25-годишна присъда, вместо доживотен затвор, дадоха на убиец рецидивист във Варна

25-годишна присъда, вместо доживотен затвор, дадоха на убиец рецидивист във Варна

25-годишна присъда, вместо доживотен затвор, даде Варненският окръжен съд на 39-годишния Стоян Д., убил свой съселянин в село Езерово по особено мъчителен начин и с особена жестокост, съобщиха от съда.

Според Наказателния кодекс, престъплението, в което е обвинен е тежко умишлено и се наказва с "лишаване от свобода" от 15 до 20г., доживотен затвор или доживотен затвор без право за замяна.

Убийството е било извършено на 01.03.2019 г. до закусвалня в центъра на село Езерово. 54-годишната жертва и подсъдимият се познавали. От години помежду им имало конфликт, който станал повод за ново спречкване прераснало в сбиване. В следствие на множеството удари с юмруци и ритници нанесени от Стоян Д. в главата и тялото на неговия съселянин, мъжът починал. Обвинителният акт срещу него беше внесен във Варненски окръжен съд на 10 юли 2019г.

Подсъдимият е със средно образование, неженен, безработен, осъждан многократно за престъпления от общ характер, включително за блудство и изнасилване, като през 2013г. е бил условно предсрочно освободен.

Пред петчленния състав Стоян Д. е признал изцяло фактите и обстоятелствата изложени в обвинителния акт и отказа да се събират други доказателства в съдебната фаза. Делото е приключило в един ден, след като в разпоредителното заседание съдът е одобрил искането на защитата на подсъдимия делото да бъде гледано в условията на съкратено съдебно следствие.

В този случай, според НПК при постановена осъдителна присъда, съдът не може да наложи наказание "доживотен затвор" без право на замяна. Наказанието "доживотен затвор" задължително се заменя с "лишаване от свобода" от 20 до 30 г. или ако наказанието е "лишаване от свобода" от 15 до 20 години, то следва да се редуцира с 1/3. В случая съдебният състав е наложил на Стоян Д. наказание "доживотен затвор", което е заменил с "лишаване от свобода" за срок от 25 години, заради съкратената процедура, по която е гледано делото. Мъжът ще търпи наказанието при първоначален строг затворнически режим, като ще бъде зачетено времето, през което той е бил задържан в ареста, считано от 04 март 2019 г.

Присъдата подлежи на обжалване или протест пред Апелативен съд - Варна.

Във връзка с въпросната разпоредба в НПК в момента тече разгорещен обществен дебат, след изнасилването и убийството на 7-годишната Кристин от село Сотиря. След като извършителят – 21-годишният Мартин Трифонов – призна за стореното, стана ясно, че максималният размер на присъдата, която той може да получи е до 30-години затвор заради института на съкратеното следствие. Това предизвика вълна от протести и обществено недоволство, като в момента в няколко града в България тече подписка с искане от гражданите за налагане на "доживотен затвор" за Трифонов. Заявка за законодателни промени, след лятната ваканция, в тази връзка дадоха от БСП и от Обединени патриоти.

Неприсъствено решение на ЕСПЧ срещу България*

Предишна новина

Вероломната атака на Костов*

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.