Четвърта смъртна присъда за осем дни в Арканзас

В американския щат Арканзас на 27 април беше екзекутиран четвърти осъден на смърт за осем дни, предаде Франс прес.Кенет Уилямс, признат за виновен в убийство, беше умъртвен с инжекция, съобщи в комюнике генералният прокурор Лесли Рътлидж.

Според адвокатите на Уилямс 38-годишният мъж бил с коефициент на интелигентност на дете. Защитата му използва различни съдебни средства, стигайки до Върховния съд, опитвайки се да се пребори за отлагане на изпълнението на присъдата в последната минута, но едно по едно възраженията бяха отхвърлени.

Арканзас, където не бяха извършвани екзекуции от 2005 г., изпълни четири присъди за осем дни, две от които - в една и съща вечер, на 24 април. Първоначално властите бяха планирали да екзекутират осем осъдени на смърт за 11 дни.

Губернаторът на Арканзас Ейса Хъчинсън оправда бързането с изтичането в края на месеца на срока на годност на спорна съставка, използвана в смъртоносните инжекции. Върховният съд отмени разпореждане на съд от по-ниска инстанция за спиране на използването на векурониев бромид за екзекуции. Векурониевият бромид е един от трите медикамента, използвани в смъртоносните инжекции в Арканзас. Компанията "Маккесън" казва, че щатът се е сдобил с медикамента чрез измама и че не иска да има нищо общо с екзекуции.

Върховният съд също така отхвърли опит на производители на мидазолам и калиев хлорид - другите два използвани в инжекциите препарата, да се намесят в битката на "Маккесън" по въпроса с векурониевия бромид. Фармацевтичните компании казват, че има опасност за общественото здраве, ако техните лекарства се използват за екзекуции, и че притежаването на медикаментите от щата нарушава правила, свързани с разпространителската им мрежа.

Срещу програмата за ускорени екзекуции бяха подадени голям брой жалби, срещу нея се обявиха и противници на смъртната присъда по цял свят. В резултат на съдебна битка бяха отложени четири планирани екзекуции, но останалите четири бяха изпълнени.Кенет Уилямс бил осъден първо на доживотен затвор, след като през 1998 г. застрелял 19-годишна студентка и мажоретка Доминик Хърд. През 1999 г. той успял да избяга от затвора и убил мъж на 40 и няколко години, Сесил Борън, във фермата му близо до затвора. Беглецът откраднал пикапа на убития и успял да стигне до Мисури, където предизвикал катастрофа и убил 24-годишен баща, Майкъл Гринууд. Лъдел Лий, осъден на смърт за убийството на своята съседка Дебра Рийз през 1993 г., беше екзекутиран със смъртоносна инжекция в затвора "Къминс Юнит" . Присъдата му беше изпълнена минути преди да изтече срокът на заповедта за екзекутирането му, след като Върховният съд на САЩ отхвърли подадени в последния момент обжалвания от неговите адвокати.

Лий бе първият осъден на смърт затворник, екзекутиран в Арканзас от 2005 г. Той прекара повече от 20 години в очакване да бъде екзекутиран. Лий от години настояваше, че е невинен, и искаше да му бъдат направени ДНК-тестове, които според адвокатите му можеха да докажат неговата невинност.

Прокуратурата в Сливен оспори цените за "Синята зона"

Предишна новина

Експертиза ще установява интелекта и самоконтрола на бившия шеф на съда в Раднево

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.