124 затворници започват учебната година като първокласници

124 затворници започват учебната година като първокласници
Стартира учебната година за затворниците, снимки:МП

Заместник-министърът на правосъдието проф. Николай Проданов откри учебната година в местата за лишаване от свобода, съобщиха от правосъдното ведомство. "Образованието ни прави свободни личности, на добър час!", пожелал е Проданов на затворниците.

Ресорният заместник-министър е бил гост на тържеството в училището на затворническо общежитие "Дебелт" към затвора в Бургас. През тази учебна година там ще се обучават 78 ученици, от които 9-ма ще са в първи клас. За първа година училището в затворническото общежитие ще издава диплома за основно образование. Досега училището, което е филиал на СУ "Аргира Жечкова" в Сливен, бе до 4 клас, но интересът към придобиване на по-висока степен на образование от страна на лишените от свобода е наложил разширяване на класовете. Съвременна интерактивна дъска, обновен библиотечен фонд и обучение на две смени са сред другите новости за учениците в Дебелт, уточняват от Министерството на правосъдието.     

Справка на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" показва, че от 6505 лишени от свобода във всички затвори, 1080 са включени в учебната дейност през 2019/2020 години. 124 от тях ще бъдат първокласници. Най-висок е броят на учениците в Стара Загора – 218, където се намира и най-голямото училище в системата на затворите. В София учениците са 191, в единствения затвор за жени в Сливен – 60, в Поправителния дом за непълнолетни младежи към затвора във Враца – 16. Във всички затвори има разкрити училища или филиали към тях. Учебният процес в местата за лишаване от свобода е съобразен с нормативната уредба на Министерството на правосъдието и Министерството на образованието и науката, като се извършва от квалифицирани педагогически кадри.

По време на откриването проф. Проданов е изтъкнал, че развитието на училищата в затворите е част от реформирането на пенитенциарната система, а "насърчаването и повишаването на образованието на лишените от свобода е заложено и в Препоръка на Комитета на министрите към Съвета на Европа за образованието в затворите". От своя страна началникът на Бургаския затвор старши комисар Бранимир Мангъров е заявил, че "иновативният учебен процес, участието през изминалата учебна година в проекти и разнообразната извънкласна дейност, са само част от дейностите, които предоставят възможност за равен достъп до качествено образование и мотивират учениците за учебен труд и постигане на по-високи резултати".

Затворническото общежитие в Дебелт е най-новото и най-модерното пенитенциарно заведение в системата за изпълнение на наказанията, като капацитетът му е за 450 лица. От правосъдното ведомство уточняват, че то отговаря на всички европейски стандарти за третиране на лишените от свобода и е снабдено с модерни охранителни системи. Изграждането му е реализирано със средства от Норвежкия финансов механизъм (НФМ). През настоящия програмен период на НФМ е предвидено реконструкция и ремонт на друго общежитие към затвора в Бургас – "Строител", което ще бъде обособено в преходно отделение или т.нар. half way houses за адаптация на затворници.

Главният прокурор награди съдебен служител от Велико Търново за висок професионализъм

Предишна новина

Специалната прокуратура на Северна Македония е разпусната

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.