

ВМРО иска прекратяване на дейността на БХК, след случая с Джок Полфрийман

Предишна новина

Уличиха служител на ДАНС в мащабна схема за пране на пари

Следваща новина

Коментари

19 Коментара

 1. 22
  ? | нерегистриран
  1
  0

  Жигулкин, как е грант на руски? А знаеш ли, че съдиите нямат право да дават коментари по своите актове? Просто нямат. И че обръщението на повече от 300 съдии не е на коментираната от теб организация? И че същата организация е трън в очите на Пееф и обслужващата го мафия? Гешев ли ще бори олигархията? Ха, ха

 2. 21
  УАУ ! | нерегистриран
  5
  -1

  Волгин явно добре усеща посоката на вятъра,но е забравил нещо...

  Когато преди около 15-20 години беше уволнен и обжалваше уволнението си, онази добра съдийка от бившата Трудово-Стопанска Колегия на СРС отмени уволнението му и го възстанови на работа.Тогава угасналия поглед на Волгин изведнъж просветна в знак на доверие към справедливия съд.Това обаче той сега бързо и тактически го забравя.Сега той трябва да плюе същия онзи съд , който го възстанови на работа.Ами ако съдът , който го възстанови на работа е бил лош , несправедлив и не е обяснил достатъчно решението си?Нищо,може пък и да си спомни онези години.ЗАСРАМИ СЕ ВОЛГИН !Не ти отива на годините и на претенциите!Когато ти изнася - съдът е добър , а когато не ти изнася, или като ти кажат нещо друго за жълти стотинки - обръщаш страницата...Освен че не е професионално,е и неблагодарно към тружениците в съд.власт , които са ти помогнали преди години "да изплуваш" на повърхността, когато си бил в трудна ситуация.

 3. 20
  | нерегистриран
  4
  -2

  Заради ей такива като теб всезнайковци накрая може и до това да се стигне! Съдът, както всички държавни органи и структури, независимо от вида им и независимо от разделението на властите и функционалния имунитет и независимост, съществуват САМО И ЕДИНСТВЕНО за да предоставят на суверена (народът) камествена услуга!!! А СЪДИИТЕ НАПОСЛЕДЪК НЕ ПРЕДОСТАВАТ ТАКАВА!!! И суверенът правилно е на път да реши, че е време да играе тоягата!

 4. 19
  ... | нерегистриран
  3
  -3
  До коментар #17 от " | нерегистриран":
  След съда нямало нищо. Абе вие много на сериозно сте се взели бе с папчиците там. Кой ще правораздава няма никакво значение. Ние ви плащаме заплатите с нашите кърваво изкарани пари. Подписвате се в Името на народа. И затова трябва да слезе те от Марс на Земята.

  Че що ни плащате заплатите тогава, като правото за вас е като футбола - всеки го разбира? Закривайте съдилищата и си бесете хора по дърветата. Ще е адекватно на нивото на мислене и развитие на това общество...

 5. 18
  Иво | нерегистриран
  12
  -2

  Браво Волгин! Точно и намясто казано, но няма да получиш отговор от соросоидите в съдебната система.Недопустимо е български съдии да получават грантове от чужди организации и да правораздават "В името на народа". Грантовите съдии нямат двоен стандарт, техният стандарт са парите. Каквото и да говорят, ясно е, че става въпрос за пари и власт. Защо така гръмко се обявяват против прокуратурата и против избора на главен прокурор? Не рушат ли така устоите на съдебната система, това не е ли намеса, натиск, рекет, заплаха срещу съдебната система? Жалко е, че тази война се води върху кръвта на едно невинно момче, отишло си твърде рано от този свят. Още по перверзно е, че това е гавра с мъката на родителите. Полфрийман се превърна в знаме на борбата срещу Гешев и Цацаров. Само че знамето е светиня, а тук светинята е един нагъл убиец. Пошло, господа съдии!

 6. 17
  | нерегистриран
  10
  -6

  След съда нямало нищо. Абе вие много на сериозно сте се взели бе с папчиците там. Кой ще правораздава няма никакво значение. Ние ви плащаме заплатите с нашите кърваво изкарани пари. Подписвате се в Името на народа. И затова трябва да слезе те от Марс на Земята.

 7. 16
  | нерегистриран
  11
  -5

  Волгин е прав. Зомбитата от ССБ са страшни, всеки ден се разминавам с тях, това не са хора...

 8. 15
  ССБ? | нерегистриран
  16
  -4

  Истината е, че не един и двама колеги са изпадали в ситуация, когато заради "непопулярни" решения са били заплашвани едва ли не с линч. Само от последната година има поне 5-6 случая. Обаче когато не става дума за членове на ССБ е друго. ССБ не скача в защита на съдийската независимост. ССБ не разпраща текстове с позиции по съдилищата да ги подписват колегите. ССБ си мълчи, все едно нищо не е станало. Така че, да, има двоен аршин. И ще е така, докато съществува организация на магистрати, обединяваща не на професионална, а на политическа основа.

 9. 14
  За | нерегистриран
  13
  -6

  Стига с плювните срещу Волгин! Абсолютно прав е относно двойните стандарти на "умните и красивите"! Конфронтацията, агресията и насаждането на омраза в обществото станаха ежедневие именно благодарение на тях и самочувствието им да определят от позицията на висши морални съдници кой е добър и кой е лош. Без изключение "нашите" винаги са добри .... А тези, които са се отклонили от партийно-сектантската линия на ССБ - лоши. След като отблъснахте с безпринципността си толкова ваши членове, поне имайте доблестта да обяснете двойствена си позиция по един куп идентични казуси!

