Обвинените за корупция от бургаската БАБХ са действали по познатата схема – такса спокойствие

Обвинените за корупция от бургаската БАБХ са действали по познатата схема – такса спокойствие
Зам.-главният прокурор Иван Гешев

"Ръководството на Областна дирекция за безопасност на храните в Бургас стои зад една фирма, чиято дейност е основно сключване на договори с различни ресторанти и заведения, където има различни животински отпадъци". Това заяви в сутрешния блок на БНТ  зам. – главният прокурор Иван Гешев, след като във вторник петима души от бургаската БАБХ бяха задържани по сигнали на потърпевши за ракет.

"Те имат законови задължения за сключване на договори за изкупуване на отпадъка с хранителен произход. Сключени са едни фиктивни договори без да се извършва дейност, като служителите на областната дирекция са мотивирали по правилния начин различни дребни и средни бизнесмени на територията на Бургас да сключват такива фиктивни договори без фирмата да има технологична възможност за унищожаването на тези отпадъци", обясни Гешев и допълни, че има още едно направление, по което действат служителите и ръководството на Областната дирекция по безопасност на храните в Бургас.

"Това е една престъпна матрица, която съществува и по дела, които сме водили срещу служители на митниците, НАП и служители на МВР, а именно групи вземат пари, така наречената такса спокойствие, за да не изпълнят служебните си задължения", добави още Гешев.

По думите му тази акция към момента няма общо с провелата се преди около месец проверка за незаконното загробване на домашни прасета, засегнати от африканска чума. "Няма общо и със случая, който се проверява от Специализираната прокуратура във връзка с журналистически публикации, касаещи унищожаването на такива животни. Това са три различни случая", посочи още Иван Гешев.

От своя страна земеделският министър Десислава Танева благодари на собствениците на заведения, подали сигналите за рекета. Освен задържаните двама началници, в ареста са и трима инспектори. Акцията е по сигнал на собственици на заведения. "Поздравявам всички тези собственици, автори на сигнала", заяви Десислава Танева.

Междувременно от Специализираната прокуратура съобщиха, че на петимата задържани вече са повдигнати и обвинения.

Събраните до момента доказателства сочат, че групата е действала от началото на 2016 г. В качеството си на държавни служители и с цел получаване на подкупи участниците системно извършвали фиктивни проверки на търговски обекти на територията на Бургаска област, както и спирали реални проверки, извършвани от други служители в Областната дирекция. Документирани са редица случаи на неизвършени и прекратени проверки в търговси обекти в Бургас, к.к. Слънчев бряг, Приморско, Созопол и Китен. В определени случаи директорът на ОДБХ-Бургас лично спирал текущи проверки, отивайки на място и оказвайки въздействие върху свои подчинени.

Между 400 и 900 лева получавали участниците в групата от собственици на търговски обекти в Бургаско за изготвяне на задължителната за всеки обект "Система за самоконтрол". На търговците бил посочван конкретният човек, който да им изготви въпросната система. В случай че те я изготвяли сами, от ОДБХ им били издавани писмени предписания, като при неизпълнение следвали санкции. За да избегнат глобите, собствениците на търговски обекти били принудени да приемат изготвянето на нова "Система за самоконтрол" от посоченото от групата лице.

При извършените претърсвания в жилищата на обвинените и 4 служебни помещения са намерени и иззети пари в различни валути с равностойност около 25 000 лева (левове, евро и долари), документи, записки, мобилни телефони, компютри и други доказателства за престъпрана дейност на групата.

На ръководителя на групата – директор на Областната дирекция по безопасност на храните в Бургас, е определена парична гаранция от 150 000 лева. Парични гаранции от по 75 000 лева са наложени останалите участници.

5,1 млн. лева ще е глобата за НАП заради теча на лични данни

Предишна новина

Ема Хопкинс потвърди добрите впечатления на службите на Великобритания от съвместната им работа с Иван Гешев

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.