Прокуратурата и КНСБ ще си сътрудничат срещу нарушаването на трудовите и осигурителни права

Прокуратурата и КНСБ ще си сътрудничат срещу нарушаването на трудовите и осигурителни права
Пламен Димитров и Чавдар Христов (вляво) са били приети от ръководството на прокуратурата, снимка: ПРБ
Главният прокурор Сотир Цацаров и заместникът му Иван Гешев са се срещнали с президента на КНСБ Пламен Димитров и вицепрезидента на синдикалната организация Чавдар Христов, съобщиха от държавното обвинение.
 
Ръководителите на Конфедерацията на независимите синдикати са представили на ръководството на прокуратурата Четвъртия годишен доклад  за нарушения на права, свързани с упражняване правото на труд през 2018 г. Този доклад се изготвя ежегодно и съдържа анализи и информация за допуснати нарушения на трудови права. Настоящият годишен доклад има два основни акцента – правото на сдружаване и колективното трудово договаряне.
 
Главният прокурор и заместникът му са изразили подкрепа на предложенията на ръководството на КНСБ за необходимост от законодателни изменения за засилена защита на правото на синдикално сдружаване. Обсъдени са били и представени вече пред законодателната и изпълнителната власт идеи за изменения на Наказателния кодекс в тази насока, в раздела "Престъпления против трудовите права на гражданите". 
 
Постигнато е било съгласие за подписване на Меморандум за сътрудничество между ПРБ и КНСБ, с цел осигуряване на бърза защита и ефективно разследване при сигнали за нарушения на трудови и осигурителни права. 
 
Меморандумът ще бъде подписан до края на месеца, допълват от прокуратурата. 
 
 

Веганка в Австралия съди съседи – ползвали барбекюто си, а децата им били твърде шумни

Предишна новина

Гешев, просто по човешки, не криеше възмущението от действията на Цветан Василев

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.