Конгресът на САЩ разследва Тръмп и Джулиани за натиск върху правосъдната система на Украйна

Три комисии на Камарата на представителите на САЩ (Долната камара на Конгреса) обявиха в понеделник, че са започнали "широкомащабно разследване" на информации, че президентът Доналд Тръмп, неговият адвокат и бивш кмет на Ню Йорк - Руди Джулиани и вероятно други американски висши представители са притискали правителството на Украйна в опит да се подпомогне кампанията за преизбиране на Тръмп.
 
Председателите от Демократическата партия на комисиите за разузнаване, за надзор и за външни работи на Конгреса са поискали официално от Белия дом и от Държавния департамент записи, свързани с подобни обвинения, което те определят като усилия за "манипулиране на украинската правосъдна система".
 
Повод за стартиралото разследване е новината, че Тръмп и някои негови висши колеги републиканци са се интересували дали не представлява конфликт на интереси фактът, че Хънтър Байдън, син на бившия демократичен вицепрезидент Джо Байдън, който понастоящем е и кандидат за президент, е служил в борда на украинската газова компания Burism, разследвана от украинската прокуратура. В тази връзка те са упражнили "натиск" върху Украйна, за да принудят Киев да започне разследване на сделки на бившия вицепрезидент Джо Байдън и синът му Хънтър Байдън, съобщи в понеделник бизнес телевизията CNBC. Твърди се, че Тръмп и Джулиани са "действали извън законните правоприлагащи и дипломатически канали", като са искали да убедят украинските власти да повдигнат обвинения в корупция срещу семейство Байдън, опитвайки се по този начин да повлияят на президентските избори през 2020-а година.
 
Съветници от Белия дом не отговориха веднага на искане за коментар относно обявяването разследване на трите комисии от Конгреса.
 

Ральо Ралев плати гаранцията си от 150 000 лв., очакват завръщането му в кметството на "Северен"

Предишна новина

Данаил Кирилов одобри регламента за изпитите на бъдещите съдии по вписванията

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.