5,1 млн. лева ще е глобата за НАП заради теча на лични данни

5,1 млн. лева ще е глобата за НАП заради теча на лични данни
Венцислав Караджов, председател на КЗЛД, снимка: бТВ
5,1 млн. лв. ще е глобата за Националната агенция по приходите (НАП) заради теча на лични данни на над 5 млн. българи. Това съобщи председателят на Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) Венцислав Караджов пред бТВ. Течът на данни от НАП бе реализиран след хакерска атака от служителя на фирмата "ТАД Груп" Кристиян Бойков. Собственикът на фирмата Иван Тодоров бе уличен в кибертероризъм и е задържан под стража. По закон санкцията можеше да достигне до 20 млн. лв. "Тази глоба обаче е достатъчна като се отчита отговорното поведение на администратора. Санкцията е, за да не се повтаря това поведение", каза председателят на КЗЛД.
 
Караджов коментира и глобата от 1 млн. лева, която Комисията наложи на банка ДСК. Санкцията е заради неправомерно разкрити и достъпени от трети лица лични данни на общо 33 492 клиенти на банката в 23 270 кредитни досиета. В досиетата се съдържа информация и на свързани с клиентите трети лица - в това число роднини, съпрузи, продавачи на имоти, наследници или гаранти. "В този случай не става въпрос за хакерска атака, а за кражба на хард диск. Банката тепърва трябва да уведоми всички засегнати клиенти", уточни Караджов.
 
Междувременно стана ясно, че актът за установяване на административно нарушение, съставен срещу НАП, е оспорен в законовия 3-дневен срок, съобщиха от приходното ведомство. Наказателното постановление, с което комисията налага санкция в размер на 5,1 млн. лв., също ще бъде обжалвано пред съда.
 
Главният мотив за оспорването на акта на КЗЛД е, че неоторизираният достъп, кражбата на данни и последващото им публично оповестяване са резултат от действия, представляващи престъпление по смисъла на Наказателния кодекс на РБ, осъществени независимо и въпреки предприетите от НАП технически и организационни мерки за защита.
 
От НАП обмислят и предприемането на съдебни действия спрямо извършителите на хакерската атака срещу сървърите на агенцията, като е възможно както присъединяването на агенцията в наказателното производство, така и воденето на гражданско дело. Така финансовата претенция в размер, покриващ наложената на приходната агенция имуществената санкция, ще бъде насочена към извършителите на престъпното посегателство.
 
Справката в приложението за това какъв вид лични данни са били разкрити за български граждани, ще бъде пусната в експлоатация през следващата седмица, съобщават още от НАП. Проверката ще може да бъде извършена чрез идентификация с персонален идентификационен код (ПИК), издаден от приходната агенция, или с електронен подпис. Такава справка ще може да се направи и в офисите на НАП в страната след представяне на лична карта.
 

За кожата на един свидетел*

Предишна новина

Обвинените за корупция от бургаската БАБХ са действали по познатата схема – такса спокойствие

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.