Иван Гешев, зам.-главен прокурор:

В последните години обемът от работата на прокуратурата е несъпоставим с нито един предишен период*

В последните години обемът от работата на прокуратурата е несъпоставим с нито един предишен период*
Иван Гешев, зам.-главен прокурор, снимка:БНТ

Г-н Гешев, да започнем от акцията в Пловдив. Разбра се, че е арестуван кметът на район "Северен". Нямаме обаче повече подробности.

Това, което мога да кажа към момента е, че информация по случая ще се даде, когато интересите на разследването позволяват това да се случи. Този момент не е настъпил. Към този момент е задържан по реда на ЗМВР за 24 часа кметът на район "Северен" в Пловдив, задържани са и други лица. Краткият ми коментар е, че, ако направя паралел със случая "Младост", прокуратурата беше и е максимално открита по времето на този главен прокурор. В случая "Младост" се наложи да бъдем на 100% открити и да представим на обществото всичко, с което разполагаме. По една или друга причина цялото дело е в медиите, включително и СРС-тата. Стъпвайки на коментарите останах с впечатление, че никой не е чел тези неща и прави коментари без да е чел делото. Но се оказва, че хора, които професионално ги интересува това нещо, са го прочели, направили са си анализ какви грешки да не допускат и са се постарали да затруднят прокуратурата максимално, включително и службите за сигурност. Засега не им се получава. В близките дни ще дадем повече информация и ще видим дали ще им се получи. За съжаление така се случиха нещата, за случая, който цитирам, че изнесохме показно за хора, които искат да се обучават как да не допускат грешки.

Тоест да Ви разбирам, че става дума за аналогично престъпление?

Има много сходни неща. Разликата, ако мога да направя паралел между двата случая, е, че в случая "Младост", както каза един от наблюдаващите прокурори – "Никой не взима пари по този балъшки начин". Извинявам се за уличния жаргон. Във втория случай е доста по-качествено отработено от хората, които сме задържали.

По неотложност ли действахте вчера, защото такива впечатления остават с това, че операцията се е развила край университет, в късните часове на деня?

В този тип случаи винаги се действа по неотложност, от гледна точка на това, че всичко е динамично. Няма планирани час и дата за среща, с официална покана. Хората взимат мерки, променят се уговорки, променят се маршрути. Всичко е динамично и тече в реално време. Затова е нормално, както казват някои по отношение на живото предаване, да възникнат и някои определени проблеми в нашата работа.

Преди това обаче бяхте в Монтана, където задържахте групата на Мартин Антов за рекет и изнудване. С какво точно се е занимавала тази група? Едната от известните в региона дейности е притискането на земеделските производители.

Това е един от сегментите. Някой хора от групата притежават охранителна фирма с шест поставени лица. Другият сегмент е наркоразпространение, другият е силови действия и изнудване на нормални граждани и дребни търговци в Монтана. Това, което ще кажа е, че това е поредният пример на добра работа на Специализираната прокуратура, съвместно с ГДБОП и, ако направя паралел с кметските случаи  - във всеки един общински град, всеки малък град има група хора или един човек, които са, така да ги наречем, криминални авторитети, които са свързани по някакъв начин – родствено, познанства, приятелства, по финансови причини с местната власт, включително и местната магистратска власт. И е логично, че в последните години преди преструктурирането на съдебната власт и създаването на специализираните структури резултатите в борбата с този тип местна престъпност, дали в сегмента мутри, ако мога да използвам жаргона, или в сегмента кметове, не са били особено добри. Сега мисля, че ситуацията се променя. Да, не достатъчно бързо, но правим всичко възможно.

Антов е подозиран за ръководител на тази група.

Той не само е подозиран. Той към момента е привлечен като ръководител на групата. Обвиненията са за ръководство на организирана престъпна група. Седем лица са привлечени за вторични престъпления -  за наркотици, за принуда. Работи се по един случай, макар и да няма обвинения, за един емблематичен за Монтана случай, който е за измама за около 500 хил. лв., като пострадал е магазин "Кауфланд".

Тази група ли е виновна и за палежите на малки търговски обекти в Монтана и за изземването на земи от земеделци, и принудата да ги продават?

Този тип групи, който са на местно ниво и контролират престъпността в малките градове и областните центрове, се занимават с всичко, от което може да се изкарат пари. Това, което е правила тази група, е същото. Правила е всичко, от което се изкарват пари. За да Ви отговоря на въпроса трябва да има категорични доказателства. Мога да кажа само, че това, което цитирате се проверява по досъдебното производство.

Кметът на Божурище – днес ще му искате мярка за неотклонение?

Точно така, днес ще внесем искане за мярка за неотклонение "задържане под стража" в Специализирания наказателен съд и той ще прецени дали ще удовлетвори нашето искане.

Готова ли е обаче експертизата за пазарната цена на тези 80 дка, които той е продал по 2,16 лв.?

