Българската и румънската прокуратури вече са партньори в борбата с организираната престъпност и тероризма

Българската и румънската прокуратури вече са партньори в борбата с организираната престъпност и тероризма
Главният прокурор Сотир Цацаров и румънският му колега Феликс Бънила, снимки:ПРБ

Главният прокурор Сотир Цацаров и колегата му от Дирекцията за разследване на организираната престъпност и тероризма (DIICOT) в Румъния Феликс Бънила подписаха в Букурещ Споразумение за сътрудничество. Документът предвижда директни контакти между двете прокуратури и пряко сътрудничество в разследвания с предмет организирана престъпност (включително контрабанда, трафик на хора, трафик на наркотици), тероризъм и други тежки престъпления, извършени на територията на двете страни. Създава се механизъм за ускорен обмен на информация, изпълнение на искания за правна помощ (Европейски заповеди за арест и за разследване), както и за създаване на съвместни екипи за разследване (СЕР), съобщиха от държавното обвинение. Предвижда се също професионално сътрудничество, свързано с общо обучение и проекти. С подписването на документа се създава и основа за пряко взаимодействие между Специализираната прокуратура и DIICOT.

Споразумението за сътрудничество е подписано в рамките на посещението на главния прокурор Сотир Цацаров в Румъния, по покана на ръководителя на DIICOT Феликс Бънила. В състава на българската делегация са заместник-главният прокурор Иван Гешев и завеждащият отдел "Международен" във ВКП Цветомир Йосифов. Предмет на обсъждане между българските и румънските прокурори са и текущи наказателни производства от взаимен интерес.

Дирекцията за разследване на организираната престъпност и тероризма към Прокуратурата при Върховния касационен съд на Република Румъния е самостоятелна структура в рамките на румънската прокуратура, която се ръководи от главен прокурор (Феликс Банила – от 23 юли 2018 г.). Прокурорите от DIICOT  ръководят разследването и осъществяват функциите на държавното обвинение по дела за организирана престъпност и тероризъм. Дирекцията има специализирани служби (отдели) за организирана престъпност, трафик на наркотици, киберпрестъпност, финансови и данъчни престъпления, тероризъм и престъпления против националната сигурност. DIICOT е част от Националната система за превенция и противодействие на тероризма, създадена в Република Румъния с отделен закон през 2004 г. Освен централна, Дирекцията има и териториална структура – 14 териториални служби и 26 местни бюра.

 

Няма нито едно неправомерно подслушване през 2018 г.

Предишна новина

Борисов защити правоохранителните служби за случая с 16-годишния атентатор

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.