Глоба до 20 000 000 лева грози НАП заради хакерската атака

Глоба до 20 000 000 лева грози НАП заради хакерската атака

Националната агенция за приходите (НАП) ще получи глоба в милиони от страна на Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) заради хакерската атака, на която стана жертва. Това обяви председателят на КЗЛД Венцислав Караджов и допълни, че проверката на Комисията вече е приключила, като резултатите от нея ще бъдат връчени на приходната агенция в петък. Част от констатациите от инспекцията са, че НАП е допуснала незаконосъобразен достъп и разпространение на лични данни на български граждани.

От своя страна НАП ще има тридневен срок да внесе възражения срещу констатациите на КЗЛД по надлежния ред. След издаването на окончателния акт от страна на Комисията, НАП ще може да се възпротиви на санкция и по съдебен ред. По закон, санкциите за нерагламентирано разпространяване на лични данни могат да достигнат до 20 млн. лв. Това уточни ръководителят на КЗЛД непосредствено след като пробивът в масивите на НАП стана известен. Конкретният размер на глобата за НАП ще стане ясен другата седмица.

"Установени са точно колко са физическите лица, кои са чужденци, кои са под 18 г. Дали става дума само за ЕГН-та и адреси, или както се говори в конкретния случай, за трудови договори, за здравни вноски и други осигуровки. Ако тези обстоятелства не бъдат изяснени и надлежно документирани, санкцията, която КЗЛД наложи, ще бъде обжалвана и отменена от съда", заяви Венцислав Караджов пред в-к "Сега".

Междувременно, във вторник със заповед на министър-председателя Бойко Борисов вицепремиерът по икономическата и демографската политика Марияна Николова бе определена за председател на Съвета по киберсигурността.

В сряда Николова коментира бъдещите си действия като ръководител на консултативния орган, като подчерта, че в най-близко бъдеще ще предприеме инициатива за законодателни промени в Наказателния кодекст (НК), относно размера на наказанията за компютърни престъпления. Тя посочи още, че вече е сформирана междуведомствена група в Министерството на правосъдието по отношение на кибер рекета. "След като съветът започне работа, аз лично ще предложа промени в Наказателния кодекс, тъй като считам, че санкциите са изключително занижени. Наказанията, които се предвиждат в чл. 319а от НК са от 2 до 8 години. Аз бих предложила от 5 до 15 години затвор за различните видове компютърни престъпления като хакване на компютри, пароли, проникване и т.н. а на  европейско ниво санкциите да са значителни. Една от тях е хакерът да не може да влиза в нито една държава в ЕС. Освен това ще му бъдат блокирани банковите сметки и имуществото. Всеки хакер трябва да знае, че ще го грозят най-тежки санкции", каза Николова пред Нова телевизия и подчерта, че хакерските атаки през последните години са проблем в целия Европейски съюз.

Правителството освободи началника на НСО

Предишна новина

Подобряват работата на Търговския регистър с нов сайт

Следваща новина

Коментари

2 Коментара

 1. 2
  ? | нерегистриран
  0
  0

  И глобата на НАП по коя банкова сметка на НАП се плаща.

 2. 1
  Смешки | нерегистриран
  2
  0

  Кой ще я плаща?

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.