Без да съм абсолютно прецизен, беше поето обещание от наблюдаващите прокурори, че ще има готова експертиза към момента на заседанието. Предполагам, че е готова. Но имаше и един допълнителен бонус. Оказа се, че е приключена и инспекция на АДФИ на общината, точно когато ние влязохме там, така че сме приложили и доклада, където са констатирани множество нарушения, включително тези, които ние инкриминираме с повдигнатите обвинения. След законовите изменения тези доклади са годно доказателство, така че мисля, че по отношение на доказателствата сме на максимум в рамките на тридневния срок. Съдът ще прецени дали трябва да е друга мярка за неотклонение или ще е "задържане под стража". Ние считаме, че трябва да е "задържане под стража", предвид опасността да се въздейства на свидетели и да се продължи тази творческа дейност в общината с печеливш резултат вероятно за някои хора. Но в крайна сметка е важно делата да влизат в съда и да има присъди.

Докладът на АДФИ може ли да стане повод за разследване и на други престъпления?

Да, възможно е – приложили сме го и след анализа му е възможно да се разшири предметът на разследването и респективно на повдигнатите обвинения.

Как си обяснявате обаче тази оценка, която е представена от лицензираните оценители? Това са същите хора, които са оценили и т.нар. "Царски конюшни". Там престъпление може ли да бъде открито?

Аз не следя всяко разследване в реално време. Но това, което ми казаха наблюдаващите прокурори е, че има такива данни и доказателства в тази насока и ще отделят отделно досъдебно производство за лицензираните оценители, за изготвените от тях оценки, което ще бъде изпратено по компетентност на Софийска районна прокуратура.

Маринела Арабаджиева пристигна у нас, предадена е на българските власти. Днес ли ще искате мярка за неотклонение?

Да. Поредният български олигарх, ако използвам журналистическия и житейски термин, който прибираме вкъщи. И го прибираме с цел да бъде изправен пред българското правосъдие и пред български съд. Това е целта, защото ние смятаме, че има данни за извършени престъпления. Вече дали са извършени ще прецени съдът. Да, днес ще се проведе заседанието, свързано с мярката за неотклонение на това лице, което посочихте.

Когато се гледа на Арабаджиев мярката излязоха част от материалите, които сте намерили, доказателства от телефоните. Има ли още излезли и по какъв начин тези хора са се опитвали да провалят и разследванията, и делата. С кого са контактували?

Към онзи момент бяха анализирани част от иззетите 26 телефона от компетентните испански власти, сега обемът на изследваните телефони се е разширил. Към онзи момент бяха констатирани връзки с Белград, така да го кажем. Не е тайна за разследващите, че такива връзки има и между Баневи, които текат чрез защитата им с човек, който се намира в Сърбия. Разберете, всеки безпристрастен наблюдател ще види, че в последните години обемът от работата на прокуратурата е несъпоставим с нито един предишен период, при нито един главен прокурор. Обемът на обективно засегнатите интереси също е несъпоставим, независимо дали говорим за огромни финансови интереси – 3 млрд. на укриващо се в Сърбия лице – независимо дали става дума за данъчни измами за Арабаджиеви, дали става дума за еврофондове, като при Миню Стайков – зад това стоят пари. Оттам нататък са интереси – на тези, които се занимават с телефонни измами, на служители на НАП, които са в организирани престъпни групи, на тези рекетьори, които са на местно ниво. Въпросът е, че на тези хора интересът им е общ. Например, за подсъдимия Иво Прокопиев обществено известно е, че не харесва подсъдимия Василев в един предишен период. Но те имат общ интерес – той е прокуратурата и съдебната система да не си свършат работата. Обединяват се по интереси.

Да разбирам ли, че Цветан Василев, който е в Белград, е нещо като посредник или разпределител на контактите? От Испания Арабаджиеви контактуват с Цветан Василев, оттам той контактува с Баневи и съответно обединява този клуб на интереси?

Не, не мога да кажа, че подсъдимият Прокопиев, например има връзки с Цветан Василев. Едва ли. Просто в случая на Баневи и Арабаджиеви конкретно, да имат някакъв контакт, в който си координират действията. Той е ясен. Трудно доказуем е, но е ясен на база на доказателствата, с които разполагаме и това е нормално. Техният интерес е да бъде дискедитирана прокуратурата, разследващите органи, да бъдат компрометирани с финансовите средства, с които разполагат. Това е техният начин – пари. Плащане на определени хора за дискедитиране на прокуратурата и на действията на разследващите.

Плод на тази комуникация ли е искането на "Боец", внесено в прокуратурата и Народното събрание, Вие да бъдете отстранен от длъжност? Видяхме, че хора, свързани с "Боец", имат общи снимки с Цветан Василев в медиите.