 10. 13
  Волгин | нерегистриран
  9
  -9

  Аз не мисля, че някой крие броя на съдиите в България. Не съм и чул някой да твърди, че всички подкрепят обруганите си колеги. Но щом отваряте темата - защо някой не каже колко са общо прокурорите в България и колко от тях "от сърце" се подписаха под декларациите в подкрепа на Кандидата? Чак им се наложи и чистачките да включат в подписките. Защо никой не спомена, че има декларации в подкрепа на Кандидата, подписани от един-единствен прокурор (!), но са от името на "Прокуратура - Долно Нагорнище".

  Господин Волгин, прокурорите не правораздават! Там е разликата! Затова независимостта на съда трябва да се отстоява - това е нашият съд, последната барикада ... след него няма нищо!

 11. 12
  Волгин | нерегистриран
  9
  -9

  Аз не мисля, че някой крие броя на съдиите в България. Не съм и чул някой да твърди, че всички подкрепят обруганите си колеги. Но щом отваряте темата - защо някой не каже колко са общо прокурорите в България и колко от тях "от сърце" се подписаха под декларациите в подкрепа на Кандидата? Чак им се наложи и чистачките да включат в подписките. Защо никой не спомена, че има декларации в подкрепа на Кандидата, подписани от един-единствен прокурор (!), но са от името на "Прокуратура - Долно Нагорнище".

  Господин Волгин, прокурорите не правораздават! Там е разликата! Затова независимостта на съда трябва да се отстоява - това е нашият съд, последната барикада ... след него няма нищо!

 12. 11
  безумници | нерегистриран
  13
  -7

  Съдиите не се крият. Освен мотивите си, дадоха и допълнителни обяснения за взетото от тях решение - публикувано е на сайта на САС. Повече те не могат да коментират. Има изисквания към това какво може и какво не може са прави един съдия.

  „Съдилищата-гаранти на правосъдието, чиято роля в държавата, базирана на върховенството на закона, е съществена - трябва да се ползват с доверието на обществото, поради което те трябва да бъдат защитавани от неоснователни разрушителни атаки, особено с оглед на факта, че съдиите са длъжни да бъдат дискретни, което не им позволява да отговарят на всички критики срещу тях.“ (дело Де Хаес и Хейсълс срещу Белгия/De Haes et Gijsels v. Belgique).

  Когато отделен съдия бива предизвикан или атакуван от политици, обществени фигури или медии, по повод, свързан с правораздаването, имайки предвид статута на съдиите и техните задължения за търпимост към критики, съответният съдия следва да се въздържа от реакции в своя защита - това пък са Стандартите на ВСС. Ето го и цялото им съдържание. Полезно е някой да вземе да ги прочете накрая. Писани са точно за случаи като разиграващия се в момента - едно към едно:

  http://www.vss.justice.bg/root/f/upload/20/Standarts-2018.pdf

  Наистина няма да е зле някой да ги прочете накрая, вкл. и самият ВСС!!

  Как никой не съумя да разбере накъде всъщност е насочена цялата атака - сега е към Калпакчиев, точно след месец ще бъде против ВКС. Защо беше внесено едно недопустимо искане там ли? Отговорете си сами!

 13. 9
  тюрингски пинчер | нерегистриран
  6
  -3
  До коментар #8 от "До лаещия | нерегистриран":
  Успокой се, бе пинчер ще прегракнеш от напъване или те мъчат хемороидите!? Много скоро вас чернодрешковците ще ви "лекуват" от народната любов с прости илачи! Просто изчакай...

  Хм, явно страдаш от хемороиди, щом постоянно са ти в главата и ги повтаряш ежедневно, но аз съм чувал за един стар народен метод за лечението им - отиди на манаф. Та има един бивш червенодрешко, разкрит като такъв в едни "пикаещи" СРС-та, дето може да ти помогне. А за главата си пий редовно хапчетата.

 14. 8
  До лаещия | нерегистриран
  3
  -12

  Успокой се, бе пинчер ще прегракнеш от напъване или те мъчат хемороидите!? Много скоро вас чернодрешковците ще ви "лекуват" от народната любов с прости илачи! Просто изчакай...

 15. 7
  бау бау | нерегистриран
  9
  -15

  На Москвичов са му бутнали някой транш от кочината и сега плюе от амбразурата. Ей, невчасов, разлика между съд и прокуратура правиш ли изобщо? А това, че разни юридически инвалиди, като са правили КРБ през 1990г., са бутнали в съдебната власт червенодрешковците /страна в процеса, както и подсъдимите и защитниците им и т. н. по НПК/ с правомощия а ла Вишински, това не означава, че може да ги сравняваш със съдиите /арбитрите/, особено пък по отношение на интензитета на проявлението на принципа на независимостта и необходимостта същата да бъде стриктно отстоявана. Да си ходят гешевите при ушевите и да си се избират взаимно, а не да се месят по всякакви нерегламентирани начини в работата на съда. А по случая "Полфрийман" държавата тепърва има да плаща доста обезщетения от нашия джоб. Добре, че беше Калпакчиев, че да бъдат в по-нисък размер.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.