Концепцията на Гешев беше много приятна изненада

Концепцията на Гешев беше много приятна изненада

В интервю за Нова ТВ конституционалистът проф. Георги Близнашки изложи становището си по представената концепция на кандидата за главен прокурор – Иван Гешев. Документът, изготвен от номинирания за главен прокурор, беше публикуван на сайта на ВСС във вторник.

"Концепцията на Гешев беше много приятна изненада и не навлиза в минното поле на политиката. Ако трябва да я характеризирам с две думи, те са реализъм и прагматизъм. Така си представям начина, по който трябва да се държи главният прокурор. Тази концепция стъпва на закона, а главният прокурор е човек на закона". Това заяви бившият служебен премиер проф. Георги Близнашки по повод концепцията за работата на прокуратурата в следващите години.

Според проф. Близнашки не трябва да се допуска повече докладите на мониторинга, който ни беше наложен преди 12 години от ЕС, да водят до вътрешни нарушения. Според него времето им е отминало, а самият мониторинг е изиграл своята роля. С разработването на конкретните показатели от Европейската комисия се установява, че у нас има голям напредък.

Бившият служебен премиер коментира и идеите на Гешев за борба с корупцията и промяна на наказанията за искащите и даващите подкупи. Според него и според застъпеното в концепцията голямата отговорност при тези престъпления е на лицето, което получава подкуп, защото това са длъжностни лица, които се очаква да работят в полза на общото благо и да служат на обществения интерес. Целите са да бъдат насърчавани провокираните към даване на подкуп да сътрудничат на властите.

"Едни от най-добрите моменти в концепцията са свързани с това как да се стигне до изобличаване на хората, които се занимават с организирана престъпност, корупционни практики и др.", коментира още проф. Близнашки. 

Професорът заяви, че повечето неправителствени организации са лобистки ориентирани и разпространяваните мнения за избор на главен прокурор от народа са невъзможни да се осъществят. "Време е да се чуят специалисите, защото крясъците по площадите не водят до нищо добро". Проф. Близнашки допълва, че разговорът в България трябва да стане сериозен, защото "протестите не раждат идеи".

Още по темата

Хакерите трябва да си получат наказанието

Предишна новина

Българин се самоуби в италиански затвор, арестували го за кражба на телефон

Следваща новина

Коментари

6 Коментара

 1. 10
  акъдемик Николета д-р Лозановф | нерегистриран
  0
  0

  За сметка на това ти Близашки нито си изненада, нито си приятна...

 2. 9
  ***** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 8
  Близнашки,Близнашкии..! | нерегистриран
  7
  -1

  Жалко Близнашки , жалко.Кои специалисти трябва да се чуят,бе ? Адвокатите ,научната общност си каза мнението,преподаватели във ВУЗ се разграничават от "мнението" на определени ректори , които говорят от чуждо име,без да са упълномощени.Кои са специалистите ,бе Близнашки ? Кажи ги поименно,че нещо се затруднявам да се сетя.Падение.

 4. 3
  Запознат | нерегистриран
  23
  -7

  Ха-ха-ха!

 5. 2
  Приятна изненада | нерегистриран
  36
  -9

  Приятно съм изненадан, че Близнашки разбира от наказателно право и процес. ДПС знае да се отблагодарява

 6. 1
  Фриц Клингенберг | нерегистриран
  34
  -9

  Служебният пример и премиер не падат по-далеч от служебния президент на КОЙ?

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.