Затворници ще коват желязо

Затворници ще коват желязо
Нов цех към Затвора в Стара Загора ще дава работа на лишени от свобода, снимка:МП

Заместник-министърът на правосъдието проф. Николай Проданов, главният директор на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" гл. комисар Васил Миладинов и изпълнителният директор на Държавно предприятие "Фонд затворно дело" (ДПФЗД) Иван Иванов откриха производствено помещение за изработване на арматурни заготовки. Цехът се намира на територията на Затворническото общежитие от закрит тип "Черна гора" към затвора - Стара Загора и в него ще се осигури трудова заетост на близо 30 лишени от свобода, които ще бъдат специално обучени за това, съобщиха от правосъдното ведомство.

Затворниците ще работят в модерно хале, оборудвано със съвременна техника и отговарящо на всички изисквания от охранителна гледна точка. Фирмата, инвестирала в съвместната дейност с ДПФЗД, е една от лидерите на българския пазар в областта на търговията с метали и от две години произвежда профили от поцинкована ламарина на територията на затвора във Варна.

Средствата, вложени от страна на държавното предприятие в изграждането и оборудването на производственото помещение до настоящия момент са около 47 000 лв., а от страна на фирмата - над 1 млн. лв.

При официалното откриване на обекта ресорният заместник-министър проф. Проданов е подчертал, че политиката за подобряване на възможностите за трудова ангажираност на лишените от свобода чрез привличане на повече потенциални работодатели и подобряване на условията за производствени дейности на територията на затворите, е от изключителна важност. Той е изтъкнал още, че участието на лицата в трудова дейност цели тяхното превъзпитание, придобиване и повишаване на професионална квалификация и ресоциализацията им.

Проф. Проданов и главният директор на ГДИН гл. комисар Миладинов са се запознали на място и с хода на ремонтните дейности, които се извършват в затворническото общежитие "Черна гора". В скоро време там ще приключи мащабният проект, с който се изграждат санирани възли във всяка килия, баня и умивалня на всеки етаж и група. Строителните дейности включват още обособяване на нови кухненски блок и столова, нови учебни стаи, фитнес зала и помещения за групова работа.

По данни на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" към началото на юни 2019  г. общият брой на ангажираните с трудова дейност лица е 2977, като най-голям е делът на заетите по чл. 80 от Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража. Това са лишените от свобода, на които с изричното тяхно писмено съгласие администрацията на затвора може да възлага доброволен неплатен труд. Техният брой е 1395 души. По линия на отдаване на труд от Държавно предприятие "Фонд затворно дело" са ангажирани 901 затворници, а заетите по домакински щат са 681. Основните области, в които лицата полагат труд, са обслужващата и комунално-битовата дейност, строителната дейност, селското стопанство, изработването на изделия на ишлеме и др.

Над 500 деца, сред които и българчета, работят нелегално в Солун

Предишна новина

Държавното обвинение иззе документация от офис на Иво Прокопиев

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    бау бау | нерегистриран
    3
    0

    Моята идея е затворници да строят затвори, че скоро местата в наличните няма да достигат...

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.