Не знам дали тук става въпрос за пари. Не мога да твърдя такова нещо, защото нямам такива данни и доказателства. Факт е, че хора, свързани с това образувание или структура имат топли контакти с подсъдимия Цветан Василев, видно от общите им снимки. Това, което мога да кажа е, че със същия успех това образувание можеше да поиска от президента да арестува Цветан Василев, от министър-председателя лично да промени Конституцията или от Висшия съдебен съвет да разпусне Народното събрание. Искам да кажа, че Народното събрание няма правомощията по закон да извърши това, което се иска от него. Това образувание има претенции за святост и да бъде знаме на борбата с корупцията. Аз изключвам хипотезата, че те са некомпетентни. Остава хипотезата, че това е чисто политически, ПР ход за дискедитиране на прокуратурата и нейни представители.

По делото КТБ тази седмица Бисер Лазов разказа по какъв начин и как Цветан Василев и неговото семейство са взели над 70 млн. лв. от банката за 16 години, за да си купят имоти, самолети и други такива, но към края на заседанието каза, че към 3 млн. лв. е получил Бареков. Колко интересни имена и на журналисти, и на политици предстои да чуем по това дело?

Това, което се опитвам да обясня през годините е, че делото КТБ е причината, всичко останало е следствието. Делото КТБ показва как и от кои хора е източена банката, а вече след това тези същите хора са преценили колко пари и на кои хора да дадат. Това е следствието. А причината е, че тези хора са създали механизъм, по който се краде от банката. Това е моето лично мнение и като наблюдаващ прокурор. Това, което описва свидетелят Лазов е механизмът на източване на банката. Даването на пари, което знаем, че е интересно за медиите, за хората, е вторично престъпление, ако е престъпление или вторичен ефект от източването на тази банка. Това нещо е предмет на множество отделени досъдебни производства, по които вече има и задържани лица от Специализираната прокуратура, които станаха и медийно известни. Към момента Лазов изгражда структурата. Предполагам, че към момент, като наближи краят на изложението му, ще изложи и други лица, които знае, че са получавали пари по тази схема, която описва.

Но колко броя са тези лица?

Не мога да ги посоча поименно. Знам ги, но не е коректно, защото това означава предварително това да кажа това, което свидетелят ще каже евентуално, ако спази това, което е казал в досъдебното производство. Да го чуем него какво ще каже, а ако пропусне някое от тези лица, които е посочил в досъдебното производство, ще поискаме прочитане и съдът, и обществото ще чуят какво е казал. В рамките на едно отклонение, ако бях в неговата позиция, честно казано не бих постъпил като него, той разказа за огромен обем хора и интереси, като това не е целият кръг от хора, но дори да е 10% от истината не съм сигурен, че аз бих излязъл така смело да посоча тези хора. Така, че той заслужава поздравления в тази насока.

Възможно ли е да се окаже, че част от тези пари са отишли в онези офшорки, за които главният прокурор поиска информация от ДАНС? Кога може да стане ясно какво се случва с тези офшорни фирми и банкови сметки на хора, заемащи или заемали висши позиции и недекларирали по съответния начин?

Този въпрос има два сегмента – единият е политическият. Както в повечето случаи при политическия въпрос никой не го интересува обективната истина, а се цели определена политическа цел. Другият сегмент е юридическият, с който се занимаваме ние. Главният прокурор е възложил проверка на ДАНС, която обобщава информацията в почти всички структури, които разполагат с такава информация. Ще обобщим данните в кратък период. Ще се докладва от ДАНС резултатът и ще видим какви нарушения ще се констатират или евентуално престъпления, данни за престъпления. Никога прокуратурата не е била толкова открита както при този главен прокурор. Ние сме максимално открити и няма да скрием нищо от обществото и ще оповестим всички резултати, до които сме стигнали.

А какъв е срокът, в който ДАНС трябва да предостави информация?

Вчера. Работи се на максимален обем от напрежение.

Иво Никодимов, БНТ*  Заглавията са на "Правен свят"

Арестуваха 10 души за педофилия в интернет

Предишна новина

Главният прокурор иска от ВКС преразглеждане на присъдите за смъртта на Чората

Следваща новина

Коментари

5 Коментара

 1. 10
  | нерегистриран
  0
  0

  Във връзка с написаното за земеделска мафия в монтанско: такава мафия действа и в плевенска област от 3 години с организация „фирма прекупвачи-нотариус- РС Червен бряг-ОС Плевен”. Бихте ли ми посочили адрес на институция или такъв на зам.гл.прокурор , с когото да влезна в контакт. Предварително благодаря за услугата.

 2. 8
  RRR | нерегистриран
  6
  -2

  Глупости, преди 15-20 години имахме два пъти повече работа при два пъти по-малък щат.

 3. 7
  ************ | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 6
  Щом тук коментарите започват от № 3, всичко е ясно | нерегистриран
  8
  0

  Просто трябва повече да се учи, за да бъдеш прокурор.

 5. 3
  На максимален обем напрежение | нерегистриран
  13
  0

  А си мислех, че ще ми липсва Цв.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.